Două sindicate din învățământul superior, solidare cu profesorii din școli: „Iohannis a făcut declarații false”
Federaţia Naţională Sindicală - „Gaudeamus" din învăţământ superior şi Federaţia Sindicală Hermes din învăţământ superior şi cercetare ştiinţifică îşi afirmă susţinerea necondiţionată pentru greva personalului din învăţământul preuniversitar. Cele două insituții afirmă că președintele a făcut declarații false privind satisfacerea revendicărilor profesorilor.
Marșul profesorilor spre Palatul Cotroceni / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
„De 33 de ani subfinanţarea învăţământului românesc precum şi nesfârşitele 'reforme' au chinuit nu doar procesul de învăţământ în sine, ci şi pe toţi cei implicaţi - elevi, studenţi, personal angajat, părinţi, angajatori beneficiari ai forţei de muncă etc. Revendicările de astăzi ale profesorilor din stradă sunt temeinice, de bun simţ şi arată ce înseamnă ca învăţământul să constituie o prioritate naţională. Atacurile împotriva greviştilor orchestrate de arcul guvernamental, perpetuate sub diverse forme de 'influenceri' şi reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi au culminat cu declaraţiile false ale preşedintelui Iohannis privind satisfacerea tuturor revendicărilor acestora", se menţionează într-un comunicat de presă .
O problemă socială fundamentală
Organizațiile afirmă că „furia guvernanţilor este în creştere", deoarece greva din învăţământ aduce în prim plan o problemă socială fundamentală, respectiv viitorul copiilor şi, implicit, al ţării.
„Felicităm elevii pentru solidaritatea de care au dat dovadă, înţelegând că solicitările sindicaliştilor reprezintă un prim pas, obligatoriu, îndreptat spre salvarea sistemului de învăţământ. Pe cale de consecinţă, reafirmăm sprijinul nostru cu privire la cauza personalului din învăţământ, care ne afectează pe toţi în egală măsură", se mai precizează în comunicat.
Sindicaliştii susţin că interesul comun al elevilor, al studenţilor este de a beneficia de un sistem performant de învăţământ, menit să-i pregătească pentru responsabilităţile vieţii de adult.
„Interesul nostru, al societăţii, nu este de a avea medii încheiate în şcoli, cu orice preţ, accentuând umilirea profesorilor, doar pentru a arunca în câmpul muncii adulţi nepregătiţi, vulnerabili, continuând să perpetueze decăderea intelectuală şi profesională a societăţii, spre satisfacţia clasei politice şi a grupărilor de putere ilegitime, care controlează sistemul politic şi economic", se mai spune în document.
Vinovații
Totodată, reprezentanţii celor două sindicate consideră ca principali vinovaţi ai distrugerii învăţământului preuniversitar o mare parte din responsabilii ministerului tutelar, demnitarii şi persoanele cu funcţii de conducere, din personalul din inspectoratele şcolare - structuri politizate, lipsite de integritate şi profesionalism.
„Percepem greva din învăţământ drept o mişcare socială de o amploare neaşteptată, prin marea susţinere pe care o are în rândul populaţiei, conştientă de importanţa şi dificultatea actului didactic. Suntem recunoscători greviştilor pentru sacrificiul lor, un bulgăre care se rostogoleşte, adunând nemulţumirile acumulate ca reacţie la dispreţul continuu al clasei politice faţă oameni, de lege, de pacte şi protocoale, de promisiuni electorale şi programe de guvernare", se mai precizează în comunicat.
Facultatea de Litere din cadrul Universității București (UB) a exprimat o poziție fermă de solidarizare cu greva din învățământul preuniversitar. La scurtă vreme Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității a anunțat și ea, pe Facebook: „Consiliul Facultății de Științe politice a UB a hotărât în această dimineață să se alăture poziției exprimate de colegii de la Litere. Dacă Iohannis-Ciolacu-Ciucă-Deca nu cedează, vom merge și mai departe”.
Sursa: adevarul.ro