„În jurul orei 10:30, inamicul a atacat Kievul cu două rachete balistice din Crimeea ocupată temporar. Țintele distruse”, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene în comunicatul de presă , fără însă să precizeze tipul acestora.
Cu toate acestea, analiștii publicației Defense Express bazându-se pe surse proprii au precizat că este vorba de arme hipersonice Zircon, cele mai noi și mai clasificate rachete din arsenalul Federației Ruse, prezentate ca având o viteză de 9 Mach.
Rachetă hipersonică rusească interceptată de ucraineni. Photo: Defense Express
Aceasta este deja a doua utilizare operațională, cunoscută public, a acestui tip de rachetă după ce, pe 7 februarie, o altă rachetă Zircon a fost lansată fără succes asupra Kievului.
Nu știm foarte multe despre Zircon despre care rușii spun că sunt „imposibil de interceptat”. Întrebarea e de pe ce platformă au fost lansate rachetele hipersonice Zircon?
Rachetele Zircon au fost dezvoltate în primul rând ca arme antinavă fiind destinate echipării crucișătoarelor rusești cu propulsie nucleară grea (Petru cel Mare - în serviciu, amiralul Kirov în reparație constantă), fregatele Proiect 22350 Amiralul Gorshkov, submarinele nucleare, precum și pentru alte nave moderne pe care Rusia intenționează să le construiască. Deoarece nu există astfel de platforme navale în Marea Neagră, rachetele pot fi lansate din containere de lansare verticale universale la sol.
Astfel, se pune întrebarea de unde exact a fost efectuată lansarea – de pe sistemul staționar de rachete antinavă "Utes", care este cunoscut și sub numele de "Obiectul 100" - "Sotka", sau cu complexul mobil de apărare de coastă "Bastion".
Lansarea unei rachete hipersonice Zircon, foto: Ministerul Apărării din Rusia
Până acum nu au existat fotografii ale rachetei ZM22 Zircon, ci doar videoclipuri de calitate scăzută ale lansării acesteia furnizate de Ministerul rus al Apărării.
Caracteristicile rachetei rămân sub semnul întrebării, pentru că Rusia a anunțat inițial o autonomie de 400 km și o viteză de 6 Mach, ulterior 600 km, iar mai târziu aproximativ 1000 km și 9 Mach. Greutatea unității de luptă, care poate fi și încărcătură nucleară, variază între 300 și 500 kg, în funcție de sursa informațiilor. SURSA: defenseromania.ro