Două premiere istorice ale UDMR care dau de gândit...
Două premiere istorice ale UDMR care dau de gândit...
Prima...
Este un moment istoric faptul că UDMR va avea primari în două comune şi consilieri locali în şase comune din judeţul Bacău în care locuiesc ceangăi, a declarat preşedintele UDMR din judeţul Bacău, László Pogár, pentru agenţia ungară de presă MTI.
În declaraţia dată MTI, László Pogár a spus că potrivit rezultatelor electorale încă neoficiale, dar care pot fi considerate deja certe, ale alegerilor locale din România, candidaţii UDMR au reuşit să intre şi în administraţii locale ale unor comune din Moldova, locuite şi de ceangăi, în care nu au mai existat niciodată reprezentanţi maghiari.
Pentru prima dată în istorie, satul Găiceana – care include şi satul Arini, locuit de ceangăi – va avea un primar UDMR în persoana Alinei Gál. Tânăra economistă, care a terminat masteratul la Londra, a câştigat 38% din voturi; având în vedere că maghiarii reprezintă 10% din populaţia satului, candidata a fost susţinută într-un număr mare şi de alegători români.
A doua...
Pentru prima dată în ultimii 100 de ani în Consiliul Local Sfântul Gheorghe nu a intrat nici un român. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) a obţinut toate cele 21 de locuri în Consiliul Local Sfântu Gheorghe, niciuna dintre celelalte şase formaţiuni politice participante la alegerile de duminică neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a trece pragul electoral.
Potrivit rezultatelor postate pe site-ul rezultatevot.ro, UDMR a câştigat Consiliul Local Sfântu Gheorghe cu 78,84% din sufragiile electoratului, în timp ce PSD a atins 4,8%, USR 4,44%, AUR 3,71%, PNL 3,28%, iar celelalte două formaţiuni maghiare, Alianţa Maghiară din Transilvania şi Forţa Civică Maghiară, sub 3%.
„Asta înseamnă că pentru prima dată din ultimii 100 de ani, în Consiliul Local din municipiul Sfântul Gheorghe se pare că vor fi doar consilier de la UDMR”, a declarat primarul Antal Arpad, care a obţinut cel de-al cincilea mandat pe lista Uniunii, cu 83% din voturile celor prezenţi la urne.
Acesta a mai adăugat, în cadrul unei conferinţe de presă, că va propune „partidelor democratice”, respectiv PSD, PNL şi USR să accepte să formeze un consiliu consultativ, deoarece consideră că este important să aibă un dialog instituţional cu reprezentanţii comunităţii româneşti din municipiu.
„Vreau să transmit către românii din municipiu Sfântul Gheorghe că o să-i reprezint în următorii patru ani, cu atât mai mult cu cât cifrele din acest moment arată că în Consiliul Local Sfântu Gheorghe nu va trece pragul niciun partid românesc (…) Sunt îngrijorat de acest lucru, că nu intră partide româneşti în Consiliul Local. Nu cred că este un lucru normal ca o comunitate atât de mare, de peste 20% dintr-un oraş, să nu fie reprezentată în Consiliul Local. Tocmai de aceea în cursul acestei după-amiezi o să caut acele persoane care au fost pe primele locuri pe listele celor trei partide democratice – USR, PSD şi PNL şi o să le invit să formeze un consiliu consultativ lângă Consiliul Local. O să vedem cum o să denumim acest for, dar îmi doresc să am un dialog cu aceste şase persoane şi înainte de a lua decizii importante pentru oraş, fie că vorbim de buget, fie că vorbim de decizii care privesc instituţii de învăţământ, de cultură şi aşa mai departe, o să mă consult cu aceste persoane ori de câte ori este nevoie, pentru că îmi doresc să existe totuşi un dialog instituţional între Primărie şi reprezentanţii comunităţii româneşti”, a declarat Antal Arpad.