Două năpârci ale istoriei...
Cu forțele de opoziție siriene înaintând rapid spre capitala Damasc, soarta președintelui Bashar al-Assad a fost aproape exclusiv în mâinile Rusiei, în timp ce armata sa se prăbușea, scrie Bloomberg .
Încă bântuit de videoclipurile cu uciderea și mutilarea liderului libian Muammar Gaddafi în războiul civil din 2011, Kremlinul a luat măsuri pentru a-și salva aliatul, chiar dacă a ajuns la concluzia că nu mai poate face nimic pentru a susține regimul lui al-Assad, scrie Bloomberg.
Rusia l-a convins pe Bashar al-Assad că va pierde lupta împotriva grupărilor armate conduse de fosta ramură al-Qaeda HTS și i-a oferit lui și familiei sale trecere în siguranță, dacă pleacă imediat, susțin trei persoane familiare cu situație, care au preferat să vorbească sub protecția anonimatului.
Iar acum, potrivit unei surse apropiate de Kremlin, președintele Vladimir Putin vrea să știe de ce serviciile secrete ruse nu au observat amenințarea crescândă la adresa guvernării lui al-Assad până când nu a fost prea târziu.
Serviciile secrete rusești au organizat fuga lui Bashar al-Assad
Agenți ai serviciilor secrete rusești au organizat evadarea, transportându-l pe Assad prin baza sa aeriană din Siria, au spus două persoane. Transponderul aeronavei a fost oprit pentru a nu fi urmărit, a explicat una dintre surse.
Intervenția de a-i duce în exil pe dictatorul sirian și pe familia sa a pus capăt guvernării de peste jumătate de secol a dinastiei Assad, după ce Bashar i-a succedat tatălui său Hafez, care a fost președinte din 1971 până la moartea sa, în 2000. La câteva ore de la fuga lui Assad, militanții au cucerit Damascul fără opoziție și au proclamat victoria în conflictul sirian care a avut loc de aproape 14 ani.
Vladimir Putin nu a vorbit public, până acum, despre prăbușirea regimului Assad. „Acesta a fost controlul pagubelor”, a spus Ruslan Pukhov, șeful Centrului de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor din Moscova, un think-tank de apărare și securitate. El a spus că a fost„foarte logic” ca Rusia să-i spună lui Assad să renunțe, pentru că voia să evite o baie de sânge în care liderul sirian ar fi avut aceeași soartă ca și Gaddafi sau liderul irakian Saddam Hussein, care a fost spânzurat în 2006 în urma unui proces.
În vreme ce Rusia se teme pentru viitorul celor două baze militare cheie din Siria – un port din Tartus și aerodromul de la Khmeimim, Kremlinul afișează o față curajoasă în fața rezultatului, după ce oficialii au fost luați prin surprindere de viteza evenimentelor.
Presa rusă îl scoate vinovat pe Bashar al-Assad
Mass-media rusă transmite în ultimele zile un mesaj conform căruia Bashar al-Assad a fost vinovat pentru înfrângerea sa, în timp ce Moscova s-a ținut de cuvânt, nu l-a abandonat și ar trebui să se concentreze acum pe menținerea intereselor sale strategice în Siria și în Orientul Mijlociu.
Rusia i-a bombardat inițial pe luptătorii opoziției, în încercarea de a-i împinge înapoi și de a întări forțele lui al-Assad. Dar, având în vedere că Armata siriană a opus puțină rezistență, pentru că rebelii au capturat orașul Hama la doar câteva zile după capturarea Alepului, Rusia a ajuns la concluzia că nu poate proteja regimul, pentru că opoziția a atacat orașul strategic Homs, a transmis una dintre sursele citate, sub protecția anonimatului.
Ministerul de Externe de la Moscova a anunțat duminică că Assad și-a părăsit țara, adăugând că Rusia este în contact cu „toate grupurile de opoziție siriene”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a purtat discuții despre criza siriană cu omologii săi iranian și turc în capitala Qatarului, Doha, sâmbătă.
Iranul, la fel ca Rusia, a fost un susținător apropiat al lui Bashar al-Assad. Cele două țări au venit în apărarea sa în 2015, când Putin a trimis armata Rusiei în Siria pentru a-l ajuta să-i respingă pe rebelii care înconjurau Damascul. Turcia i-a susținut pe insurgenții care au reușit în cele din urmă să-l înlăture pe vechiul conducător sirian.