Două grupuri rivale de hackeri activiști s-au angajat să respecte un cod de conduită în război
Cele mai mari două grupuri rivale de hackeri din conflictul ucrainean au promis să desescaladeze atacurile cibernetice și să se conformeze unui cod de conduită în război publicat de un organism de supraveghere, relatează BBC.
A apărut primul cod conduită pentru hackerii rivali în războiul din Ucraina FOTO ARHIVĂ
Miercuri, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a publicat primul set de reguli pentru hackerii civili creat vreodată.
Denumit „Codul de la Geneva al războiului cibernetic”, acesta a fost inițial criticat ca fiind inaplicabil.
Dar acum hackerii ucraineni și ruși promit că vor respecta regulile.
De la invazia rusă în Ucraina, a existat un flux constant de atacuri cibernetice perturbatoare împotriva serviciilor publice atât pe teritoriul Ucrainei, cât și al Rusiei, cu un impact diferit.
Grupurile rivale au folosit în mare parte forme de atac cibernetic nesofisticate, dar în pofida acestui fapt au reușit să perturbe temporar bănci, companii, farmacii, spitale, rețele feroviare și servicii guvernamentale civile.
Neavând la dispoziție prea multe ținte facile, guvernamentale sau militare, hacktiviștii din ambele tabere au fost satisfăcuți să provoace fricțiuni printre oamenii de rând pentru a-și promova cauzele, adunând adesea postări furioase pe rețelele sociale de la cei afectați de atacurile lor.
Promițând să respecte regulile CICR, grupurile de hackeri spun că vor evita atacurile cibernetice care afectează civilii.
Killnet
Vorbind pentru BBC, liderul celebrului grup de hacking pro-rus Killnet a declarat că "este de acord cu termenii și regulile Crucii Roșii, să fie acesta primul pas de la Killnet spre pace".
Killmilk, așa cum este cunoscut, a înființat grupul Telegram la scurt timp după ce țara sa a fost invadată, iar acum are 90.000 de adepți.
Acesta a postat videoclipuri în care urinează pe steagurile Ucrainei și ale NATO, iar grupul a fost evidențiat ca o sursă persistentă de atacuri perturbatoare de nivel scăzut asupra obiectivelor ucrainene.
Grupul a fost acuzat că are legături strânse cu Kremlinul, dar a negat întotdeauna acest lucru.
În aprilie, Centrul național de securitate cibernetică din Regatul Unit a evidențiat grupurile precum Killnet ca fiind o nouă amenințare la adresa aliaților ucraineni, avertizând întreprinderile britanice că atacurile din partea acestora sunt în creștere.
Dacă Killnet se va ține de cuvânt, atunci atacurile cibernetice asupra țintelor civile, inclusiv cele ale aliaților Ucrainei, vor înceta.
Armata IT a Ucrainei a declarat, de asemenea, că va respecta cele opt reguli ale CICR.
Grupul, care are 160.000 de membri pe canalul său Telegram, vizează, de asemenea, servicii publice precum sistemele feroviare și băncile.
Purtătorul său de cuvânt a declarat pentru BBC News că grupul "va depune toate eforturile pentru a respecta regulile", chiar dacă acest lucru îi poate dezavantaja față de adversarii lor. Purtătorul de cuvânt a adăugat că atacurile asupra țintelor din domeniul sănătății reprezintă deja de mult timp o linie roșie.
Acest angajament înseamnă că va exista probabil o reducere majoră a numărului de atacuri cibernetice, pe măsură ce grupurile își vor limita activitățile la ținte oficiale sau militare.
Totuși, alte grupuri de hacktiviști care lucrează pentru alte cauze patriotice sau etice din lume au declarat pentru BBC că nu vor respecta regulile.
CICR a emis cele opt reguli în încercarea de a pune capăt dezordinii care s-a accelerat în timpul conflictului cibernetic din Ucraina, avertizând că un număr fără precedent de persoane se alătură grupurilor cibernetice patriotice.
Sursa: adevarul.ro