Două cazuri de West Nile în București și Mureș. Alexandru Rafila: „Cu siguranţă vom avea mai multe cazuri”
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a confirmat două cazuri de infectare cu virusul West Nile în România până la data de 1 august.
Virusul West Nile este transmis în principal prin înțepăturile de țânțari - Foto Shutterstock
Este vorba de o persoană din categoria de vârstă 60 - 69 de ani şi de o persoană de 80 de ani infectate cu West Nile. Cele două persoane sunt din Bucureşti şi judeţul Mureş.
Virusul West Nile este transmis în principal prin înțepăturile de țânțari și poate provoca afecțiuni neurologice severe
Pentru a preveni infecțiile cu virusul West Nile, autoritățile recomandă următoarele măsuri:
1. Să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi.
2. Să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;
3. Să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);
4. Să asigure desecarea bălţilor din jurul gospodăriei;
5. Să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.
Reamintim că în patru sectoare din București au fost identificate cazuri de țânțari purtători ai virusului West Nile, ultimele probe pozitive fiind detectate în Sectorul 3, conform raportului experților de la Institutul Cantacuzino. În urma acestei descoperiri, Primăria Capitalei a intensificat tratamentele împotriva țânțarilor în zonele afectate.
Cazurile de îmbolnăvire cu virusul West Nile din România, care apar aproape în fiecare vară, sunt atribuite lipsei de măsuri preventive eficiente împotriva țânțarilor, consideră dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.
„Noi luăm măsuri abia după ce apar primele cazuri de îmbolnăvire, abia după ce populațiile de țânțari sunt prezente și foarte prezente. Evident că rezultatul acestor măsuri de dezinsecție este acum unul limitat”, a spus anterior medicul epidemiolog pentru „Adevărul”.
Medicii ne sfătuiesc să nu intrăm în panică, deoarece nu toate persoanele mușcate de țânțari dezvoltă boala West Nile sau suferă de forme severe. Simptomele, când apar, sunt rare și includ dureri de cap, greață, febră și dureri musculare.
„Majoritatea cazurilor de West Nile evoluează cu o infecție limitată ca și simptome și autolimitată ca și extindere în timp. Dar, sigur, pot apărea și cazuri și cu o evoluție gravă, iar atunci persoana în cauză trebuie să se adreseze medicului”, a declarat dr. Emilian Popovici. medicul. Este și cazul bărbatului din București care se află internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București și care se află într-o stare bună, spun medicii ce-l au sub supraveghere.
Alexandru Rafila: „Vom avea mai multe cazuri”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avertizat că există posibilitatea ca noi cazuri să apară în perioada următoare.
„Ne aflăm la debutul sezonului, maximul va fi, probabil, la sfârşitul lunii august”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.
„Cu siguranţă vom avea mai multe cazuri, au fost ani când am avut diagnosticate sute de cazuri, în urmă cu 25 de ani a fost prima dată când în România a fost identificată această boală şi a fost o situaţie destul de serioasă. Deocamdată lucrurile sunt sub control”, a mai spus ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila a declarat că, pe fondul schimbărilor climatice, România ar putea să se confrunte cu noi tipuri de patologii specifice zonelor tropicale. Ministrul Sănătății a subliniat, de asemenea, că medicii din spitalele de boli infecțioase din țară sunt pregătiți să trateze pacienții cu astfel de afecțiuni.
Sursa: adevarul.ro