Două asociaţii ale magistraţilor critică pregătirea de către CSM a concursului pentru şefia SIIJ

Două asociaţii ale magistraţilor critică pregătirea de către CSM a concursului pentru şefia SIIJ

Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie" critică modul în care CSM pregăteşte organizarea unui nou concurs pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), susţinând că această secţie trebuie desfiinţată.

Într-un comunicat remis joi, cele două asociaţii susţin că au luat act cu îngrijorare de decizia Comisiei nr. 2 - Resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii de a înainta Plenului CSM notele Direcţiei de resurse umane privind organizarea concursurilor pentru numirea în funcţia de procuror-şef al SIIJ, respectiv a concursului pentru numirea în funcţiile de execuţie.

"Considerăm că pregătirea unor astfel de concursuri, menite să consolideze o structură de parchet nemaiîntâlnită în niciun stat democratic, criticată de toate organismele europene relevante în materie de justiţie, şi care s-a remarcat, aşa cum a reţinut Comisia Europeană în ultimul Raport MCV (octombrie 2019), prin faptul că 'a iniţiat anchete împotriva judecătorilor şi a procurorilor care s-au opus modificărilor actuale ale sistemului judiciar, precum şi modificările bruşte ale abordării adoptate în cauzele aflate pe rolul instanţelor, de exemplu retragerea căilor de atac introduse anterior de DNA în dosarele de corupţie la nivel înalt', nu trebuie să fie o prioritate a unui CSM care îşi înţelege rolul constituţional şi respectă obligaţiile internaţionale asumate de statul român", spun cele două asociaţii profesionale.

În opinia acestora, organizarea de către CSM de noi concursuri pentru ocuparea funcţiilor de conducere şi de execuţie din cadrul SIIJ nu poate fi o soluţie adecvată, în spiritul recomandărilor organismelor europene.

"Atragem atenţia Consiliului Superior al Magistraturii că sistemul judiciar are nevoi reale şi foarte stringente, o parte dintre acestea fiind de competenţa CSM, precum şi că există un număr considerabil de cereri de apărare a independenţei judecătorilor, procurorilor ori a autorităţii judecătoreşti în ansamblu nepuse în discuţia CSM, deşi au trecut luni de zile de la formularea acestora. Prin urmare, nu înţelegem de unde vine această preocupare a garantului independenţei justiţiei de a consolida o structură care nu doar că a fost apreciată ca potenţial instrument de presiune asupra magistraţilor de majoritatea covârşitoare a magistraţilor români, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni şi toate organismele europene, dar a şi dovedit, fapt constatat de organismele internaţionale, că temerile exprimate public cu privire la activitatea sa sunt justificate", declară magistraţii.

Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia "Iniţiativa pentru Justiţie" solicită Plenului CSM să respingă organizarea acestor concursuri de ocupare a funcţiilor din cadrul SIIJ.

De asemenea, cele două asociaţii solicită Parlamentului şi Guvernului să desfiinţeze de urgenţă SIIJ şi să se revină la competenţele legale ale parchetelor existente anterior înfiinţării acestei secţii.

Magistraţii consideră că independenţa justiţiei este ameninţată prin perpetuarea existenţei SIIJ, iar desfiinţarea acestei secţii prin ordonanţă de urgenţă "nu ar fi în sine neconstituţională", raportat la rezultatul referendumului din 2019.

"Considerăm că este inadmisibil ca într-un stat care se pretinde a fi de drept, membru al Uniunii Europene, toate autorităţile să se manifeste la nivel declarativ în sensul că înţeleg să respecte recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, dar, în plan faptic, să evite sau să se opună luării măsurilor necesare pentru înlăturarea ameninţărilor la adresa justiţiei. În acest context, remarcăm şi comportamentul procurorului general al PÎCCJ, care susţine, ori de câte ori are ocazia, obligativitatea respectării recomandărilor MCV, dar care, din funcţia deţinută, ştiind că aceste recomandări au fost încălcate, îşi manifestă îngrijorarea cu privire la lipsa de operativitate a SIIJ, iar nu cu privire la faptul că SIIJ încă mai există. Această schimbare de abordare la nivelul conducerii Ministerului Public este îngrijorătoare, venind după o opoziţie constantă a fostelor conduceri faţă de înfiinţarea şi existenţa SIIJ, opoziţie manifestată, în limitele competenţelor, încă din perioada premergătoare înfiinţării secţiei şi care a culminat prin concluziile puse în urmă cu câteva luni de reprezentantul Ministerului Public în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene", mai spun magistraţii.

Cele două asociaţii atrag atenţia Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintelui României, Parlamentului, Guvernului, ministrului Justiţiei şi procurorului general că, dacă nu se vor respecta în continuare recomandările Comisiei Europene, România riscă să ajungă în situaţia Poloniei, faţă de care s-a declanşat deja de patru ori procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor ce-i revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene (infringement), ca urmare a "gravelor" încălcări ale principiilor statului de drept. AGERPRES


populare
astăzi

1 Stranie chestia cu furtul seifului cu 400.000 de euro...

2 O nouă perdea de fum? / Sub pretextul că „ne cumpără ungurii gazul”, statul a luat două decizii surprinzătoare și periculoase

3 Fiul unui milionar din București, arestat pentru tentativă de omor. Ar fi înjunghiat un tânăr din cauza unei datorii

4 Foarte interesante amănunte

5 Crăciun cu craci antiviagra...