Două AMĂNUNTE!
Netul, dar și publicațiile mainstream, colcăie de ipoteze, scenarii și teorii despre lovitura de stat eșuată din Turcia. Nu vrem să adăugăm la acest maldăr de cuvinte menite să „acopere evenimentul”. Vă furnizăm două amănunte care nouă ni s-au părut interesante.
* Primul amănunt
Informații prețioase circulau la sfârșitul lunii martie. La sfârșitul lunii martie, armata turcă dezmințea categoric orice intenție de lovitură de stat pentru înlăturarea de la putere a președintelui Recep Tayyip Erdogan.
Se întâmpla după ce Newsweek publica un articol intitulat "Va avea loc o lovitură de stat împotriva lui Erdogan în Turcia?".
Ce spune autorul articolului din Newsweek
Michael Rubin, relatează Euractiv , scrie că situația din Turcia este rea și se va înrăutăți și mai mult, și nu doar din cauza deteriorării securității după un val de atacuri teroriste. Cercetătorul atrage atenția și asupra declinului lirei turcește cu impact asupra puterii de cumpărare, a datoriei private scăpate de sub control și problemelor cu care se confruntă mai nou turismul.
Turcia are probleme mari și cu fenomenul corupției, în timp ce președintele Erdogan își bagă la închisoare oponenții, preia controlul asupra publicațiilor critice, amenință cu dizolvarea Curții Constituționale și construiește palate uriașe.
Comportamentul său creează îngrijorare inclusiv printre membrii partidului său, care șușotesc despre ”paranoia în creștere” a liderului de la Ankara.
Autorul apreciază că, în cazul unei lovituri de stat, favoriții în cursa pentru Casa Albă nu vor condamna inițiativa, și vor colabora cu noul regim. De asemenea, el susține că prietenii lui Erdogan, din interior și din exterior, îl vor lăsa singur în cazul în care va pierde puterea.
Armata turcă: trei lovituri de stat și un regim înlăturat
Armata turcă, a doua ca mărime, după cea a SUA, din cadrul NATO, are la activ trei lovituri de stat: în 1960, 1971 și 1980. În 1997, a înlăturat de la putere un guvern proislamist condus de Necmettin Erbakan, mentorul politic al actualului președinte turc.
Armata este considerată drept o forță majoră în politica turcă, fiind capabilă să înlăture de la putere guverne care, în opinia sa, subminează principiile laice ale republicii moderne înființate de Mustafa Kemal Ataturk.
Erdogan, aflat la putere din 2003, mai întâi ca premier și apoi ca președinte, a redus influența generalilor printr-o serie de reforme juridice pe fondul ambițiilor Ankarei de a adera la Uniunea Europeană.
** Amănuntul doi. Țara care a tăcut și care i-a salvat viața lui Erdogan
Dezăluirea Florianei Jucan din Q Magazine . Ea spune că surse din comunitatea de intelligence internațională au declarat pentru Q Magazine că, de fapt, complotiștii au vizat anihilarea președintelui turc, însă un serviciu de informații extern l-a prevenit pe acesta cu cca 20 de minute înainte ca hotelul în care Erdogan era cazat, în Marmaris, să fie bombardat.
Erdogan a fost evacuat și puciștii au aruncat bombe asupra hotelului dintr-un avion F16, fără să știe realitatea din teren.
Președintele, care primise inclusiv această informație, că va fi folosit un F16, dăduse ordin la plecare ca avionul să fie doborât. Am furnizat această informație pe Q Magazine.ro, în jurul orelor 3.10, la câteva minute după plecarea lui Erdogan din Marmaris.
Dacă, imediat după ce a fost clar că lovitura militară va fi un eșec, majoritatea liderilor importanți ai lumii au transmis mesaje de sprijin pentru „guvernul ales democratic” la Ankara, una din țările lumii a tăcut.
Pentru că ea nu mai avea nevoie să rostească nimic. Ea îl salvase!
Simplul fapt că Erdogan a supraviețuit tentativei de asasinare, a schimbat soarta acestei lovituri. Ceea ce a urmat se știe deja.
În zilele următoare aș privi atent la evoluția relațiilor Turciei cu Statele Unite ale Americii și, aș mai privi într-o direcție: Trilaterala Rusia-Turcia-Israel, mai spune Floriana Jucan.