Două alimente populare, care pot duce la boli de inimă și accidente vasculare. „Consumul excesiv poate provoca multe probleme”
Alimentele sărate sunt un element de bază în multe diete, dar consumul excesiv de sodiu poate avea implicații grave pentru sănătatea inimii.
Cartofii prăjiți consumați în exces pot avea efecte negative asupra organismului FOTO: Shuterstock
Dietele bogate în sodiu contribuie la creșterea tensiunii arteriale, un factor de risc important pentru bolile de inimă și arterele înfundate. În timp, această presiune asupra sistemului cardiovascular poate duce la acumularea de plăci în artere, restricționând fluxul sanguin și crescând riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
„Consumul excesiv de sodiu poate contribui la hipertensiune arterială, care, la rândul său, poate crește riscul de a dezvolta ateroscleroză. Este o afecțiune în care arterele se pot bloca cu substanțe grase”, avertizează nutriționistul Krutika Nanavati, potrivit shefinds.
Experții au dezvăluit cele două alimente de care ar trebui să te ferești pentru a evita aceste probleme: pizza congelată și chipsurile.
Pizza congelată
Dr. Nanavati avertizează acest aliment congelat este o alegere proastă pentru sănătatea inimii tale.
„Un aliment de bază în multe gospodării, pizzele congelate sunt adesea încărcate cu brânză și carne procesată, ceea ce le face incredibil de bogate în sodiu. În plus, multe mărci populare au o crustă groasă care adaugă la conținutul general de sodiu”, susține nutriționistul.
„Grăsimile saturate din brânză și garniturile procesate, cum ar fi pepperoni sau cârnați, sunt un factor important al colesterolului LDL (rău), care se acumulează sub formă de plăci de-a lungul pereților arterelor”, avertizează dr. Bhaskar Semitha.
Atunci când arterele se îngustează, fluxul sanguin este redus, punând în cele din urmă presiune pe inimă. O alegere mai sănătoasă este pizza făcută în casă pe o crustă din cereale integrale, cu legume proaspete și un strop ușor de brânză cu conținut scăzut de grăsimi.
„Adăugarea de legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, sporește cantitatea de fibre și ajută la gestionarea colesterolului, menținând arterele mai clare”, sugerează el.
2. Cartofi prăjiți
Cartofii prăjiți sunt una dintre cele mai clasice și populare gustări din lume. Din păcate, experții avertizează că un consum exagerat ar putea duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv creșterea în greutate și complicații cardiace.
„Cartofii prăjiți obișnuiți sunt de obicei prăjiți în uleiuri nesănătoase, care sunt bogate în grăsimi saturate și trans. Aceste grăsimi pot crește nivelul colesterolului și pot favoriza formarea plăcii în artere, ducând în timp la înfundarea arterelor”, susține dr. Bhaskar Semitha.
Sursa: adevarul.ro