Dosarul Voiculescu/Se strânge laţul, creşte disperarea şi manipularea Antenei3 şi a sateliţilor Dcnews.ro şi Luju.ro

Dosarul Voiculescu/Se strânge laţul, creşte disperarea şi manipularea Antenei3 şi a sateliţilor Dcnews.ro şi Luju.ro

Pe măsură ce se apropie noul termen de judecată în Dosarul ICA, numit de slugile lui Voiculescu Dosarul Telepatia, Gâdea, Ciuvică, javra de Badea, Bogdan Chireac, prin dcnews.ro, şi Răzvan Savaliuc, prin luju.ro, au început atacul murdar la adresa membrilor din noul complet de judecători care judecă dosarul la Curtea de Apel Bucureşti. Temele principale sunt că cei doi judecători sunt trimişi să comită o execuţie a unor oameni nevinovaţi, că judecătorii n-au cum să judece în vacanţa judecătorească, că este o răzbunare pentru ceea ce i se întâmplă lui Mircea Băsescu, că instituţiile statului sunt la picioarele lui Băsescu. Şi, pentru că realizează că Băsescu nu mai deţine practic, controlul asupra nici unei instituţii din stat, este folosită formula: ,, ...multele servicii pe care le controlează ''. Iată cum este reflectat procesul pe luju.ro:

UN FLEAC, I-AU CIURUIT

- Dosarul “Telepatia-Voiculescu” a fost reluat la CAB. Judecatorii Camelia Bogdan si Alexandru Mihai Mihalcea au respins la foc automat exceptiile ridicate de avocatii inculpatilor, dar si cererile de recuzare. Sedinta a semanat cu un meci de box intre Camelia Bogdan si avocati: “Pluteste partinirea in aer”. Un nou termen va fi peste 6 zile, magistratii explicand ca “s-a dispus” ca acest complet sa judece si pe timpul verii. Kovesi a cerut recent o solutie cat mai rapida.

Dosarul “Telepatia”, in care Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare de Tribunalul Bucuresti in legatura cu privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, s-a reluat marti, 1 iulie 2014, la Curtea de Apel Bucuresti. Dupa mai multe amanari, cauzate fie de arestarea judecatorului Stan Mustata, fie de pensionarea judecatorului Florica Duta, magistratii Camelia Bogdan (foto 1) si Alexandru Mihai Mihalcea au fost desemnati sa judece dosarul in care Dan Voiculescu(foto 2) si ceilalti inculpati au atacat cu apel sentinta de condamnare a Tribunalului Bucuresti.

Procesul era programat sa inceapa dimineata, la ora 9. Dupa o asteptare de aproximativ 40 de minute, judecatoarea Iuliana Marilena Ciolca a intrat in sala plina pana la refuz si a anuntat ca mai intai vor fi analizate dosarele aflate pe fond si abia apoi “Dosarul Telepatia” (25497/3/2012**). Sedinta de judecata a inceput mult mai tarziu, in jurul orei 15.00, dupa terminarea judecarii dosarelor aflate in stadiul procesual fond si numai dupa ce, in prealabil, sala a fost evacuata si incuiata cu cheia timp de aproximativ 15 minute. Ceea ce s-a petrecut ulterior a semanat cu un meci de box intre avocatii inculpatilor si judecatoarea Camelia Bogdan.

Iata despre ce este vorba. Completul format din Camelia Bogdan si Alexandru Mihai Mihalcea a respins cererea de amanare a avocatului Gheorghita Mateut, aparatorul lui Dan Voiculescu, care a aratat ca la dosar nu exista hotararea Colegiului de Conducere al CAB privind desemnarea acestui nou complet in dosarul “Telepatia”. Acealasi complet condus de Camelia Bogdan a respins ulterior toate cererile si exceptiile ridicate de avocatii inculpatilor la termenul din 15 aprilie 2014, care nu fusesera discutate pana la acest moment, dupa ce anterior respinsese si o cerere de recuzare formulata de unul dintre avocati. A urmat apoi bomba din timpul sedintei: judecatoarea Camelia Bogdan a anuntat ca, din oficiu, instanta a dispus instituirea, respectiv, extinderea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ale lui Dan Voiculescu si ale altor inculpati.

Ulterior, cativa avocati au cerut pentru a doua oara in cursul sedintei recuzarea judecatoarei Camelia Bogdan, aratand ca aceasta s-a pronuntat deja asupra vinovatiei inculpatilor si ca nu mai este impartiala. Cei doi judecatori, dupa o pauza de 15 minute in care sedinta a fost suspendata, au decis ca nu se impune trimiterea cererii de recuzare catre un complet care sa se pronunte asupra acesteia.

Dupa ce a explicat motivele pentru care a decis impunerea si extinderea sechestrului asigurator, judecatoarea Camelia Bogdan a propus audierea unor inculpati, idee la care a renuntat insa abia atunci cand avocatii au aratat ca unii dintre clientii lor au varste inaintate, se afla in instanta inca de la ora 9, dar si ca in anumite cazuri este nevoie ca inculpatii sa fie toti prezenti in momentul in care se dau declaratii, in conditiile in care exista deja o serie de contradictii, inclusiv in multe dintre depozitiile existente la dosar. De asemenea, un moment amuzant s-a consumat atunci cand unul dintre avocati i-a cerut judecatoarei Camelia Bogdan sa ia cuvantul. Dupa un schimb de replici, presedinta completului - care, trebuie spus, la un moment dat a vorbit chiar si in engleza - i-a transmis ca ceea ce a spus el a fost consemnat, avocatul explicandu-i insa ca nu a sustinut nimic, intrucat nu i-a fost acordat cuvantul.

In cele din urma, completul a stabilit ca procesul se va relua luni, 7 iulie 2014, ora 11, cu audierea inculpatilor. Acestia se vor prezenta in instanta peste sase zile, existand astfel toate sansele ca dosarul sa se finalizeze extrem de repede, spre fericirea Laurei Codruta Kovesi, care, asa cum ne amintim, a cerut solutionarea cauzei pana in decembrie 2014, invocand "pericolul prescriptiei". Termenul stabilit a fost considerat unul mult prea scurt, aparatorul lui Dan Voiculescu, avocatul Gheorghita Mateut, solicitand instantei sa fixeze data urmatoarei sedinte de judecata in raport cu vacanta judecatoreasca. Replica judecatoarei Camelia Bogdan a starnit rumoare printre cei prezenti in sala: "Nu putem admite cererea cata vreme S-A DISPUS ca ACEST complet sa judece pe perioada verii".

Iar asta nu a fost totul. Una dintre cele mai surprinzatoare decizii ale completului a fost aceea prin carejudecatoarea Camelia Bogdan, in asentimentul careia pe tot parcursul sedintei a fost si colegul ei de complet Alexandru Mihai Mihalcea, a dispus trimiterea unei adrese la Baroul Bucuresti in vederea solicitarii de avocati din oficiu, pentru a exista astfel garantia ca niciunul dintre inculpati nu va invoca lipsa apararii la termenele urmatoare.

Si pentru a exista o imagine de ansamblu a modului in care s-a desfasurat sedinta, trebuie sa spunem ca procurorul de sedinta al DNA, Elena Matiesescu, a luat cuvantul doar de trei sau patru ori, iar nici atunci nu a vorbit, cumulat, mai mult de 5 minute.

Iata mai jos cateva momente din sedinta de la CAB de marti, 1 iulie 2014.

Avocatii au solicitat sa vada Hotararea Colegiului de Conducere al CAB prin care a fost investit noul complet si au cerut recuzarea. Judecatoarea Camelia Bogdan a respins ambele cereri

Sedinta de judecata a inceput la ora 15.00. Aparatorul lui Dan Voiculescu, avocatul Gheorghita Mateut, a cerut amanarea cauzei pentru a se depune la dosar Hotararea Colegiului de Conducere al CAB prin care noul complet, format din judecatorii Camelia Bogdan si Alexandru Mihai Mihalcea, a fost investit cu solutionarea in apel a dosarului. Pentru a se asigura ca cei doi judecatori au fost alesi in urma repartizarii aleatorii, avocatul Mateut a cerut permisiunea sa verifice daca la dosar exista aceasta Hotarare: “Vrem, onorata instanta, sa luam act de modul in care a fost constituit acest complet. Dorim sa vedem Hotararea sau Procesul-Verbal pentru a sti daca ati fost numiti sau alesi aleatoriu”.

Dupa ce avocatul a invocat acest incident procedural si prevederile legale care stabilesc ca repartizarea aleatorie a dosarului este obligatorie, judecatoarea Camelia Bogdan a respins imediat solicitarea: “Instanta urmeaza sa respinga ca inadmisibila aceasta cerere, iar pentru lamuriri, urmeaza ca domnii avocati sa se adreseze biroului de presa. Probabil ca Hotararea e pe site”. Presedinta completului a aratat ca cererea “nu este in caderea completului de judecata, ci face obiectul unei cai extraordinare de atac”.

Avocatii au raspuns imediat, solicitand recuzarea, cerere la randul ei respinsa ca inadmisibila de judecatoarea Camelia Bogdan.

Toate cele patru cereri si exceptii formulate de avocati la termenul din 15 aprilie au fost de asemenea respinse de presedinta completului

In continuare, au fost aduse in discutie cele patru cereri formulate si exceptii ridicate de avocati la termenul din 15 aprilie 2014, cand instanta (completul format pe atunci din judecatorii Stan Mustata si Florica Duta) a ramas in pronuntare pe aceste solicitari. Avocatul Gheorghita Mateut a luat cuvantul pe cererea privind calificarea caii de atac, solicitandu-le celor doi judecatori sa considere ca apelul impotriva Sentintei pronuntate de Tribunalul Bucuresti se refera si la Incheierea din 9 aprilie 2013 prin care instanta de fond a respins intoarcerea dosarului la procurorul DNA in vederea refacerii urmaririi penale. Maestrul Mateut i-a cerut judecatoarei Camelia Bogdan sa constate intervenita, prin noul Cod de procedura penala, noua jurisdictie a verificarii de catre judecatorul de camera preliminara: "In temeiul art. 4 alin. 2 din Legea nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, va solicit sa calificati apelul sub aspectul criticilor aduse solutiei incheierii din 9 aprilie 2013 a Tribunalului Bucuresti, contestatie care, in conformitate cu prevederile art. 347 Cpp, este de competenta judecatorului de camera prelininara a Curtii de Apel Bucuresti".

Judecatoarea Camelia Bogdan a respins solicitarea maestrului Mateut: “La 9 aprilie 2013 nu era prevazuta calea recursului separat”. De asemenea, presedinta completului nu a admis nici exceptia lipsei calitatii de parte civila in dosar a Ministerului Agriculturii: “Se respinge ca inadmisibila avand in vedere ca aceasta constituire se facea pana la inceperea cercetarii judecatoresti”.

La iesirea din sala de judecata, avocatii au acuzat ca la trei dintre cele patru cereri de mai sus respinse de presedinta completului, reprezentanta Ministerului Public nici macar nu a luat cuvantul. Procuroarea de sedinta din partea DNA, Elena Matiesescu, a facut o scurta interventie doar pentru a arata ca exceptia lipsei calitatii de parte vatamata a Ministerului Agriculturii tine de fondul cauzei.

Instituirea sau extinderea din oficiu a sechestrului asigurator asupra bunurilor

Un moment care a starnit consternarea avocatilor a fost acela in care judecatoarea Camelia Bogdan a anuntat ca “instanta instituie din oficiu”, respectiv, “extinde din oficiu” masurile asiguratorii asupra bunurilor unora dintre inculpati. A urmat o insiruire de valori si procente exacte pronuntate de presedinta completului, fara ca aceasta sa poata masca faptul ca lectura dupa foaie cifre dinainte stabilite.

Indignarea avocatilor nu au intarziat sa apara. Iata doar cateva luari de pozitie:

“Ati venit cu ele scrise si le-ati dat citire, noi ce sa mai credem?”

“Doamna presedinte, dupa ce v-ati antepronuntat mai si calcati in picioare orice urma de norma imperativa. Ati dispus deja solutii, iar clientul meu nici macar nu e trimis in judecata pentru spalare de bani... Va aflati in apel si sunteti obligata sa le puneti in atentia partilor. Incetati sa mai procedati astfel, pentru ca se simte partinirea, pluteste in aer partinirea dumneavoastra”.

“Se incalca prezumtia de nevinovatie, se incalca dreptul la aparare. Trimiteti de indata cererea de recuzare completului competent sa o judece”.

Si de aceasta data, judecatoarea Camelia Bogdan a refuzat sa admita solicitarile avocatilor: “Referitor la cererea de recuzare pe motiv de sechestru, instanta urmeaza sa o respinga ca inadmisibila”.

Este incredibil cât de jos poate coborâ fiinţa umană!

Şi iată cum reflectă Bogdan Chireac, în dcnews.ro, care citează, bineînţeles, luju.ro

 Lumea Justiției dezvăluie faptul că cei doi judecători, respectiv Camelia Bogdan și Alexandru Mihai Mihalcea, desemnați să preia dosarul Telepatia în care este judecat președintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, au fost desemnați la Curtea de Apel București la 26 iunie 2014. Totuși, la acea dată, cei doi magistrați nu activau la CAB, ci la Tribunalul Municipiului București.

 Prin Hotărârea CSM din 18 iunie 2014 s-a decis ca Bogdan și Mihalcea să promoveze efectiv la CAB începând cu data de 1 iulie 2014. Ultima zi de lucru a celor doi la TMB a fost 30 iunie 2014. Prima zi de muncă la CAB a început cu dosarul lui Dan Voiculescu, precizează sursa menționată.

Dosarul "Telepatia", în care este judecat Dan Voiculescu, a fost repartizat completului din care fac parte judecătorii Camelia Bogdan și Mihai Alexandru Mihalcea înainte ca aceștia să își înceapă activitatea la Secția a II-a penală a Curții de Apel București.

Cauza în care președintele fondator al PC contestă sentința de 5 ani de închisoare primită la Tribunalul București a fost trimisă acestui complet cu cinci zile înainte ca cei doi judecători să își intre efectiv în pâine la CAB și să înceapă studierea celebrului dosar nr. 25497/3/2012**.

Concret, Camelia Bogdan și Alexandru Mihai Mihalcea au promovat la Curtea de Apel București în baza unei Hotărâri a Plenului CSM din data de 18 iunie 2014. Atunci, în urma validării rezultatelor obținute prin concurs, s-a decis ca judecătorii Bogdan și Mihalcea să promoveze la Curtea de Apel București, efectiv, începând cu data de 1 iulie 2014.

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat, marți 1 iulie 2014, Hotărârea nr. 730 din 18 iunie 2014, prin care Plenul CSM a decis promovarea la Curtea de Apel București, Secția a II-a penală, a judecatorilor Camelia Bogdan și Alexandru Mihai Mihalcea, de la Tribunalul București.

Reprezentanții Curții de Apel București au declarat pentru Lumeajustitiei.ro că repartizarea dosarului "Telepatia" (25497/3/2012**) către completul compus din judecătorii Bogdan și Mihalcea s-a făcut la data de 26 iunie 2014, așadar, cu cinci zile înainte ca cei doi magistrați să înceapă munca efectiv la Curtea de Apel București

 Judecătorii și-au încetat activitatea la TMB la data de 30 iunie 2014. Bogdan și Mihalcea și-au început munca la CAB, la 1 iulie,  cu dosarul "Telepatia"

Când au avut oare timp cei doi magistrați să studieze dosarul, astfel încât să dispună instituirea sau, după caz, extinderea măsurilor asiguratorii împotriva unor inculpați și să analizeze în detaliu zecile de volume ale cauzei, precum și cererile și excepțiile avocaților, pe care, așa cum știm, le-au respins la foc automat, se întreabă lumeajustiției.ro.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…