Dosarul Revoluției, pasat de mai mulți ani între judecători și procurori, ar putea fi mutat la o altă instanță

Dosarul Revoluției, pasat de mai mulți ani între judecători și procurori, ar putea fi mutat la o altă instanță

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a pus în discuție, la termenul de vineri, lipsa de competență în judecarea dosarului Revoluției, urmând să decidă dacă trimite cauza spre o altă instanță.

Dosarul Revoluției ar putea fi mutat la o altă instanță FOTO: Arhivă

Dosarul Revoluției ar putea fi mutat la o altă instanță FOTO: Arhivă

ÎCCJ va decide peste o lună dacă dosarul va fi judecat de Curtea de Apel București. Motivul care a stat la baza ridicării acestei probleme este că la momentul comiterii faptelor Ion Iliescu nu avea calitatea de președinte al României, care atrăgea, de fapt, competența instanței supreme.

Termenul stabilit pentru pronunțare este 10 februarie.

În dosar sunt judecaţi pentru crime contra umanităţii Ion Iliescu, fost preşedinte al României, Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier, şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare.

Ancheta a fost refăcută de procurorul care a instrumentat cauza înainte de trimiterea în judecată din 2019.

Astfel, potrivit procurorilor, Ion Iliescu,"în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obţinerea legitimităţii populare, menţinerea şi consolidarea puterii politice deţinute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operaţiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcţii de conducere ale MApN.

"Aceste fapte au avut drept consecinţe generarea şi amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat şi astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

Aceleaşi fapte ale inculpatului Ion Iliescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent şi grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile, de pe întregul teritoriu al României", spunau procurorii.

Aceleaşi acuzaţii le sunt aduse şi lui Gelu Voican Voiculescu şi lui Iosif Rus.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...