Dosarul RAFO-Carom/Tender: Marian Iancu, evacuat din sala de judecată după ce l-a acuzat pe Tender și procurorul de caz
Fostul finantator al Clubului Poli Timisoara Marian Iancu a fost evacuat joi din sala de judecata in timpul desfasurarii procesului RAFO-Carom de la Curtea de Apel Bucuresti, relateaza Agerpres.
Marian Iancu a fost adus joi in boxa arestatilor, el avand o condamnare definitiva de 12 ani inchisoare, intr-un alt dosar privind frauda de la RAFO.
Omul de afaceri a cerut recuzarea completului de judecata, pe motiv ca nu s-a putut apara, deoarece a fost citat prea tarziu si l-a acuzat pe procurorul DIICOT ca ar fi ascuns probe care l-ar fi incriminat pe fostul sau partener de afaceri Ovidiu Tender, inculpat si el in dosarul RAFO-Carom.
Judecatorii i-au spus ca nu i-au dat cuvantul, insa Marian Iancu a continuat cu acuzatiile.
In consecinta, magistratii au intrerupt procesul si au dispus evacuarea lui Marian Iancu din sala de judecata.
Si alti inculpati din acest dosar au cerut, prin avocatii lor, recuzarea completului format din judecatorii Mihai Mihalcea si Georgiana Tudor, in incercarea de a amana dezbaterile in acest dosar.
Motivul pentru care avocatii doresc amanarea procesului este faptul ca pe 9 iunie se prescriu faptele pentru una dintre infractiunile retinute in seama inculpatilor, cea de inselaciune.
In decembrie 2014, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe omul de afaceri Ovidiu Tender la 11 ani si patru luni inchisoare iar Marian Iancu a primit 13 ani si opt luni de detentie in dosarul RAFO-Carom.
In aceeasi cauza, au fost condamnati Toader Gaureanu si Marin Badea la cate 6 ani si 8 luni inchisoare, Cicilia Dumitrescu, la 5 ani si 8 luni inchisoare, Bogdan Salajan, la 5 ani inchisoare, Kadri Mazhar Basaran, la 6 ani inchisoare.
Decizia nu este definitiva si a fost atacata cu apel.
In dosar, Ovidiu Tender a fost trimis in judecata pentru inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei, in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de crima organizata, spalare de bani si spalare de bani in forma continuata.
La randul sau, Marian Iancu este acuzat de complicitate la inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de criminalitate organizata si spalare de bani in forma continuata.
Procurorii sustin ca acestia au constituit un grup de criminalitate organizata in vederea obtinerii de fonduri financiare frauduloase, a caror sursa urma a fi disimulata prin incheierea unor contracte comerciale nelegale.
Infractiunile comise de intregul grup au vizat, pe de o parte, incheierea nelegala a unor contracte de cesiune creanta si de garantie reala mobiliara in raport cu SC CAROM SA Onesti iar, pe de alta parte, relatiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucuresti, in raport cu SC RAFO SA Onesti.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada 2002-2004, Ovidiu Tender, Marian Alexandru, Cicilia Dumitrescu si Marin Badea, in calitate de asociati, administratori de fapt si, respectiv, de drept si directori sau angajati ai SC Tender SA Timisoara, SC VGB OIL SRL Bucuresti, SC VGB Impex SRL Bucuresti si SC CAROM SA, s-au asociat pentru a desfasura o intensa activitate infractionala in urma careia SC CAROM SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 1.434 miliarde lei vechi.
Dosarul RAFO-Carom este unul dintre cele mai lungi procese din istoria justitiei din Romania, fiind trimis la instanta in august 2006.
Rechizitoriul a fost intocmit de Alina Bica, pe atunci procuror sef birou la DIICOT.