Dosarul ''Mineriada'': Cele două victime de la sediul Ministerului de Interne au fost împușcate în ceafă (rechizitoriu)

Dosarul ''Mineriada'': Cele două victime de la sediul Ministerului de Interne au fost împușcate în ceafă (rechizitoriu)

Velicu Valentin Mocanu și Mitriță Lepădatu, care au decedat în urma incidentelor produse în seara zilei de 13 iunie 1990 la sediul Ministerului de Interne, au fost împușcați în ceafă, potrivit rechizitoriului întocmit în dosarul Mineriadei din 13 - 15 iunie, obținut de AGERPRES.

"Prima victimă a fost Mocanu Velicu Valentin (25 de ani) care, în jurul orelor 19,15 — 19,20, în timp ce se afla în zona Ministerului de Interne, mai precis pe carosabilul dintre clădirea ministerului și părculețul din fața acestuia, a fost împușcată mortal în ceafă, decesul fiind constatat la ora 19,40, la Spitalul de Urgență. (...) În jurul orelor 20,00, în zona din fața intrării în Casa de Cultură a Ministerului de Interne a fost împușcată mortal victima Lepădatu Mitriță (25 de ani). (...) Victima Lepădatu Mitriță a fost împușcată în ceafă (cervical stânga) cu un glonț de calibru 7 — 8 mm, posibil 7,62 mm", se arată în rechizitoriu.

Conform aceleiași surse, nu s-a putut stabili cu certitudine că cele două victime au fost împușcate de militarii aflați în dispozitiv la intrarea numărul 2 a Ministerului de Interne. Din declarațiile martorilor, cei doi bărbați au fost găsiți căzuți la o distanță mai mare decât cea la care ar fi putut ricoșa gloanțele trese de militari.

Pe lângă cele două persoane decedate, în aceleași împrejurări a mai fost rănit prin împușcare un bărbat, care a fost transportat la Spitalul Floreasca cu răni la un braț și la un picior, care sângerau abundent.

"S-a stabilit că deschiderea focului de avertisment, cu muniție de război, a fost ordonată de gen. Andrița Gheorghe, adjunct al ministrului de Interne și cel mai mare în grad și funcție dintre ofițerii aflați în acel moment în sediu. (...) Focurile au fost executate pe rând și prin rotație, în serii scurte 'foc cu foc', în plafoanele de la intrările în aceste holuri, pe direcție oblică la 600, doar atunci când manifestanții atacau porțile cu violență deosebită", se menționează în rechizitoriu.

Anchetatorii nu au reușit să îi identifice cu certitudine pe cei care au făcut uz de armă și nici numărul de cartușe care au fost trase.

"Trebuie precizat că, având în vedere timpul scurs de la evenimentele din iunie 1990, precum și faptul că la vremea respectivă nu au fost realizate activitățile de cercetare absolut necesare în astfel de situații (...), nu s-a reușit identificarea certă a persoanelor care au executat focurile de armă și acest lucru nici nu mai este posibil. De asemenea, singura referire la numărul de cartușe trase în data de 13.06.1990 din sediul Ministerului de Interne aparține gen. Andrița Gheorghe într-o notă întocmită de acesta la data de 27.09.1990 cu unele precizări solicitate de Comisia parlamentară pentru cercetarea evenimentelor din 13 — 15.06.1990, în care a menționat faptul că pentru salvele de avertisment trase în interiorul sediului ministerului, numai în momentele în care s-au forțat porțile de intrare, s-au consumat 130 de cartușe", se precizează în documentul citat.

Alți doi bărbați, Dragoș Drumea și Gheorghiță Duncă, au fost împușcați mortal după ce un grup de manifestanți a aruncat cu pietre și sticle incendiare asupra unor parașutiști militari de la o unitate din Buzău, însoțiți de un tanc, în timp ce se deplasau pe Calea Victoriei.

"Când manșonul de cauciuc de la turela tancului a luat foc și unul dintre militari era în pericol de a fi capturat, lt. col. Constantin Vasile a luat un pistol mitralieră de la un militar în termen și a tras o rafală la foc automat, ordonând totodată soldaților să execute și ei foc de avertisment în aer. Militarii în termen au executat la foc automat mai multe rafale, în mod dezordonat, manifestanții împrăștiindu-se. În continuare, parașutiștii au format un cordon la intersecția Calea Victoriei cu bd. Mihail Kogălniceanu, iar manifestanții s-au regrupat, blocând spațiul dintre magazinul Delta Dunării și magazinul Romarta Copiilor cu tomberoane. De aici au continuat să arunce cu sticle incendiare și pietre asupra militarilor, care, fără să mai aștepte vreun ordin, au executat în mod repetat focuri de avertisment, la întâmplare, gloanțele lovind inclusiv zidurile clădirilor din zonă. În aceste condiții au fost ucise prin împușcare victimele Drumea Dragoș și Duncă Gheorghiță", susțin procurorii.

În afară de cele două persoane decedate, alți cinci bărbați au fost răniți prin împușcare în timpul incidentului. Din notele privind primirea și distribuirea muniției, întocmite de UM 01847 Buzău, a rezultat că în timpul misiunii de la București, din 13 — 15 iunie, au fost trase aproape 1.500 de cartușe.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată de procurorii militari pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei din 13 — 15 iunie 1990 .

De asemenea, au fost deferiți justiției Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general și șef al Direcției Procuraturilor Militare; amiral (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN și șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepreședinte al CPUN; Adrian Sârbu, șef de cabinet și consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, președinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului"; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni; Plăieș Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne; colonel (rez.) Petre Petre, comandant al Unității Militare 0575 Măgurele aparținând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”