Dosarul Microsoft/Ziua ȘOBOLANILOR SPĂȘIȚI: Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru și-au recunoscut faptele
Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan, primarul suspendat din Piatra Neamț, au fost audiați la Înalta Curte de Casație în dosarul în care au fost trimiși în judecată pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. După declarațiile celor patru inculpați s-a pus în discuție judecarea în procedură simplificată. Toți au fost de acord, inclusive instanța. Dumitru Nicolae a depus la CEC 12 milioane de lei. Nu s-au opus controlului judiciar. Următorul termen a fost stabilit pentru 3 noiembrie.
În dosarul Microsoft, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani, iar fostul ministru Gabriel Sandu, de luare de mită și spălare de bani. În afară de Gheorghe Ștefan, toți ceilalți și-au recunoscut faptele și au cerut procedura simplificată a procesului. În cazul unei eventuale condamnări, ei pot beneficia de o reducere cu o treime a pedepsei.
Declarația lui Nicolae Dumitru NIRO
În 2004, un prieten, Khalil, mi-a solicitat să mă întâlnesc cu Pescariu, care avea nevoie de ajutorul meu întrucât avea probleme cu Bittner Alexandru. M-am întâlnit la clubul lui Pescariu şi acolo mi-a spus că are problem cu licenţele Microsift, că firma lui are HG şi este unic distribuitor, dar Bittner îi face ptobleme.
Eu însumi am avut probleme cu Bittner între 2000 şi 2003 cu diverse controale. M-am dus la el la birou pentru a încerca să-l ajut pe Pescariu. Ştia despre ce e vorba, era în temă. Mi-a cerut 3,8 milioane de dolari şi mi-a spus că HG care o singură firmă este licențiată Microsoft, nu este în regulă. I-am spus lui Dinu pretenţia lui Bittner, şi el mi-a zis că nu are banii aceştia şi mi-a propus să intru în afacere. Să-i dau banii lui Bittner şi ulterior să-i recuperez eu din afacere.
Le-am zis că sunt dispus să intru în afacere, însă pot plăți un million de dolari, iar diferenţa o pot plăti până la sfârşitul anului. Au fost de acord. A acceptat Bittner. I am spus de la început că o să mă bag şi eu în afacere. Bittner m-a atenţionat asupra seriozităţii mele şi i-am dat un milion de dolari.
După ce am plătit prima tranşă, lucrurile s-au reaşezat. Timp de 2 -3 săptămâni a apărut o problemă la nivelul SGG. Pescariu sau Khalil mi-a zis asta. Mi-a zis că trebuie să vorbesc cu Şerban Mihăilescu pentru a debloca situaţia. Îl ştiam de 2-3 ani. Am vorbit cu Mihăilescu şi i-am dat 800 de mii de dolari. Eu m-am dus cu banii. I-am explicat situaţia, că am garantat cu 3, 8 mili dolari. I-am dat banii pentru a accelera afacerea, lucru care s-a şi întâmplat. Nu am încheiat niciun contract.
Judecător: Cum aţi recuperat banii?
Dumitru Nicolae: Restul banilor i-am plătit lui Bittner cash. Eu şi şoferul meu i-am dus.
Am mai avut o întâlnire cu Bittner și mi-a zis că trebuie să suplimentez cu un milion de dolari. În total, 4,8 milioane de dolari. I-am comunicat lui Pescariu solicitarea şi a fost de acord. Am mai dat un milion de dolari până la sfârşitul anului. Nu am stabilit cât să primesc în plus. Era vorba de um comision de 2 mil şi 50 de mii de dolari. În vederea recuperării banilor daţi lui Bittner şi Mihăilescu, Khalil şi Pescariu mi-au deschis o firmă offshore în Elveţia, RunningTotal. Am făcut un contract fictiv de prestări servicii cu firma Slide a lui Pescariu. Am început să primesc în cont sumele de bani, conform ordinelor de plată. La începutul discuţiei cu Pescariu mi-a spus că pot deveni asociat în afacere.
Afacerea din 2009
Pescariu a venit la mine şi mi-a cerut 1,9 mil euro, bani care ar fi trebuit să ajungă la Dorin Cocoş pentru a-și exercita influenţa asupra Guvernului în chestiunea Microsoft. Banii i-am dat personal lui Cocoş, pe care-l cunoşteam. Banii urma să-i recuperez din afacerea Microsoft. I-am dat banii lui Dorin, iar Pescariu mi-a returnat suma, plus 1 milion de euro comisionul meu.
Declarația lui Dorin Cocoș
” În 2009, Claudiu Florica şi Dinu Pescariu au venit şi mi-au propus să vândă 80 de mii de licenţe Microsoft. Trebuia să intervin la Ministerul Comunicaţiilor, să refac conexiunea cu ministrul Sandu. Era o continuare, mi-au spus că sunt unici distribuitori şi că au preţul cel mai bun de pe piaţă. Nu-l ştiam pe Sandu, dar ştiam că e prieten cu Gheorghe Ştefan şi Gheorghe Flutur şi Florin Popescu. Am apelat la Ştefan care locuia la mine, la Eurohotel. Am fost de acord cu propunerea lui Pescariu. După câteva zile am avut o întâlnire în patru respectiv eu, Ștefan, Forică şi Sandu. Florică a explicat detaliat ce vrea să vândă şi că acest contract se desfăşoară din 2004. Nici eu nici Ștefan nu ne pricepeam la date tehnice. Contractul trebuia reînnoit pentru că licenţele expiraseră şi că era vorba de o sută de mii de licenţe Microsoft folosite de Guvern. Costul acestui contract era de 80 milioane de euro. Discountul acordat de Microsoft era de 15 -20% din valoarea contractului. Duscountul urma să-l împărţim. Aceasta a fost prima întâlnire. Ministrul nu a spus nimic. Voia să verifice cele spuse de Florică. La o săptămâna ne-am întâlnit din nou şi Sandu a confirmat că licenţele expiră şi trebuie altele, tot de la Microsoft.
Florică a venit cu propunerea de a împărţi comisionul de 16 milioane de euro, comision încasat chiar de el pe o firmă din Irlanda. Fiecare participant trebuia să luăm câte patru milioane de euro . Trebuia să desemnăm câte un reprezentant care să se ocupe de partea tehnico- financiară şi să încaseze comisionul. Ştefan l-a desemnat pe un domn Dragoş Decebal, iar ministrul avea o firmă pe numele unui prieten de-al lui Florica, în Elveţia.
I-am zis lui Florică ca partea mea să fie folosită pentru campania PDL-ului din 2009 şi să fie livraţi în contul lui Pescariu.
La un moment dat trebuia achitată o scrisoare de garanţie. Nicolae Dumitru a depus doar această scrisoare de garanţie de un milion de euro, nu mai ştiu unde. La minister, la bancă... Dumitru a depus scrisoarea de garanţie. Din câte ştiu eu, asta a fost singura implicare a lui Dumitru în operaţiune. La finalul anului, Florică şi Pescariu m-au întrebat dacă sunt de acord ca din comisioanele noastre să plătim câte un milion de euro pentru Șerban Tănăsescu şi Răzvan Radu care lucrau la Unicredit care a finanţat proiectul că guvernul nu avea bani. Am fost de acord, ce era să fac? Nu ştiu cum a plătit Florică banii. În campania din 2009 i-am cerut lui Pescariu să facă următoarele plăți: 500 de mii de euro pentru o firmă în China avans şi 300 de mii de euro pentru o filială din Austria a acestei firme, pentru materiale publicitare. Geci, pixuri, 27 de containere de materiale. Valoarea finală a contractului a fost de 3,3 milioane de euro. Restul de bani fiind plătiţi fie de mine, fie din banii lui Dumitru Nicolae. Personal mi-au rămas în jur de 1,2 milioane de euro din afacere. 700 de mii împrumut bancar care se regăsesc şi în declarația de avere a fostei soţii, şi 550 de mii cash, aduşi de Pescariu”.
Declarația lui Gabriel Sandu
Ministerul era dator cu licenţele din 2006. Era o situaţie dificilă. 57 milioane de dolari trebuiau plătiţi pentru 2006 - 2008.
Fac politică din 1999, am făcut campanii electorale cu Ștefan Gheorghe şi am ajuns la PDL. A fost cea mai proastă perioadă din viaţă mea. Am fost cel mai prost ministru din istoria României. Am stabilit cu Cocoş să finanţez cu 2 mil de euro şi cu Ștefan altă înțelegere cu 2 milioane de euro a campaniei PDL, dar şi prezidenţiale.
Cludiu Florică era în minister din două în două zile. Cocoş m-a chemat la el să dau o HG. Mi-a spus că trebuie să închid contractul cu Microsoft şi trebuie să mă văd cu Florică. A venit la minister.
Florică a preluat afacerea. (Sandu vorbește sacadat. Este foarte agitat)
Am discutat cu Florică, dar le-am propus licitaţie internațională şi 50 de mii de ore de consultanţă. Au spus că nu pot face asta din punct de vedere financiar. Au venit, prima dată, cu toţi ambasadorii şi prim vicepreședintele Microsoft America. Ulterior propunerii mele am fost sunat de Cocoş, care mi-a zis să nu mă port atât de dur cu Florică şi că ar trebui să accept termenii.
Ștefan mi-a precizat că trebuie să am o întâlnire cu Cocoş, că are impresia că pun beţe în roate domnului Cocoş şi domnului Florică. O întâlnire a vut loc la minister şi alta la Marshall. Ștefan mi-a comunicat că partidul este supărat că nu contribuim la campania electorală. Sandu este panicat. Florică ar fi trebuit să plătească o anumită suma pentru partid. Am acceptat înţelegerea pentru că trebuia să aduc bani la partid. Comisionul ce mi se cuvenea urma a fie redirecționat către partid.
(Ştefan râde, dă din cap dezaprobator. La fel şi Cocoş).
Nu am primit niciodată nicio sumă de bani, doar ce s-a plătit pentru finanțarea campaniei electorale. Offshore - ul care a plătit materialele electorale se numeşte Esim.
Dosarul ”Microsoft”. Acuzațiile DNA
Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată pe 23 martie.
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată că, în perioada 2004 – 2010, omul de afaceri Nicolae Dumitru ar fi primit de la două persoane (denunțătoare) suma de 7,65 milioane de dolari în anul 2004, și respectiv suma de 2.700.000 euro în anul 2009, pentru a-și exercita influența asupra unor membri ai Guvernului României și funcționari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influență asupra acestora - Șerban Mihăilescu, cercetat într-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influență asupra unor persoane din Guvern în anul 2004, Cocoș Dorin – persoană cu influență asupra unor membri ai Guvernului în anul 2009, astfel încât să asigure firmelor susținute de denunțători încheierea și derularea contractelor de licențiere Microsoft.
Sumele de bani pretinse ar fi fost transferate în contul Running Total Group, societate care aparține lui Dumitru Nicolae, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive. Din contul Running Total Group Ltd., sumele de bani respective ar fi fost virate în conturi de economii și investiții deschise pe numele omului de afaceri, nefiind efectuate operațiuni de disimulare a provenienței sumelor de bani,a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora.
În anul 2009,mai arată procurorii DNA, în baza înțelegerii prealabile cu Gheorghe Ștefan și Sandu Gabriel, Dorin Cocoș ar fi pretins de la aceleași două persoane denunțătoare suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ștefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu. „Toate acestea pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum și asupra altor persoane din Guvern – între care ministrul Udrea Elena Gabriela, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători, adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocoș Dorin a primit de la la denunțători suma de 9.000.000 USD”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată..
În anul 2009, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), Gabriel Sandu ar fi pretins și ar fi primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 2.196.035 euro pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obținerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susținute de denunțători încheierea contractului de închiriere de licențe Microsoft prin exercitarea influenței asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcționari. Suma de 2.196.035 euro a fost transferată, la solicitarea sa, în contul firmei ESSIM PARTNERS Ltd. pe care o controla prin intermediar, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive.
„În anul 2009, perioadă în care exercita funcția de primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, inculpatul Gheorghe Ștefan, în baza înțelegerii prealabile cu inculpatul Dorin Cocoș, ar fi pretins și primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 3.996.360 euro pentru a-și exercita influența asupra inculpatului Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009. Sumele de bani au fost transferate în contul firmei DD LAND OIL CORPORATE LTD, aparținând unei persoane din cercul relațional al inculpatului Gheorghe Ștefan și care a acceptat tranzacționarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ștefan”, mai susțin procurorii DNA.