Dosarul lui Adrian Sârbu, la DNA pentru a fi reunit cu un alt caz
Dosarul în care patronul Mediafax este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani s-a întors la DNA pentru a fi reunit cu un alt caz, relatează Presshub.
Dosarul patronului de la Mediafax a fost plimbat între parchete FOTO Mediafax
„Dosarul privind persoana la care faceți referire a fost înaintat, la data de 23 martie 2021, la Direcția Națională Anticorupție în vederea reunirii la o cauză instrumentată de această structură”, potrivit unui răspuns al Parchetului General pentru Presshub .
La rândul său, DNA a confirmat că are dosarul în lucru. Procurorii au precizat că dosarul a fost „restituit de către instanța de judecată în vederea remedierii unor neregularități și ulterior declinat de PICCJ către DNA”.
Astfel, potrivit anchetatorilor, în prezent, dosarul „se află în lucru, efectuându-se acte pentru îndreptarea neregularităților constatate de către instanța de judecată, respectiv refacerea expertizei judiciare financiar contabile”.
4 ani la Curtea de Apel București și la ÎCCJ
Sursa citată mai relatează că, în vara anului 2020, Elena Barbu și Cristina Eleni Marcu, judecătoare de cameră preliminară de la instanța supremă au retrimis dosarul la Parchetul General.
Judecătoarele au anulat raportul de expertiză financiar contabilă judiciară prin care a fost stabilit prejudiciul de 14 milioane de euro.
Ca urmare a acestui demers, dosarul a stat în camera preliminară 4 ani la Curtea de Apel București și la instanța supremă, deși, potrivit legii, nu arr fi trebuit să depășească termenul de două luni.
Ce a stabilit Instanța Supremă
Ulterior, ÎCCJ a constatat nulitatea raportului de expertiză financiar contabilă judiciară şi a suplimentului la raportul de expertiză financiar contabilă judiciară și a dispus excluderea documentelor din dosar.
Astfel, Înalta Curte a admis contestațiile formulate de inculpaţii Sârbu Adrian și ceilalți inculpați împotriva încheierii din data de 18 noiembrie 2019 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală și a constatat că rechizitoriul a fost neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în termenul prevăzut de lege.
Prin urmare, ÎCCJ a constatat și nulitatea ordonanţelor privind îndreptarea erorilor materiale, dispuse de procuror, dar și nulitatea ordonanţei privind remedierea neregularităţilor şi menţinerea dispoziţiei de trimitere în judecată, dispusă de procuror.
În final, ÎCCJ a dispus restituirea dosarului la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Secţia de urmărire penală şi criminalistică, după ce a constatat că neregularităţile stabilite prin încheierea din 24 iunie 2019 atrag imposibilitatea stabilirii obiectului şi limitelor judecăţii în ceea ce priveşte trimiterea în judecată a lui Adrian Sârbu pentru instigare la delapidare în formă continuată şi de spălare de bani în formă continuată, Petrovici Liana, pentru spălare de bani în formă continuată,
Sursa: adevarul.ro