Dosarul „Jaful din Olanda”. Instanţa: Hoţii tablourilor ar fi furat mai multe opere de artă dacă ar fi avut cu ce să le transporte

Dosarul „Jaful din Olanda”. Instanţa: Hoţii tablourilor ar fi furat mai multe opere de artă dacă ar fi avut cu ce să le transporte

Astfel, instanţa notează că aceştia au acţionat hotărât, iar singurul impediment în a fura mai multe obiecte a fost „capacitatea limitată de transport”.

„Prin acţiunile lor inculpaţii au dat dovadă de lipsa unor repere morale fundamentale referitoare la una dintre valorile fundamentale apărate de legea penală, respectiv, patrimoniul persoanei, acţionând în mod hotărât în vederea sustragerii tablourilor iar faptul că nu au sustras mai multe lucrări se datorează exclusiv dimensiunilor acestora având în vedere că inculpaţii aveau capacităţi limitate de transport, împrejurare ce agravează şi mai mult faptele acestora”, se arată în motivare.

Mai mult, magistraţii susţin că cei doi trebuie să primescă pedepse mai mari pe motiv că faptele comise sunt agravate de faptul că Radu Dogaru deţinea ilegal mai multe arme letale şi muniţie.

„În acelaşi sens, se reţine numărul armelor letale şi a muniţiilor deţinute fără autorizaţie de inculpatul Radu Dogaru şi transportate de acesta, încercarea acestuia de a scăpa de ele profitând de relaţiile de rudenie pe care le are cu persoanele cărora le-a încredinţat armele, chiar dacă astfel acestea s-au expus tragerii la răspundere penală. (..) Aceste elemente sunt suficiente pentru a contura concluzia Curţii că faţă de inculpaţi se impune a fi aplicate pedepse în cuantum sporit pentru fiecare dintre infracţiunile săvârşite”, se mai arată în documentul instanţei.

Radu Dogaru va ataca cu recurs în casaţie decizia Curţii de Apel prin care a primit această pedeapsă. „Nu este suficient să se numeşte Matisse, Gaugain sau Rembrandt şi să spui că valoarea tabloului respectiv este inclusă în cadrul patrimoniului unei ţări”, susţine apărătorul lui Dogaru, avocatul Cătălin Dancu.

„Greşită total maniera în care instanţa de apel a apreciat condamnarea pentru Dogaru Radu. Vom formula recurs sub lumina noului Cod de procedură penală, cu privire la pedepsele şi limitele de pedeapsă pe care le-a acordat, faţă de faptul că au considerat ca toate aceste tablouri făcând parte din patrimoniul cultural. (...) Nu este suficient să se numeşte Matisse, Gaugain sau Rembrandt şi să spui că valoarea tabloului respectiv este inclusă, printr-o procedură normativă legală specială, în cadrul patrimoniului unei ţări. Această simplă semnătură, cu toată valoarea ei, nu este suficientă pentru a fi trecută în regimul de patrimoniu”, a spus Cătălin Dancu, avocatul lui Dogaru.

Potrivit articolului 433 din noul Cod de procedură penală, „recursul în casaţie urmăreşte să supună Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecarea, în condiţiile legii, a conformităţii hotărârii atacate cu regulile de drept aplicabile”. Conform articolului 438 din acelaşi act normativ, unul dintre motivele pentru care hotărârile pot supuse casării se referă la faptul că s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege.

Curtea de Apel a dat pedepse mai mici pentru Dogaru şi Darie

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, pe 27 februarie, pe Radu Dogaru la şase ani de închisoare cu executare şi pe Eugen Darie la cinci ani şi patru luni de închisoare, pentru furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au admis, astfel, apelurile lui Radu Dogaru şi Eugen Darie, formulate împotriva deciziei de pe 26 noiembrie 2013, prin care Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat la câte şase ani şi opt luni de închisoare cu executare.

Dosarul, trimis în instanţă din iulie 2013

Pe 15 iulie 2013, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Noul Cod Penal le-a adus pedepse mai mici celor doi inculpaţi care au recunoscut că au furat celebrele tablouri

Radu Dogaru şi Eugen Darie, doi dintre inculpaţii din dosarul privind furtul tablourilor din Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost condamnaţi definitiv joi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la şase ani de închisoare, respectiv, cinci ani şi patru luni de închisoare cu executare. Iniţial aceştia fuseseră condamnaţi la câte şase ani şi opt luni de închisoare. Sentinţa de astăzi este definitivă.

EXCLUSIV Cum au fost prinşi hoţii români care au comis „Jaful secolului“

La împlinirea unui an de la furtul tablourilor din Olanda, procurorul DIICOT Raluca Botea, coordonatorul cercetărilor din acest caz, explică pentru prima dată, într-o întâlnire cu jurnalişti de la un important ziar quality din Olanda, „NRC Handelsblad“, şi de la „Adevărul“, cum i-a prins pe hoţii români

„Adevărul“ vă prezintă în premieră ultima întâlnire a două dintre celebrele tablouri cu o persoană care nu avea legătură cu furtul lor: Mariana Dragu, curator la Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă (MNAR). Ea a acceptat să spună povestea apariţiei picturilor în România, într-o întâlnire cu jurnalişti de la un important ziar quality din Olanda, „NRC Handelsblad“, şi de la „Adevărul“.

Specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) au declarat ieri că cenuşa analizată în dosarul furtului de tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam din octombrie 2012 provine din arderea a cel puţin trei tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză. Drumul operelor celebre din muzeu în soba din baie a unei românce din Tulcea.

EXCLUSIV Ecranizarea furtului tablourilor din Rotterdam, blockbuster cu actori străini şi buget record pentru România

Dacă un grup de români a furat tablouri în valoare de 18 milioane de euro dintr-un muzeu din Rotterdam, regizorul Tudor Giurgiu vrea să dea o „lovitură” pe piaţa cinematografică. Filmul de acţiune despre cele întâmplate va avea un buget de 6-7 milioane de euro, iar aşteptările sunt ca încasările să fie duble.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism i-au trimis în judecată, luni, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Cei trei români acuzaţi că în octombrie ar fi furat şapte tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, vor să fie judecaţi în Olanda, a declarat avocatul acestora pentru ziarul olandez Telegraaf.

O româncă în vârstă de 19 ani a fost arestată luni dimineaţa la Rotterdam, Olanda, fiind suspectă în cazul furtului a şapte picturi de Matisse, în 2012, din muzeul de artă al oraşului, a anunţat poliţia din Rotterdam într-un comunicat, informează agenţia de ştiri AFP.

După ce s-a aflat că o parte din cele şapte tablouri furate din Olanda s-ar afla la Carcaliu, poliţiştii au descins vineri după amiază în mai multe locuinţe ale apropiaţilor lui Radu Dogaru (28 de ani), unul dintre cei trei tineri acuzaţi de Jaful Secolului.

În urma percheziţiile desfăşurate marţi în localitatea Carcaliu din judeţul Tulcea a fost găsită celebra geantă pe care ar fi adus-o Radu Dogaru (28 de ani) la mătuşa sa imediat după ce a ajuns în ţară.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!