Dosarul intervenţiei jandarmilor din 10 august - Colonelul Sindile, la Parchet: Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect
Colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române, a declarat la ieşirea de la Parchetul General că i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile cu privire la intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.
"Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect cu privire la complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă. Mi s-au adus la cunoştinţă faptele, urmând ca după aceea să ieşim în plan personal şi instituţional, este în interesul nostru să dăm tot cursul necesar (...)", a afirmat Sindile.
La Parchet sunt în jur de 20 de persoane, care au strigat injurii la adresa acestuia şi cu greu l-au lăsat să intre în sediul Parchetului, atmosfera fiind similară şi când acesta a plecat după discuţia cu procurorii.
S-a prezentat la Parchet şi colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
Alţi citaţi sunt maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, cercetat pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals; comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă.
Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august. Pe 3 septembrie, Parchetul General anunţa că 770 de plângeri penale au fost înregistrate la Secţia Parchetelor Militare din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protest. AGERPRES