Dosarul în care Vanghelie a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru mită, foarte aproape de prescriere. Ce se va întâmpla pe 17 decembrie
La sfârșitul săptămânii trecute, Curtea de Apel București a amânat procesul lui Marian Vanghelie pentru luna februarie 2025, deși DNA a avertizat încă din vară că ultima șansă ca dosarul să nu se prescrie este 17 decembrie 2024, potrivit G4Media.
Marian Vanghelie. FOTO: Inquam Photos
Fostul edil al Sectorului 5 al Capitalei a fost condamnat în primă instanță de către Tribunalul București la o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de închisoare, după ce i s-a imputat o mită de 30 de milioane de euro, considerată cea mai mare din istoria DNA.
Amânarea procesului a fost decisă la ultimul termen din 15 noiembrie 2024 (pentru audierea inculpaților).
DNA a avertizat, într-un răspuns pentru G4Media.ro din data de 25 iunie 2024, că faptele de luare de mită în formă continuată de care este acuzat Marian Vanghelie se prescriu în luna iulie 2024, iar ultima șansă ca dosarul să nu fie considerat complet prescris ar fi data de 17 decembrie 2024.
Potrivit aceluiași răspuns, Tribunalul Bucureşti nu a ținut cont de ultimele acuzații de luare de mită, fapte presupus comise de Marian Vanghelie în noiembrie şi decembrie 2014.
În cazul în care Curtea de Apel Bucureşti va lua în considerare şi aceste fapte, răspunderea penală se prescrie pe 17 decembrie 2024.
În data de 13 mai 2021 Tribunalului București l-a condamnat pe Vanghelie, prin sentință penală, pentru luare de mită în formă continuată, respectiv 49 de acte materiale săvârșite în perioada 2007 – iulie 2014, faptă pentru care termenul general de prescripție a răspunderii penale de 10 ani se împlinește în luna iulie 2024, având în vedere limitele de pedeapsă de la 3 la 10 ani, care se majorează cu o treime, potrivit răspunsului DNA
„Cu privire la această faptă, unul din motivele de apel formulate de Direcția Națională Anticorupție vizează greșita excludere din numărul de acte materiale reținute în sarcina inculpatului Vanghelie Marian a sumelor solicitate și primite cu titlu de mită în 18 noiembrie 2014 și, respectiv 18 decembrie 2014, aspecte ce vor fi analizate cu ocazia dezbaterilor în apel, cu consecința împlinirii termenului general de prescripție al răspunderii penale în data de 17 decembrie 2024”, a arătat DNA în răspunsul pentru G4media.ro.
Dispută juridică
Momentul de la care se calculează termenul de prescripţie generală a generat, de-a lungul timpului, dispute între profesionişti.
Avocaţii spun că termenul se calculează de la momentul pretinderii mitei, în timp ce procurorii susțin că ar trebui calculat de la momentul primirii primirii ei efective
Potrivit rechizitoriului, Marian Vanghelie a cerut mita anterior primirii ei efective. Potrivit procurorilor, fostul primar ar fi primit mită 30 de milioane de euro, în tranşe, din 2006 până în decembrie 2014.
„Instanța de apel a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție să dea o rezolvare de principiu chestiunii de drept ce constă în data de la care curge termenul de prescripție în cazul infracțiunii de luare de mită, comisă sub aspectul mai multor variante alternative, inclusiv raportat la forma continuată a infracțiunii, sesizare înregistrată la ÎCCJ sub nr. 950/1/2024, instanța supremă amânând pronunțarea cu privire la această chestiune la data de 16.09.2024”, arăta DNA în răspunsul pentru G4media.ro din 25 iunie 2024.
Completul de la Înalta Curte nu s-a pronunțat însă în această chestiune nici la termenul din 16 septembrie, nici la termenele din 7 octombrie și 11 noiembrie și a amânat decizia pentru data de 27 ianuarie 2025
Celelalte fapte din dosarul lui Marian Vanghelie (abuz în serviciu şi spălare de bani) s-au prescris din 2022 şi 2023.
Sursa: adevarul.ro