Dosarul DNA cu vaccinurile, prima tinichea atârnată deja de Sistem de coada lui Cîțu?
Dosarul DNA cu vaccinurile, prima tinichea atârnată deja de Sistem de coada lui Cîțu?
Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății revocat de premierul Florin Cîțu, îl acuză pe șeful guvernului că ar fi decis unilateral cumpărarea de vaccinuri în această primăvară, în ciuda unui memorandum al Ministerului Sănătății care arăta că nu e nevoie de ele.
Voiculescu susține într-o postare pe Facebook că, în urma deciziilor premierului, România a cumpărat doze de vaccin peste necesar și a ajuns să vândă și să doneze mai multe vaccinuri decât orice altă țară din Europa pentru că altfel ar fi expirat.
”Decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de viitorul fost premier și comunicată Comisiei Europene (pentru că a fost vorba de o achiziție la nivel european) fără a se ține cont de opinia ordonatorul de credite (adică cel care plătea) iar acesta era Ministerul Sănătății. Am cerut ca această practică de a decide pe bugetul aflat în răspunderea mea, fără a fi consultat, să înceteze. Aveam deja un număr prea mare de vaccinuri comandate deja, în raport cu toate scenariile vis-a-vis de campania de vaccinare – fără a fi lăsați să ne implicăm de la nivelul Ministerului Sănătății, în nici un fel, în campania de comunicare sau în alte acțiuni care să îmbunătățească această campanie”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.
Fostul ministru al Sănătății a făcut dezvăluirile în contextul anunțului oficial al DNA că anchetează achiziția de vaccinuri.
- Postarea integrală a lui Vlad Voiculescu:
”Anchetarea de către DNA a modului în care România a achiziționat vaccinurile este bine-venită: românii trebuie să știe cum a decis Guvernul că e înțelept să le administreze banii în pandemie.
În acest context, poate vă amintiți că, pe la mijlocul lunii martie a acestui an, domnul viitor fost premier Cîțu a aruncat în public acuze la adresa mea cum că m-aș fi opus unei achiziții suplimentare de vaccinuri. Nu direct, ci „pe surse” – așa cum viitorul fost premier Cîțu, ajutat de consilieri angajați pe bani publici pentru nevoile de comunicare personale – a ales să comunice de altfel de fiecare dată când a vrut să își murdărească colegii din coaliția de guvernare.
Ce am făcut atunci a fost să aduc la cunoștința întregului Guvern, în mod oficial (se poate consulta atât memorandumul din partea Ministerului Sănătății cât și înregistrarea ședinței de guvern care poate pot fi solicitată de la Secretariatul General al Guvernului) câteva lucruri:
1. Decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de viitorul fost premier și comunicată Comisiei Europene (pentru că a fost vorba de o achiziție la nivel european) fără a se ține cont de opinia ordonatorul de credite (adică cel care plătea) iar acesta era Ministerul Sănătății. Am cerut ca această practică de a decide pe bugetul aflat în răspunderea mea, fără a fi consultat, să înceteze;
2. Aveam deja un număr prea mare de vaccinuri comandate deja, în raport cu toate scenariile vis-a-vis de campania de vaccinare – fără a fi lăsați să ne implicăm de la nivelul Ministerului Sănătății, în nici un fel, în campania de comunicare sau în alte acțiuni care să îmbunătățească această campanie;
3. Pentru achiziția de vaccinuri deja antamată de viitorul fost premier, Ministerul Sănătății avea nevoie de sume suplimentare cel târziu la rectificarea bugetară; în Martie, bugetul anual al MS fusese deja pus pe butuci prin deciziile premierului;
În urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat. Sper să aflăm din ancheta DNA și felul în care au fost distribuite aceste doze, felul în care au fost făcute donațiile dar și cum au fost alese țările în care s-au făcut aceste donații.
Românii chiar trebuie să știe. Pentru că, dacă nu ar mai simți că sunt prostiți și mințiți constant, poate-ar avea ceva mai multă încredere în cei care le cer imperativ și tot mai răstit să se vaccineze”.
----------------
DNA anchetează achiziția de vaccinuri anti-COVID în România. Procurorii s-au sesizat din oficiu
- DNA a solicitat Ministerului Sănătății documente și înscrisuri privind achiziția de vaccinuri COVID-19 pe data de 15 septembrie
- România a folosit puțin peste jumătate din dozele de vaccin anti-COVID primite / Câte doze de vaccin au expirat, câte au fost donate și câte au fost vândute
- "Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent.
- Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
- Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.
- Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală".
- Care este procedura de achiziție a vaccinului anti-COVID
Care este procedura stabilită de Comisia Europeană:
- Statele membre indică, în primele etape ale procesului de negociere cu o companie, dacă sunt interesate de un anumit vaccin și ce cantitate ar dori să cumpere.
- De îndată ce se încheie contractul, vaccinurile sunt alocate în conformitate cu o cheie de distribuire, în funcție de mărimea populației. Prin urmare, statele membre primesc vaccinuri în aceleași condiții – în mod proporțional și la același preț.
- Cantitățile de vaccinuri distribuite statelor membre pot fi ajustate în funcție de nevoile acestora. De exemplu, un stat membru poate decide să nu achiziționeze doze suplimentare de vaccin în cadrul opțiunilor negociate; în acest caz, alte state membre pot prelua opțiunile respective și pot cumpăra mai multe doze din vaccinul respectiv.
- Cîțu: România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID pentru mai mulți ani
- "Nu le-am cumpărat. Sunt comandă. (...) Strategia de a cumpăra vaccin este asumată la nivelul întregii Uniuni Europene. Toată lumea are aceeaşi strategie (...), toate ţările merg pe aceeaşi direcţie.
- Strategia a fost iniţial făcută de Comisia Europeană, luând în calcul şi acest sistem de revânzare al vaccinului sau donaţii pentru alte ţări (...).
- Deci, este o strategie în care noi am luat parte. Dacă nu participam la această strategie, poate că n-am fi avut vaccin la fel de repede", afirma Cîţu, întrebat de ce a fost nevoie ca România să cumpere 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID şi cât vor costa ele.
România a primit până acum 18.522.449 de doze de vaccin împotriva COVID-19, din care a folosit puțin peste jumătate, fiind vaccinați mai puțin de 5,4 milioane de români . Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că alte aproximativ 2,5 milioane de doze de vaccin vor fi livrate în România în septembrie, respectiv peste 1,9 milioane de doze Pfizer şi aproape 500.000 de doze de la compania Johnson &Johnson.
Au fost donate aproape 2,1 milioane de doze și vândute alte peste 2,2 milioane de doze, în timp ce aproape 750.000 de doze de vaccin au expirat, conform datelor transmise de către autorități la solicitarea HotNews.ro.
De asemenea, 173.360 de doze de vaccin AstraZeneca și 4.720 de doze de vaccin Moderna au termen de valabilitate 31 octombrie.
România a donat 2.098.820 de doze de vaccin anti-COVID, cele mai multe pentru Republica Moldova.
Situația este următoarea:
- 27.03.2021 - pentru Republica Moldova, 50.400 de doze de vaccin AstraZeneca
- 16.04.2021 - pentru Republica Moldova, 132.000 de doze de vaccin AstraZeneca
- 07.05.2021 - pentru Republica Moldova, 100.800 de doze de vaccin AstraZeneca
- 09.06.2021 - pentru Republica Moldova, 100.800 de doze de vaccin AstraZeneca
- 19.06.2021 - pentru Serbia, 50.400 de doze de vaccin AstraZeneca
- 16.07.2021 - pentru Ucraina, 100.800 de doze de vaccin AstraZeneca
- 23.07.2021 - pentru Republica Moldova, 100.620 de doze de vaccin Pfizer
- 09.08.2021 - pentru Tunisia, 188.000 de doze de vaccin AstraZeneca
- 10.08.2021 - pentru Egipt, 525.000 de doze de vaccin AstraZeneca
- 24.08.2021 - pentru Vietnam, 300.000 de doze de vaccin AstraZeneca
- 9/7/2021 - pentru Coreea de Sud, 450.000 de doze de vaccin Moderna
- 2.07.2021 - 1.170.000 de doze de vaccin Pfizer către Danemarca
- 9.07.2021 - 1.053.000 de doze de vaccin către Coreea de Sud