Dosarul APIA: Bani europeni pentru sute de exploatații fictive. Beneficiari – cunoștințe, politicieni, parohii și mânăstiri care n-au lucrat niciodată pământul  

Dosarul APIA: Bani europeni pentru sute de exploatații fictive. Beneficiari – cunoștințe, politicieni, parohii și mânăstiri care n-au lucrat niciodată pământul  

13 percheziții efectuate miercuri, 20 de persoane conduse la audieri (printre acestea, directorul-general al APIA - Dorel Gheorghe Benu), plăți efectuate necuvenit în 246 dosare de acordare de sprijin, un prejudiciu estimat la 5 milioane lei și șeful IPJ Suceava pus sub urmărire penală pentru fapte legate de noul caz de fraudă de la APIA.  

Procurorii anticorupție au stabilit că Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) Suceava a făcut plăți nelegale în 246 dosare de acordare a sprijinului financiar (exploataţii agricole, asociaţii zootehnice şi întreprinderi familiale cu acest domeniu de activitate, precum şi parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava, ce nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice), totul fiind posibil prin activitatea unei adevărate rețele infracționale din care făceau  parte șefi din cadrul APIA (reamintim că directorul general al APIA, Gheorghe Benu, a fost dus astăzi la audieri în acest caz), funcționari, medici veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), și aceștia sprijiniți de șefi, medici veterinari concesionari din județ,  polițiști, un avocat, preoți.

Pentru banii europeni acordați cu titlul de sprijin s-au înființat exploatații fictive, s-au făcut înregistrări false în Registrul Național al Explotațiilor și în baza națională de date administrată de ANSVSA, s-au ignorat sesizările venite  din județ  prin care se reclama inexistența anumitor explotații, la nivelul APIA Suceava s-a acceptat ca alte persoane decât titularii să depună dosarele, iar când  oamenii din rețea s-au confruntat, din decembrie 2013, cu verificări ale DNA, i-au instigat pe fermieri la mărturie mincinoasă sau au încercat să pună întregul prejudiciu în cârca acestora.

 „Pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele a diverşi fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic (PNDC), conform OUG 125*/2006, Ordinul MADR 920/2013. Pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate au fost modificate de respectivii doctori veterinari, în Baza Naţională de Date a ANSVSA - SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.”, se menționează în comunicatul DNA dat astăzi publicității.

Însă nu doar în domeniul zootehnic s-au produs fraudele, ci, conform procurorilor, funcționarii APIA au acționat de asemenea în favoarea cunoștințelor și a persoanelor cu funcții publice și pentru acordarea sprijinului pe suprafață. „Totodată, aceiaşi funcţionari publici de la APIA CJ Suceava au gestionat defectuos dosare de acordarea a sprijinului financiar pe suprafaţă de teren, pentru cunoştinţe sau persoane cu funcţii politice, fiind aprobate cereri pentru entităţile economice administrate şi reprezentate de aceştia din urmă. Astfel, pe baza unor documente conţinând date nereale, reprezentanţii acestor asociaţii au solicitat şi au obţinut, pe nedrept, fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013.”, se menționează în același comunicat.

Peste 30% din subvențiile acordate în întreaga țară parohiilor și mânăstirilor, la Suceava

Parohiile și mânăstirile au fost o categorie aparte de beneficiari la Suceava. S-a constatat că mai mult de 30% din valoarea sprijinului acordat explotațiilor de acest gen în întreaga țară provin din acest județ. În Suceava au beneficiat de subvenții 193 de parohii și mânăstiri în 2013, iar în 2013 s-au înregistrat alte 213 dosare. Directorului APIA Suceava nu i se pare nimic ciudat, pentru că aici se regăsesc cele mai multe mânăstiri, dar nici nu s-a putut pronunța astăzi cu privire la legalitatea procedurilor de acordare.

Conform Mediafax, cel care coordona întreaga activitate infracțională la Suceava era însă directorul adjunct (Delia Moldoveanu), susținut în acest demers de directorul general APIA – Dorel Gheorghe Bene și de funcționari din APIA central.  Procurorul-şef al DNA Suceava a declarat, citat de  Mediafax, că activitatea infracţională a grupului a fost continuată chiar în condiţiile în care Comisia Europeană a emis, recent, o scrisoare referitoare la decizia de punere sub supraveghere a României privind subvenţiile agricole şi s-a dispus blocarea conturilor APIA, fiind pusă în pericol alocarea de fonduri europene pentru România, fiind o problemă de siguranţă naţională. Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că printre cele 20 de persoane vizate de anchetă se numără, directorul general al APIA, Gheorghe Benu, consilieri de la APIA (funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie, respectiv Nicoleta Cheler, Lya Chiriac şi Ionela Melania Blănariu, care ar fi admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice şi juridice care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate), medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava (printre care și Lucian Ciobanu), medici concesionari (printre care Neculai Toma). Medicii din cadrul DSVSA au beneficiat de sprijinul șefilor, care nu au dat curs multiplelor sesizări venite pe adresa instituției în 2013. La APIA s-au putut depune astfel 239 cereri de subvenții în sectorul zootehnic.


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?