Dosarul aderării României la Schengen. Ce semnificație are vizita ministrului de Interne austriac și impactul ultimelor alegeri

Dosarul aderării României la Schengen. Ce semnificație are vizita ministrului de Interne austriac și impactul ultimelor alegeri

Eurodeputații Puterii și specialiștii contactați de Adevărul susțin că ultimele rezultate la alegerile din Austria nu schimbă cu nimic poziționarea acesteia față de România, iar venirea ministrului de Interne de la Viena arată că sunt continuate negocierile pe dosarul Schengen.

Ministrul de Interne al Austriei FOTO Profimedia

Ministrul de Interne al Austriei FOTO Profimedia

Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, a precizat pentru „Adevărul” că nu sunt motive care să ducă către o schimbare a poziției Austriei în urma alegerilor regionale din Salzburg.

„Este greu de spus, nu îmi dau seama, toată lumea vorbește de surpriza făcută de Partidul Comunist. Nu cred că este ceva sigur, o consecință directă a alegerilor și dovada este tăcerea care s-a instituit la noi, adică nu am mai auzit semne din partea Guvernului că ar mai fi fost contactați de austrieci. Tot ce știm este că austrieci declară pe unde apucă că nu și-au schimbat opinia așa încât sunt motive rezervate de optimism că rezultatele recentelor alegeri ne-ar ajuta într-un fel. Datoria noastră este să sperăm până se va realiza”, a apreciat fostul ministru de Externe.

Acesta a apreciat că ar fi o surpriza dacă aderarea României la Schengen ar fi susținută de „stânga și poate chiar și comuniștii noi intrați în diverse parlamente locale”.

Analistul George Jiglău susține, contact de „Adevărul”, că sunt șanse mici ca poziția Austriei să se schimbe după un rând de alegeri mai dificil.

„Nu știu dacă au atât de multă importanță lucrurile acestea, raportat la ceea ce se întâmplă acolo sau felul în care se comportă Austria pe subiecte care au o relevanță europeană și care ne afectează și pe noi. Se știa că Nehammer și partidul lui, guvernul lui, se aflau într-o poziție foarte foarte dificilă, alegerile acestea adăugă un pic la presiune. Pe de altă parte, nu știu dacă poziția guvernului austriac se va schimba pentru că au avut niște alegeri mai dificile într-o regiune. Una peste alta, cred că pentru politica internă din Austria este important. În ceea ce ne privește pe noi lucrurile nu se schimbă fundamental, sunt niște canale politice în spatele ușilor care trebuie să funcționeze în continuare, niște cărți pe care România trebuie să le joace. Felul în care ne comportăm noi acum nu știu dacă poate fi influențat foarte mult de alegerile acestea, nici poziția guvernului nu cred că se va schimba”, a declarat George Jiglău.

Ce spun europarlamentarii români

Contact de „Adevărul”, parlamentarul PNL Siegfried Mureșan a explicat că alegerile regionale nu schimbă problema aderării României la spațiul Schengen și confirmă, de fapt, probleme din partidul condus de cancelarul Nehammer.

„Aceste alegeri regionale nu schimba fundamental datele problemelor privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Aceste alegeri confirmă faptul că principalul partid de guvernământ, al lui Nehammer, trece printr-o etapă prelungită de slăbiciune politică. Am văzut la ultimele rânduri de alegeri, în Salzburg și Austria Inferioară, că partidul cancelarului a înregistrat pierderi, sunt pierderi semnificative”, a afirmat Siegfried Mureșan.

Liberalul a punctat că „datele problemei nu s-au schimbat, coaliția de guvernământ de la Viena este aceeași”.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu este de părere că rezultatul alegerilor din regiunea Salzburg poate ajuta România doar dacă că guvernanții austrieci vor fi convinși că „mesajele împotriva extinderii Schengen și României nu le aduc puncte electorale”.

„Rezultatul poate ajuta România dacă, împreună cu partenerii europeni, convingem guvernanții din Austria că mesajele împotriva extinderii Schengen și României nu le aduc puncte electorale. Sunt totuși îngrijorat de scorul extremei drepte în Austria care poate însă complica lucrurile. Trebuie ca autoritățile să pregătească deja Consiliul JAI din iunie pentru a discuta despre etapele viitoare și eventual include acest punct pe ordinea de zi. Dar acest lucru trebuie să se întâmple acum, fiecare zi pierdută reducând șansele de a menține subiectul sus pe agenda europeană”, a punctat social-democratul, contact de „Adevărul”.

Semnificația vizitei ministrul de interne austriac în România

Liberalul Siegfried Mureșan a apreciat că vizita ministrului de interne austriac în România confirmă continuarea demersurilor de negociere ale României, în ciuda votului din luna decembrie.

„Dacă această vizită a ministrului Afacerilor de Interne din Austria va avea loc consider că este un lucru bun și confirmă continuarea demersurilor de negociere inițiate de Guvernul României de la începutul acestui an, imediat după votul nejustificat la adresa României din decembrie. Dialogul există și între diplomați, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe din România și din Austria, orice dialog suplimentar este binevenit”, a explicat europarlamentarul PNL, contactat de „Adevărul”.

Eurodeputatul Victor Negrescu susține că vizita oficialul austriac reprezintă rezultatul dialogurilor purtate la nivel politic cu partidul social-democrat care guvernează Spania, următoarea țara care va deține președinția Consiliului European.

„Vizita ministrului de interne spaniol în Austria a fost binevenită în acest sens și este rezultatul contactelor pe care le-am avut la nivel politic cu partidul social democrat care guvernează în Spania, țară care va deține președinția Consiliului în a doua parte a anului”, a transmis acesta pentru „Adevărul”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”