Dosar penal la DIICOT după plângerea lui Danileț pe subiectul arhivei SIPA
DIICOT a deschis un dosar penal în urma plângerii depuse de judecătorul Cristi Danileț, în legătură cu informațiile apărute într-un articol în Evenimentul Zilei în care se spunea că din arhiva SIPA ar fi fost copiate și distruse dosare ale unor magistrați.
Inițial, Danileț a depus plângerea la Parchetul General, însă sesizarea sa a fost trimisă la DIICOT, care a deschis miercuri un dosar penal.
Într-un articol publicat recent în Evenimentul Zilei jurnalistul Dan Andronic susține că fostul ministru al Justiției Monica Macovei a desemnat o comisie formată din judecătorul Cristi Danileț și procurorul Paul Dumitriu să inventarieze arhiva SIPA, însă o parte din dosarele magistraților ar fi fost copiate și chiar distruse.
În replică, Cristi Danileț a depus o plângere penală împotriva autorului articolului, sesizarea sa vizând "deținerea sau dezvăluirea nelegală a unor informații din arhiva SIPA".
"Fiindcă în articol se fac afirmații cu privire la fapte ce intră în conținutul infracțiunii prevăzute de articolul 39 din Legea 182/2002, raportat la art. 303 — 304 Cod penal, vă sesizez pentru a efectua cercetările ce se impun", arată Cristi Danileț în plângere.
"Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informație conținută în documentele din Arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desființat SIPA și nu a avut nici o informație secretă despre magistrați (...) Dezmint orice afirmații făcute către public cu privire la modificarea, păstrarea sau divulgarea vreunor date sau informații cu care am intrat în contact", a scris Danileț pe pagina de Facebook.
El a relatat că, la sfârșitul anului 2005, Monica Macovei, ministrul Justiției la acea vreme, a solicitat Guvernului să aprobe desființarea DGPA, acesta fiind singurul caz în România când s-a desființat în mod total un serviciu secret.
Judecătorul mai spune că s-a înființat o comisie de lichidare a acestui serviciu, din care a făcut parte în calitate de magistrat și consilier al ministrului Justiției, pentru a urmări operațiunile de preluare a documentației.
"Cu excepția directorului DGPA, niciun membru nu a venit în contact fizic cu arhiva. Întreg personalul (aproximativ 200 persoane), alcătuit în majoritatea sa din ofițeri de informații preluați din alte servicii ale statului, inclusiv fosta Securitate, a fost disponibilizat. Toate dosarele, inclusiv notele informative de la cele 10 servicii teritoriale au fost depozitate la sediul central, situat în clădirea Administrației Naționale a Penitenciarelor, iar încăperea a fost sigilată. Pe baza ordinului dat de ministrul Macovei, pentru a întocmi un raport destinat opiniei publice despre activitatea fostei SIPA (redenumită DGPA sub ministrul anterior), eu am făcut parte și din comisia de inventariere a documentelor din arhivă, alături de un coleg procuror. Accesul s-a făcut în anul 2007, cu autorizație emisă potrivit Legii privind protecția informațiilor clasificate și în condiții stricte, fiind interzis să intrăm cu aparatură electronică sau cu genți asupra noastră. Nu am cunoștință de existența vreunor aparate de copiere sau ca materiale din arhivă să fie depozitate pe alt mediu de stocare decât cel imprimat. S-au completat procese-verbale de desigilare și resigilare cu ocazia celor trei intrări în incintă", a mai scris Danileț.
Magistratul precizează că inventarierea a avut loc doar parțial, numai cu privire la tipul de informații strânse de SIPA, iar raportul nu a mai fost întocmit, deoarece mandatul Monicăi Macovei a fost revocat după trei luni de la intrarea României în UE.
AGERPRES