Dosar Gala Bute - Infracțiuni noi de fraudare a fondurilor MDRT și pentru angajați ai ministerului (surse)
Procurorii DNA ar fi constatat infracțiuni noi de corupție pentru angajați ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, dar și fapte prin care s-au fraudat fonduri ale instituției, condusă la acea vreme de Elena Udrea, pentru a fi trecute în patrimoniul lui Rudel Obreja și pentru ca acesta să obțină un credit de la BRD, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.
Foto: (c) Grigore POPESCU / AGERPRES FOTO
Perchezițiile au loc după ce săptămâna trecută DNA a primit rezultatelor controalelor dispuse prin Antifrauda fiscală și ANRMAP la firmele care ar fi fost protejate de Elena Udrea și cu care avea legatură.
La DNA vor fi aduse la audiere în cursul zilei de luni, la structura centrală, opt persoane. Printre aceștia se află și Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Rudel Obreja, primarul din Lupeni, dar și Adrian Gărdean care controlează S.C. Termogaz Company S.A. În cazul ultimului, procurorii ar fi descoperit că a transferat în contul SC Europlus Computers SRL 900.000 lei și 2.100.000 lei , la 28 respectiv 29 decembrie 2011, iar pentru a justifica aceste plăți între cele două firme s-a încheiat un contract de publicitate având ca obiect prestarea de servicii cu ocazia galelor de box ce urmau să fie organizate de Oreja. Sursele susțin că suma astfel obținută ar fi fost folosită pentru achitarea integrală a creditului bancar la 29 decembrie 2011 și 8 februarie 2012 .
SC Termogaz Company ar fi o firmă specializată în lucrări de construcții, care a încheiat în perioada 2010 — 2011 mai multe contracte de achiziție publică finanțate din fondurile MDRT, veniturile sale în acest interval de timp fiind reprezentate aproape exclusiv din plățile efectuate în baza acestor contracte — aproximativ 45 milioane lei.
Procurorii consideră, au explicat sursele, că există indicii puternice că această operațiune a avut caracter fictiv, iar plățile către societatea administrată de Obreja ar fi fost efectuate la cererea reprezentanților MDRT și au natura unui folos obținut în schimbul atribuirii contractelor de achiziție publică.
Caracterul fictiv al acestei tranzacții ar fi fost constatat și de reprezentanții organelor fiscale, care ar fi omis însă sesizarea organelor de urmărire penală, existând indicii că decizia ar fi fost luată de către Vasile Rusan, funcționar cu atribuții de conducere în cadrul Administrației Finanțelor Publice Hunedoara, în schimbul unor beneficii materiale primite de la Adrian Gârdean. De asemenea, au menționat sursele, există indicii că Adrian Gârdean și Ștefan Lungu ar fi intermediat legătura dintre administratorii societății comerciale și reprezentanții MDRT.
Aceleași surse au menționat că pentru a diminua impactul fiscal al tranzacției, SC Europlus Computers SRL a înregistrat la rândul său în contabilitate cheltuieli fictive în baza unor documente emise de societăți de tip fantomă.
AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu, editor: Cristina Tatu)
Citește și:
Percheziții DNA în București și alte patru județe privind achiziții din fonduri publice și europene
Perchezițiile DNA sunt în dosarul ''Gala Bute''; vizat un fost consilier al Elenei Udrea (surse)