Dosar corupție CJ Brașov: Sume uriașe plătite către firma Gotic; creșteri și de 1.046%
Procurorii DNA susțin că au fost plătite abuziv sume uriașe de bani de Consiliul Județean Brașov societății Gotic SA, reprezentată prin directorul general Ion Diniță la vremea încheierii contractului, în prezent deputat, înregistrându-se majorări și cu 1.046% de față de valoarea inițială a lucrărilor.
Anchetatorii au constatat că Aristotel Căncescu a oferit, cu sprijinul și prin complicitatea vicepreședintelui CJ Brașov și funcționarilor cu funcții de conducere din instituție, firmei SC Gotic SA două contracte — unul încheiat în noiembrie 2006 privind lucrările de reabilitarea DJ131C km 17+000 — 29+050 Racoș — Rupea și cel din septembrie 2007 pentru lucrările de întreținere, reparații și salubrizare a drumurilor județene din Brașov (întreținere și salubrizare în sezonul rece — deszăpeziri, precum și întreținerea și reparații pe timp de vară) pe o perioadă de 6 ani.
DNA precizează că prejudiciul total cauzat bugetului CJ Brașov prin achitarea în mod nelegal, "din dispoziția abuzivă a lui Aristotel Căncescu", a unor sume aferente lucrărilor executate de SC Gotic ca urmare a derulării contractelor este de aproximativ 33 milioane lei, cu TVA, echivalentul a aproape 7,7 milioane euro.
Procurorii au reținut că în cazul contractului de concesiune nr. 69/ 20.09.2007 prin actele adiționale încheiate succesiv au fost majorate valorile lucrărilor de execuție după cum urmează: pentru 2008, de la valoarea inițială de peste 9,7 milioane lei, la suma de peste 34,5 milioane lei; pentru 2009, de la peste 9,7 milioane lei la peste 20, 8 milioane lei; pentru 2010, de la peste 9,7 milioane la peste 17,4 milioane lei; pentru 2011, valoarea lucrărilor ce trebuiau executate a fost de peste 7,2 milioane lei; pentru 2012, de la peste 9,7 milioane la aproximativ 14 milioane lei.
Potrivit referatului DNA, ca urmare a majorării valorilor lucrărilor de execuție, prin acte adiționale încheiate în perioada 2008 — 2012, valoarea totală a contractului nr. 69/20.09.2007 este de peste 101,7 milioane lei, înregistrând astfel o creștere cu 1.046,29%, împrejurare în care se constată și încălcarea prevederilor art. 122 lit. c din OUG 34/2006 — 'valoarea cumulată a contractelor atribuite pentru lucrări și servicii suplimentare/adiționale nu depășește 50% din valoarea contractului inițial'.
Procurorii au reținut că la aceste valori s-a ajuns în condițiile în care prin Actul adițional nr. 2, încheiat în mai 2008, au fost modificate prevederile art. 18 din contract, prețul urmând a fi actualizat cu coeficientului k, valoarea rezultată depășind indicele anual al inflației.
"Actul adițional a fost încheiat la simpla solicitare a reprezentanților SC Gotic SA, fiind rezultatul înțelegerii frauduloase a președintelui CJ Brașov cu inculpatul Ion Diniță, cel care deține și administra la vremea respectivă această societate, una dintre firmele de casă ale Consiliului Județean (împrejurare care rezultă din numărul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire — cu modificarea ulterioară a prețului, precum și din conținutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instanței în cauză). De asemenea, intenția de favorizare abuzivă a acestei societăți rezultă și din faptul că SC Gotic SA este singura societate comercială care a beneficiat de actualizarea prețului contractului de achiziții publice ulterior perfectării acestuia", se mai spune în document.
DNA arată că, "în aceste demersuri infracționale", Aristotel Căncescu a fost sprijinit de funcționari din CJ, dar în condițiile în care actele formale prin care se acordau sume de bani nejustificate au fost semnate și de reprezentantul SC Gotic SA, inculpatul Ion Diniță, se impune cercetarea acestuia pentru aceeași infracțiune de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma complicității, gravitatea faptelor fiind sporită, datorită conivenței infracționale.
De asemenea, se mai precizează că, potrivit unui alt contract (nr. 8798/10.11.2006 ), SC Gotic a efectuat în 6 luni după încheierea acestuia, adică în perioada noiembrie 2006 — mai 2007, lucrări de reabilitare ce au constat în realitate în turnarea a două straturi de asfalt pe o distanță de 2 km pe drumul din incinta localității Racoș, pentru care CJ Brașov a plătit suma de peste un milion de lei.
"Ulterior, deși a fost achitată o sumă exorbitantă pentru cele două straturi de asfalt de pe cei 2 km, Viorel Costea, director al Direcției de Administrare Drumuri și Poduri din CJ, a întocmit referatul nr. 4534/15.06.2007 prin care a propus alocarea unei alte sume de 2.900.000 lei pentru plata acelorași lucrări executate de SC Gotic SA în 2007 în localitatea Racoș. (...) Practic cei 2 km ai drumului din incinta localității Racoș, pe care SC Gotic SA a turnat timp de 6 luni, două straturi de asfalt, au fost plătiți de către CJ Brașov cu suma de 1.000.000 lei +2.900.000 lei, deși nu a existat vreun contract nou sau vreun act adițional la contractul inițial și nici măcar un act de recepție al pretinselor lucrări efectuate pentru care deja fusese achitată suma exorbitantă de 1 milion lei", se mai menționează în referat.
DNA subliniază că interesul direct al lui Aristotel Căncescu în activitatea infracțională rezultă din faptul că acordând celor "două firme de casă contracte supraevaluate, plătite abuziv din banii publici ai CJ Brașov, parte din bani s-au întors sub formă de mită la președintele Consiliului Județean".
AGERPRES