Donald Tusk: Migranții să fie reținuți timp de "18 luni" înainte de a intra în UE
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a pronunțat în favoarea reținerii pentru o perioadă de până la "18 luni" a migranților care vor să intre în Uniunea Europeană, potrivit unui interviu acordat mai multor cotidiene europene, citat de AFP.
"Dacă vrem să verificăm migranții și refugiații, avem nevoie de mai mult timp decât minutul pentru a le lua amprentele digitale", a declarat fostul premier polonez într-un interviu publicat miercuri seară pe site-ul ziarului britanic Guardian și acordat, de asemenea, publicațiilor Le Figaro, La Stampa, El Pais, Gazeta Wyborcza și Süddeutsche Zeitung.
"În legile internaționale, ca și în legile europene, există această regulă de 18 luni care corespunde timpului de care avem nevoie pentru a efectua verificări. Putem și trebuie să îi reținem pe migranți atât timp cât verificările nu sunt încheiate", a menționat el.
"Astăzi, accesul în Europa este (...) mult prea ușor", a mai spus Donald Tusk.
El a adăugat că aceste verificări "nu sunt doar o obligație pentru țările de la granițe". "Putem să face acest lucru în multe locuri din Europa. Trebuie să spunem însă foarte deschis că vom face acest lucru", a continuat președintele Consiliului.
"De asemenea, trebuie să ne schimbăm starea de spirit: acest val de migrație este prea puternic pentru a nu fi oprit", a declarat el, potrivit unor fragmente de interviu publicate de cotidianul francez Le Figaro.
"Să evităm ipocrizia: nu mai este o chestiune de solidaritate internațională, ci o problemă a capacităților europene. Europenii ar fi mai puțin reticenți dacă frontiera externă a UE ar fi efectiv controlată", a adăugat Donald Tusk.
În prezent, Europa trebuie să facă față celei mai grave crize migratorii de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în special cu sosirea a sute de mii de sirieni și irakieni care își părăsesc țara din cauza conflictelor.
Liderii europeni și Ankara au ajuns la un acord duminică privind un fond de trei miliarde de euro pentru a ajuta Turcia, care numai ea găzduiește 2,2 milioane de refugiați sirieni, în schimbul angajamentul său că își va controla mai bine granițele și va coopera în lupta împotriva contrabandiștilor care operează de pe malurile sale.
AGERPRES