Donald Tusk îndeamnă moldovenii să participe la referendumul pe tema UE pentru a nu lăsa Rusia să decidă în locul lor
Premierul Poloniei, Donald Tusk, îndeamnă moldovenii să participe la referendumul privind aderarea țării la UE din toamna acestui an, argumentând că, în caz contrar, rușii vor decide în ce direcție va merge Republica Moldova. Declarația a fost făcută la Chișinău, unde întreprinde o vizită.
Donald Tusk a întreprins o vizită la Chișinău în data de 4 septembrie. FOTO: Facebook
Întrebat ce mesaj are pentru moldovenii care mai au dubii în ceea ce privește referendumul republican constituțional privind aderarea țării lor la Uniune, care va avea loc în data de 20 octombrie, premierul Donald Tusk a răspuns că: ,,Dacă nu votezi la referendum sau alegeri, dai altcuiva puterea asupra ta. Nu există niciun alt fel de a exercita autoritatea decât să participi la alegeri. Vrei, nu vrei să fii membru al UE, du-te și votează. Dacă tu nu votezi, altcineva va lua hotărârea în locul tăi, având în vedere situația din regiune și încercarea serviciilor rusești de a se amesteca în alegerile din regiune. Nu trebuie Rusia să decidă în ce direcție merge țara”.
Asigurarea Poloniei
Tot la Chișinău, Donald Tusk a dat asigurări că procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va accelera considerabil de la 1 ianuarie 2025, atunci când Polonia va prelua Președinția Consiliului UE de la Ungaria.
,,Republica Moldova este o țară mică, nu este mare, dar este mândră și are toate drepturile. Republica Moldova are dreptul să spună Europei că extinderea și cooperarea strânsă între țările europene stă în interesul întregii Uniuni Europene”, a mai spus premierul Poloniei, Donald Tusk.
Varșovia, exemplu pentru Chișinău
Premierul Poloniei a făcut declarațiile după o întâlnire cu omologul său moldovean, Dorin Recean.
,,În cadrul întrevederii de astăzi am vorbit despre principală prioritate a Guvernului Republicii Moldova: integrarea europeană. Un alt subiect important ține de valorificarea potențialului comercial-economic bilateral și proiectele de dezvoltare regională pe care le facem împreună cu prietenii noștri polonezi. Polonia este un exemplu de urmat”, a declarat premierul moldovean Dorin Recean.
Șeful Cabinetului de miniștri de la Chișinău a reiterat că sunt întreprinse toate măsurile pentru ca țara să fie pregătită până în anul 2030 să adere la Uniunea Europeană.
,,Noi, Moldova am avut mai multe șanse pe care cu părere de rău nu le-am valorificat, dar acum suntem hotărâți să nu pierdem oportunitatea de a ne atinge obiectivul național și până în 2030 să construim suficient încât să fim pregătiți de a fi în rând cu statele membre ale Uniunii Europene. Suntem în plin proces de reformare și transformare a Moldovei, consolidăm instituțiile și construim o economie puternică pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova să se bucure de toate beneficiile Uniunii Europene: să trăiască în pace, în bunăstare, într-o societate dezvoltată fără corupție și unde toate drepturile sunt dezvoltate”, a adăugat Dorin Recean.
Prima vizită în calitate de premier
La Chișinău, premierul Poloniei a mai avut întrevederi cu speakerul Igor Grosu și președintele Maia Sandu.
,,M-am bucurat să-l revăd pe un bun prieten al Moldovei, Premierul Poloniei, Donald Tusk, aflat în vizită la Chișinău. Polonia este unul dintre principalii noștri parteneri economici și una dintre cele mai importante destinații pentru produsele moldovenești, inclusiv vinurile noastre. Am discutat despre consolidarea acestor legături economice pentru a stimula economia, a sprijini producătorii și a crea noi locuri de muncă. Polonia, membră a Uniunii Europene de 20 de ani, ne oferă un exemplu clar despre cum integrarea europeană poate transforma o țară. În această perioadă, salariul mediu s-a triplat, iar speranța de viață a crescut cu câțiva ani. Noi, în Republica Moldova, ne dorim același parcurs – să aducem beneficii tangibile cetățenilor noștri prin integrarea în Uniunea Europeană. Această vizită subliniază angajamentul nostru comun de a construi o Moldovă modernă, europeană, prosperă și conectată cu partenerii noștri din Europa”, a notat, pe pagina sa de Facebook, Maia Sandu.
Totodată, demnitarul european a ținut un discurs în cadrul unei ședințe festive a Parlamentului moldovean.
Ultima vizită oficială a lui Donald Tusk în Republica Moldova a avut loc în anul 2015, atunci când ocupa funcția de președinte al Consiliului European.
Sursa: adevarul.ro