Donald Trump scoate la înaintare manualul din 2020 în ultimele zile ale campaniei pentru Casa Albă

Donald Trump scoate la înaintare manualul din 2020 în ultimele zile ale campaniei pentru Casa Albă

Pe ultima sută de metri, fostul președinte american Donald Trump și aliații săi pun în aplicare o strategie de campanie ce împrumută foarte mult din manualul de subminare a alegerilor la care a recurs în 2020, relatează New York Times.

Donald Trump la un eveniment recent de campanie în Pennsylvania FOTO PROFIMEDIA

Donald Trump la un eveniment recent de campanie în Pennsylvania FOTO PROFIMEDIA

Cu doar trei zile înainte de alegeri, Trump susține deja că democrații sunt „o grămadă de trișori”, în vreme ce aliații săi din statele indecise răspândesc rapoarte distorsionate despre incidente la urne pentru a promova o narațiune despre fraudă la scară largă.

Trump și cei mai importanți susținători ai săi au invocat sondajele și casele de pariuri partizane în sprijinul afirmației că republicanul se îndreaptă spre o „victorie zdrobitoare”, așa cum a spus recent Elon Musk, un susținător vocal.

Ca un ecou al tentativei sale eșuate de a rămâne la putere după alegerile pierdute din 2020, unii dintre cei mai influenți consilieri ai săi sugerează că va încerca din nou să revendice victoria înainte de numărarea tuturor voturilor, o acțiune care a inițiat demersurile sale de a contesta înfrângerea în urmă cu patru ani și a pregătit terenul pentru atacul asupra Capitoliului, în 6 ianuarie 2021.

„Au fost patru ani în care au fost răspândite falsuri despre alegeri și au fost recrutați voluntari pentru a contesta sistemul, a deschide litigii”, a comentat Joanna Lydgate, directorul executiv al State United Democracy Center, un grup nonprofit care lucrează alături de oficiali statali pentru a spori încrederea în alegeri.

„Nu este surprinzător faptul că pune deja la îndoială rezultatele unor alegeri aflate în desfășurare”, a comentat Dana Remus, un avocat de top al campaniei vicepreședintei Kamala Harris.

În timp ce, spre deosebire de 2020, Trump nu mai deține controlul asupra guvernului federal, o mișcare de activiști a reușit să-i pună pe conservatori care se îndoiesc în privința alegerilor pe poziții în cadrul sistemului de vot, ca observatori, lucrători electorali și chiar oficiali locali însărcinați cu certificarea rezultatelor.

Noua legislație menită să prevină contestarea rezultatelor are însă lacune pe care Trump ar putea încerca să le exploateze. De pildă, legea stabilește un termen limită nou, strict până la care statele trebuie să trimită rezultatele finale, certificate, la Washington înainte de votul Colegiului Electoral. Totuși unii oficiali aliniați cu Trump au cerut blocarea certificării la nivel local, ridicând posibilitatea ca procesul să fie blocat înainte de termenul limită. Legea nu are un remediu clar pentru cazurile în care nu este aplicată.

„S-a investit mult din partea aliaților președintelui Trump pentru a sugera că victoria lui este inevitabilă”, a apreciat David Becker, director executiv al Centrului pentru Inovare și Cercetare Electorală, o organizație nepartizană care consiliază oficialii electorali. „Aceasta este așteptarea creată de unii dintre susținătorii săi.”

Pașii pe care i-ar putea urma Donald Trump să conteste rezultatul alegerilor dacă pierde sunt următorii, potrivit New York Times.

Revendicarea victoriei înainte de numărarea voturilor

Perioada care precedă ziua alegerilor a venit cu scene ce par desprinse din dosarele instanței în cazul federal care îl acuza pe Trump de interferență electorală în acțiunile sale după înfrângerea sa în 2020.

Când Stephen K. Bannon, o figură influentă a mass-media de dreapta și consilier apropiat al lui Trump, a fost eliberat marți din închisoare, s-a grăbit să le spună reporterilor că Trump ar trebui să acționeze preventiv în noaptea alegerilor și să revendice pur și simplu victoria.

„Ar trebui să se ridice și să declare: „Hei, am câștigat. Și avem echipe chiar acum care se vor asigura că acest lucru nu va fi furat.”

Eșecurile legale nu l-au oprit pe Trump în 2020 și pe aliații lui să încerce să-i convingă pe legislatorii republicani din statele în care președintele Joe Biden a câștigat că aveau puterea de a-și prezenta propriile liste de delegați pro-Trump în Colegiul Electoral respingând efectiv votul popular. Mai mulți dintre cei implicați în acea operațiune au fost ulterior inculpați.

Noua lege precizează că numai guvernatorii sau personalul de conducere pot trimite listele de alegători la Washington, scoțând legislatorii statali din proces.

Totuși, un arhitect al strategiei 2020, John Eastman, a declarat recent pentru Politico că în opinia sa noua lege este neconstituțională. Eastman este pus sub acuzare în Arizona și Georgia pentru activitățile sale electorale din 2020, el pledând nevinovat în ambele state.

Semănarea îndoielii în corectitudinea alegerilor

„Au început deja să trișeze în Lancaster”, a spus Trump la un miting recent în Allentown, Pennsylvania. Cu o zi mai devreme, el a scris pe rețeaua sa Truth Social că în comitatul Lancaster s-au descoperit „buletine și formulare false.”.

Pennsylvania „înșela și era prinsă la niveluri la scară mare rar întâlnite până acum”, a declarat el ulterior.

În realitate, episodul din Lancaster deși este îngrijorător, nu constituie totuși o dovadă a unor abateri larg răspândite. Oficialii electorali au spus că un lot de cereri de înregistrare suspecte – nu buletine de vot – au fost predate de o firmă de colectare. Oficialii le-au raportat organelor de drept.

Dacă în 2020, Trump a acționat cu ajutorul unora dintre consilierii săi, acum Comitetul Național Republican, condus de nora fostului președinte american, Lara Trump, și a fostului consilier al partidului, Michael Whatley, a făcut din „integritatea alegerilor” o prioritate de vârf.

Folosind o altă tactică din 2020, Trump și aliații săi s-au plâns, de asemenea, în acest an că este puțin probabil ca state precum Pennsylvania și Arizona să termine numărarea voturilor, sugerând astfel că întârzierile ar fi cumva improprii sau dubioase.

În 2020, teoriile conspirației despre ritmul numărării voturilor au fost printre primele care s-au rostogolit în zilele de după înfrângerea lui Trump.

Oficialii electorali atenționează asupra faptului că buletinele de vot prin corespondență ar putea dura mai mult timp să fie contabilizate și că întârzierile nu sunt un semn de probleme. Cu toate acestea, au lucrat pentru a accelera procesul.

Perturbarea certificării voturilor

Dacă în 2020, eforturile lui Trump s-a concentrat în principal pe perturbarea ultimului pas al alegerilor – certificarea rezultatelor în Congres – aliații lui Trump din acest an se focusează pe vulnerabilitățile de la începutul procesului.

Care începe cu aproximativ 10.000 de jurisdicții locale în care oficialii au sarcina de a certifica voturile înainte de a le trimite în capitalele statelor lor, care trimit listele la Washington.

Deși este obligatorie în toate statele, membrii consiliilor sau comisiilor din cel puțin 20 de comitate din opt state au acționat în sensul blocarea certificării, în unele cazuri rare reușind cel puțin temporar.

Oficialii din statele swing au pregătit documente legale pentru a sili orice comisii recalcitrante să certifice rezultatele la timp.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 E oficial că se putea mai rău, a rămas candidat Căcărău...

2 VIDEO Câtă nesimțire! / Bolojane, te-ai văzut cu sacii în căruță și-ai început să-ți arăți caracterul?

3 Iftime l-a mirosit pe Bolojan? / Prima demisie de la vârful PNL după formarea Coaliției cu PSD-UDMR și minorități

4 Voi ați citit ce scriu prestigioase publicații occidentale despre decizia CCR de anulare a prezidențialelor în România?

5 Foarte interesante amănunte...