Donald Trump, reținut în dosarul documentelor secrete găsite în baia sa din Mar-A-Lago

Donald Trump, reținut în dosarul documentelor secrete găsite în baia sa din Mar-A-Lago

Fostul președinte american Donald Trump a fost reținut marți la un tribunal din Miami pentru a răspunde acuzațiilor penale potrivit cărora a păstrat ilegal documente de securitate națională când a părăsit funcția și a mințit oficialii care au încercat să le recupereze, transmite Reuters.

Donald Trump arestat

Trump a mai fost audiat de judecători în urmă cu câteva luni Foto EPA EFE (arhivă)

Trump și fostul consilier Walt Nauta au fost reținuți, a declarat un oficial al tribunalului, înainte de o audiere, programată pentru ora 15.00 EDT (19.00 GMT), când urmau să prezinte o pledoarie.

Audierea urma să fie făcută fără prezența camerelor de luat vederi și fără transmisiuni în direct.

Trump, așteptat de suporteri

Donald Trump sosind la audierea de marți Foto AFP

Donald Trump sosind la audierea de marți Foto AFP

Aceasta este a doua vizită în sala de judecată pentru Trump în ultimele luni. În aprilie, el a pledat nevinovat la acuzațiile statului New York, care decurg dintr-o plată către o vedetă porno, pentru a tăcea privind relația avută. Apariția de marți de la Miami a fost pentru acuzații federale.

Susținătorii care purtau pălării Make America Great Again și purtau steaguri americane au scandat "Miami pentru Trump" și "Latinos pentru Trump" în timp ce coloana auto a făcut o pauză în fața tribunalului. Un bărbat a putut fi auzit scandând "SUA! SUA!".

Primarul orașului Miami, Francis Suarez, a declarat reporterilor din fața tribunalului că nu au existat probleme de securitate.

Autoritățile se pregătiseră pentru mulțimi de până la 50.000 de persoane și se pregătiseră pentru posibile violențe, amintind de atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului american.

Trump și-a proclamat în repetate rânduri nevinovăția și acuză administrația președintelui democrat Joe Biden că l-a vizat. El l-a numit marți, pe rețelele de socializare, pe avocatul special Jack Smith, care conduce urmărirea penală, un "hater (persoană care urăște, disprețuiește, n.r.) al lui Trump".

Smith îl acuză pe Trump că a riscat secrete naționale luând cu el mii de documente sensibile atunci când a părăsit Casa Albă în ianuarie 2021 și depozitându-le într-un mod dezordonat la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida și la clubul său de golf din New Jersey, potrivit actului de acuzare al marelui juriu publicat săptămâna trecută.

Fotografiile incluse în rechizitoriu arată cutii de documente depozitate pe o scenă din sala de bal, într-o baie și împrăștiate pe podeaua unei magazii.

Documente secrete în baia lui Trump

Documente secrete în baia lui Trump

Acuzarea susține că Trump a mințit oficialii care au încercat să le recupereze. Punerea sub acuzare a unui fost președinte al SUA pentru acuzații federale este fără precedent în istoria americană.

Actul de acuzare susține, de asemenea, că Trump a conspirat cu Nauta pentru a păstra documente clasificate și a le ascunde de un mare juriu federal.

Alegătorii republicani și rivalii îl susțin pe Trump

Evenimentele recente nu au afectat speranțele lui Trump de a se întoarce la Casa Albă. După punerea sub acuzare, Trumpar fi trebuit să zboare de la Miami la clubul său de golf din New Jersey, unde era programat să țină un discurs.

Nici problemele juridice ale lui Trump nu au afectat poziția sa în rândul alegătorilor republicani.

Un sondaj Reuters/Ipsos publicat luni a arătat că Trump încă conducea cu o marjă largă în fața rivalilor pentru nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2024, iar 81% dintre alegătorii republicani considerând acuzațiile ca fiind motivate politic.

"Nu mi-am imaginat niciodată că voi fi martor la așa ceva. Este de necrezut", a declarat o femeie care și-a dat prenumele Esperanza și care purta o pancartă pe care scria "I Stand With Trump" în fața tribunalului.

Cei mai mulți dintre rivalii republicani ai lui Trump pentru nominalizare îl susțin. Vivek Ramaswamy, unul dintre acești candidați, a declarat mulțimii că l-ar grația pe Trump dacă ar fi ales.

Alți candidați republicani au acuzat FBI-ul de părtinire politică și unii au cerut desființarea acestuia, într-o schimbare bruscă față de sprijinul tradițional al partidului pentru forțele de ordine.

Secrete de securitate națională

Acuzația de 37 de capete de acuzare include încălcări ale Legii spionajului, care incriminează posesia neautorizată de informații de apărare, și conspirația pentru obstrucționarea justiției, care prevede o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

Experții juridici spun că dovezile reprezintă un caz solid, iar Smith a declarat că Trump, care va împlini 77 de ani miercuri, va avea parte de un proces "rapid".

Judecătoarea desemnată pentru acest caz, Aileen Cannon, a fost numită de Trump în 2020 și a emis o decizie în favoarea sa în timpul anchetei de anul trecut, care a fost anulată în apel. Cu toate acestea, așa cum se întâmplă de obicei pentru o audiere federală, un magistrat, judecătorul Jonathan Goodman, a fost desemnat să conducă audierea de marți.

Experții spun că ar putea trece un an sau mai mult până când va avea loc un proces, din cauza complexității manipulării probelor clasificate.

Avocații lui Trump ar putea depune o avalanșă de moțiuni pentru a contesta cazul lui Smith înainte ca acesta să ajungă la proces, ceea ce ar duce la noi întârzieri.

Între timp, Trump este liber să facă campanie pentru președinție și ar putea prelua funcția chiar dacă ar fi găsit vinovat.

Trump îl acuză pe președintele democrat Joe Biden că a orchestrat acest caz federal pentru a-i submina campania. Biden a păstrat distanța față de acest caz și refuză să comenteze pe marginea acestuia.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”