Donald Trump reprezintă cel mai mare pericol pentru lume în 2024. Ce ar însemna victoria lui în alegerile din America

Donald Trump reprezintă cel mai mare pericol pentru lume în 2024. Ce ar însemna victoria lui în alegerile din America

Ediția britanică a The Economist îl consideră pe fostul președinte american Donald Trump cea mai mare amenințare pentru lume anul viitor. Articolul este ilustrat cu o umbră a lui Trump atârnând peste glob.

Donald Trump FOTO Profimedia jpg

„O umbră atârna peste lume. Aceasta este cea de-a 38-a prognoză a noastră anuală pentru anul următor și, în tot acest timp, nicio persoană nu a întunecat analiza noastră la fel de mult precum Donald Trump care încețoșează 2024”, se arată în articol.

Revista compară probabila victorie a lui Trump la alegerile din SUA cu o aruncare a zarurilor și sugerează că victoria sa va însemna un sfârșit benefic al războiului din Ucraina pentru Rusia, distrugerea NATO și predarea Taiwanului Chinei.

„America se confruntă cu o ostilitate crescândă în străinătate, provocată de Rusia în Ucraina, Iran și milițiile sale aliate din Orientul Mijlociu și China din strâmtoarea Taiwan și Marea Chinei de Sud. Aceste trei țări își coordonează eforturile și împărtășesc o viziune a unei noi ordini internaționale în care forța este corectă și autocrații sunt în siguranță”, scriu analiștii.

Trump domină în acest moment votul pentru nominalizarea candidatului din partea partidului Republican la alegerile prezidențiale de peste un an. Mai multe sondaje arată chiar că ar fi în avantaj față de președintele Joe Biden în mai multe state cruciale. Într-un sondaj realizat pentru New York Times, 59% dintre votanți au spus că au încredere în Trump în privința economiei, în comparație cu doar 37% care sunt de partea lui Biden. Până acum, problemele legale cu care se confruntă Trump nu au făcut decât să îi consolideze și mai mult poziția. În următoarele 12 luni, orice greșeală din partea oricărui candidat ar putea să îl coste victoria – și, totodată, să arunce lumea în haos. Republicanii din tabăra lui Trump (MAGA) au pus la cale strategia pentru al doilea mandat al său ca președinte de mai multe luni de zile, ceea ce înseamnă că Trump 2.0 va fi mai organizat decât Trump 1.0.

Adevărații lui adepți vor ocupa cele mai importante poziții în administrația sa. Trump ar fi așadar complet liber să facă ce vrea în misiunea sa de răzbunare, protecționism economic și afaceri extravagante. Nu este deci de mirare că posibilitatea unui al doilea mandat al lui Trump umple parlamentele și camerele de ședință din toată lumea de disperare. Trump va declara război oricărei instituții care îi va sta în cale.

Publicația sugerează că, dacă Trump se întoarce pe scaunul prezidențial la Casa Albă, va da frâu liber dorinței sale de răzbunare, protecționism economic și tranzacții teatrale și extravagante.

„Nu e de mirare că perspectiva celui de-al doilea mandat al lui Trump umple de disperare parlamentele și sălile de consiliu ale lumii. Revenit la putere prin înfrângerea sa electorală din 2020, el va simți fără îndoială că numai învinșii se lasă legați de normele, obiceiurile și sacrificiul de sine care alcătuiesc o națiune. În timp ce își urmărește dușmanii, Trump va purta război oricărei instituții care îi stă în cale, inclusiv instanțele și Departamentul de Justiție”, se arată în articol.

Autorii adaugă că o victorie a lui Trump anul viitor va avea un impact profund și în străinătate. China și sateliții săi vor fi doar amuzați de dovezi că democrația americană nu funcționează. Dacă Trump începe să încalce normele democrației și drepturilor civile în Statele Unite, diplomații săi nu le vor putea proclama în străinătate. Astfel, Sudul Global și-ar confirma teza conform căreia apelurile americane de a face ceea ce trebuie sunt de fapt doar un exercițiu de ipocrizie.

După cum scrie The Economist, primul mandat al lui Trump pentru lume s-a dovedit a fi mai bun decât se aștepta. Administrația sa a furnizat arme Ucrainei, a făcut eforturi pentru un acord de pace între Israel, Emiratele Arabe Unite și Bahrain și a cerut țărilor europene să mărească cheltuielile pentru apărare. Politica Americii față de China a devenit, de asemenea, mai agresivă.

Totuși,val doilea mandat ar fi diferit, deoarece lumea s-a schimbat. Dorința fără margini a lui Trump pentru a încheia afaceri și ceea ce percepe el a fi interesele Americii nu sunt constrânse de realitate și nu sunt ancorate în valori.

Trump crede că este o afacere proastă pentru America să risipească sânge și resurse în Europa

Trump crede că este o afacere proastă pentru America să risipească sânge și resurse în Europa. Prin urmare, el amenință că va pune capăt războiului din Ucraina într-o zi și va distruge NATO, poate renunțând la angajamentul Americii de a considera un atac asupra unei țări ca un atac asupra întregii Alianțe.

În Orientul Mijlociu, Trump este cel mai probabil să sprijine necondiționat Israelul. În Asia, s-ar putea să fie dispus să încheie o înțelegere cu președintele chinez Xi Jinping pentru a renunța la Taiwan, deoarece nu înțelege de ce America ar intra în război cu o superputere nucleară pe o insulă mică.

„Dar știind că America va părăsi Europa, Putin va avea un stimulent să continue războiul împotriva Ucrainei și să pună mâna pe fostele țări sovietice precum Moldova sau statele baltice. Fără presiunea americană, este puțin probabil ca Israelul să obțină un consens intern cu privire la discuțiile de pace cu palestinienii. De teamă că Trump nu-și va sprijini aliații, Japonia și Coreea de Sud ar putea obține arme nucleare”, prezice publicația.

Potrivit unor analiști, al doilea mandat al lui Trump ar putea fi un punct de cotitură. Victoria îi va confirma cele mai distructive instincte de dominație, iar planurile sale vor întâmpina cu mai puțină rezistență. Acest lucru ar putea distruge autoritatea morală a Statelor Unite.

Soarta alegerilor va fi decisă de zeci de mii de alegători din doar câteva state. În 2024, soarta lumii va depinde de buletinele lor de vot”, conchide publicația.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron