Donald Trump promite „expulzări în masă” ale imigranților din Springfield: „Au distrus locul”. Ce spune primarul orașului

Donald Trump promite „expulzări în masă” ale imigranților din Springfield: „Au distrus locul”. Ce spune primarul orașului

Donald Trump și-a dublat vineri retorica cu privire la migranți, promițând vineri „expulzări în masă” în Springfield, un mic oraş din statul Ohio, după ce i-a acuzat pe nedrept pe migranţii haitieni că mănâncă animale de companie în dezbaterea prezidențială cu vicepreședinta Kamala Harris. După răspândirea afirmației în mediul online și chiar viralizarea sub formă de meme, orașul a fost învăluit în haos, școlile fiind evacuate după amenințări cu bombă și rezidenții haitieni plângându-se de hărțuire.

Donald Trump la un miting de campanie în Las Vegas, Nevada FOTO EPA-EFE

Donald Trump la un miting de campanie în Las Vegas, Nevada FOTO EPA-EFE

„În Springfield, Ohio, 20.000 de migranți ilegali haitieni au descins într-un oraș de 58.000 de locuitori, distrugându-le modul de viață. Au distrus locul”, a declarat Trump în timpul unei conferințe de presă la terenul său de golf din Los Angeles, relatează The Guardian.

„Oamenilor nu le place să vorbească despre asta. Nici măcar orașului nu-i place să vorbească despre asta, pentru că sună atât de rău pentru oraș. Ei locuiesc acolo ... timp de ani de zile a fost un loc minunat. Sigur. Frumos. Acum sunt 20.000 și am auzit astăzi că ar fi chiar 32.000”, a spus candidatul republican la președinția SUA.

El a adăugat ulterior: „Vom efectua expulzări masive din Springfield, Ohio, deportări mari. Îi vom scoate pe acești oameni din țară. Îi vom trimite înapoi în Venezuela”.

Haiti este una dintre cele 16 țări cărora guvernul SUA le-a acordat statutul de protecție temporară (TPS) din cauza conflictelor continue, facilitând astfel obținerea de către imigranți a permisiunii de a lucra în Statele Unite. În calitate de președinte, Trump a încercat să pună capăt TPS pentru Haiti și s-a referit la țară ca la o „văgăună”

Comentariile lui Trump vin după dezbaterea prezidențială de marți, în care el a repetat afirmația falsă precum că migranții din Springfield fură și mănâncă câinii și pisicile oamenilor. Informația a fost dezmințită în mod repetat.

Springfield a primit un număr de amenințări cu bombă în această săptămână, ceea ce l-a determinat să își închidă clădirile guvernamentale și să își evacueze școlile. Locuitorii haitieni au relatat că au primit amenințări și au avut parte de hărțuiri serioase potrivit Haitian Times.

JD Vance, care îi reprezintă pe locuitorii din Springfield în calitate de senator american de Ohio, a continuat vineri să atace orașul, prin afirmații rasiste conform cărora imigranții s-ar face vinovați de declanșarea unor boli și de infracționalitatea din acea comunitate.

Problemele cu care se confruntă orașul Springfield

Accentul pus pe Haiti – cea mai săracă țară din emisfera vestică aflată în mijlocul unei crize severe a foametei și a unor revolte politice intense – este o deviere de la dezbaterea privind migrația în SUA, care tinde să se concentreze asupra trecerii peste granița sudică a migranților din Mexic, America Centrală și de Sud, notează Politico. Însă Trump a îndreptat vineri această atenție asupra migranților care au trecut în SUA „chiar peste capul grănicerilor”.

Aproximativ 15.000 de migranți haitieni s-au mutat în oraș în ultimii ani, a raportat Associated Press. Primarul de Springfield, Rob Rue, a atribuit fenomenului oportunităților economice, precum și unui „boom imobiliar”. Locuitorii orașului, în majoritate muncitori, spun că migrația în masă a determinat creșterea prețurilor locuințelor.

„Există o ciocnire culturală, o vedem și o cunoaștem, doar că totul ne lovește de la toate nivelurile, iar liderii federali nu ne-au ajutat să rezolvăm această problemă”, a spus Rue joi.

Rue a recunoscut faptul că orașul „s-a confruntat cu o tensiune în ceea ce privește infrastructura din cauza acestui aflux al imigrației”, dar a subliniat că, „în conformitate cu politica federală actuală, ei sunt aici legal”.

„În calitate de comunitate, încercăm să-i îmbrățișăm”, a spus el.

Casa Albă a intervenit la rândul ei, vineri. Secretarul de presă al Casei Albe Karine Jean-Pierre – care este americano-haitiană – a calificat situația ca fiind „extrem de tristă și îngrijorătoare”. Ea a spus că Departamentul pentru Securitate Internă a fost în contact cu Springfield din primăvară.

În timpul unui brunch la Casa Albă, Joe Biden a comentat că comunitatea americană haitiană este „sub atac în țara noastră chiar acum”.

„Este pur și simplu greșit. Nu există loc în America”, a spus Biden. „Trebuie să înceteze ceea ce face el. Trebuie să se oprească.”

Oficialii din Springfield au negat în repetate rânduri informațiile potrivit cărora migranții haitieni ar mânca animale de companie. Moderatorul ABC News, David Muir, a făcut o verificare a faptelor în direct în timpul dezbaterii de marți, însă conspirațiile privind faptul că migranții ar mănâncă animale de companie sau le folosesc pentru sacrificii au continuat să se răspândească online. Unele dintre aceste teorii au fost promovate de un grup neonazist care operează în zonă, a raportat NBC News.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Probabil au fotografiat zona. Suntem testați” / Cu F-16 pe urme, drona rusă nu a intrat 30 km în România pentru a vedea frumusețile Babadagului

2 „De asta stagnează și chiar scade în sondaje" / Mircea Geoană, ridiculizat de un fost consilier prezidențial

3 „A fost găsită perfect, porecla” / Cine și de ce l-a poreclit pe Mircea Geoană „Prostănacul”

4 Apar amănuntele flagrantului DNA din Portul Constanța: 700 de dolari era șpaga pe container. Un vameș a înghițit probele

5 Momentul în care Europa a fost la un pas de islamizare. Războinicul cu blană de leopard care a salvat Occidentul