Donald Trump promite că va încheia războiul din Ucraina până de Anul Nou. Ce soluție propune republicanul

Donald Trump promite că va încheia războiul din Ucraina până de Anul Nou. Ce soluție propune republicanul

Candidatul republican la președinție, Donald Trump, a declarat că, dacă va câștiga alegerile, va pune capăt războiului din Ucraina până la începutul anului nou. El spune că va reuși să facă acest lucru chiar înainte de a prelua oficial funcția, pe 20 ianuarie.

Donald Trump a promis din nou că va pune capăt războiului din Ucraina FOTO Arhivă

Donald Trump a promis din nou că va pune capăt războiului din Ucraina FOTO Arhivă

„Dacă câștigăm, cred că pot rezolva acest război în calitate de președinte ales înainte chiar de a prelua mandatul. Pot opri acest război pentru că este un război teribil, teribil. Și sunt mult mai mulți oameni care mor în Ucraina decât îți dai seama”, a spus Trump la Clubul Economic din New York.

Potrivit politicianului, planul său este să reducă prețurile la energie la jumătate sau mai mult în decurs de 12 luni de la preluarea mandatului. „Putin nu poate lupta cu petrol la 40 de dolari”, a notat Trump, potrivit The Moscow Times .

În septembrie 2023, republicanul a făcut deja o declarație similară. El a susținut că, dacă prețul unui baril de petrol ar fi scăzut la 40 de dolari, Rusia nu ar fi putut duce războiul în Ucraina.

Promisiunile lui Trump sunt privite cu scepticism de Kiev

Trump a vorbit anterior de mai multe ori despre capacitatea sa de a asigura rapid pacea dacă va reveni la președinție . „Voi suna literal două persoane în noaptea în care voi câștiga: [Vladimir] Putin și [Vladimir] Zelenski (...) Vom încheia un acord în 24 de ore”, a spus el, fără a oferi detalii.

Zelenski a primit aceste cuvinte cu scepticism. El a spus că, dacă ideea lui Trump este să ia o parte din teritoriul Ucrainei și să o dea lui Putin, atunci aceasta nu este o „formulă de pace”. În acest sens, Zelenski i-a cerut americanului să își împărtășească planul.

Pe 27 iunie, în timpul unei dezbateri electorale cu președintele american Joe Biden, Trump a promis din nou că, dacă va fi reales, va putea pune capăt conflictului foarte repede – chiar înainte de a prelua oficial funcția. În același timp, a subliniat că Washingtonul nu ar trebui să cheltuiască bani din cauza războiului din Ucraina.

În timpul dezbaterii, Trump a respins și inițiativa lui Putin de a pune capăt ostilităților, care ar fi inclus retragerea trupelor ucrainene din regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie, renunțarea Kievului la aderarea la NATO și ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Planul pentru pace

Puțin înainte de aceasta, s-a aflat că doi consilieri-cheie ai lui Trump au elaborat un plan pentru el de a soluționa războiul din Ucraina. Potrivit documentului, fostul președinte american, dacă va câștiga alegerile, ar putea cere Kievului să înceapă negocieri de pace cu Moscova sub amenințarea opririi livrărilor de arme americane. În același timp, inițiativa presupune un sprijin sporit pentru Ucraina, dacă Rusia refuză să negocieze. Totodată, ambele părți vor trebui să înghețe acțiunile militare de-a lungul „liniei de front existente”.

Ucraina cere retragerea trupelor rusești și restituirea tuturor teritoriilor în limitele granițelor din 1991. Rusia respinge orice plan de pace care nu prevede menținerea controlului asupra Donbasului, Crimeei, regiunilor Zaporojie și Herson. Putin a subliniat în repetate rânduri că Kievul va trebui să țină cont de „realitățile de pe teren” apărute în timpul luptelor, în timpul negocierilor.

Alegerile prezidențiale din SUA vor avea loc pe 5 noiembrie. Președintele în funcție și candidatul Partidului Democrat, Joe Biden, a renunțat la cursa electorală la sfârșitul lunii iulie , după o dezbatere nereușită cu Donald Trump. Locul lui Biden a fost luat de vicepreședinta Kamala Harris, care, într-un timp scurt, nu doar că și-a asigurat sprijinul membrilor-cheie ai partidului, dar l-a și depășit pe Trump în sondajele de opinie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Dezbaterea televizată Kamala Harris - Donald Trump: „O luptă de cuțite într-o cabină telefonică”. Ce spun ultimele sondaje

5 Un avertisment care dă fiori... „Ordinea mondială este sub cea mai mare amenințare de la Războiul Rece încoace”