Donald Trump, ironizat pentru că a inventat un act terorist în Suedia
Președintele american Donald Trump a devenit ținta ironiilor pe rețelele de socializare după ce a declarat sâmbătă că este periculos să primești refugiați, oferind ca exemplu Suedia, despre care a spus că a fost vineri ținta unui atentat terorist, fapt care nu s-a produs însă în realitate, transmite AFP.
"Uitați-vă ce se întâmplă în Germania. Uitați-vă ce s-a întâmplat ieri seară în Suedia. Suedia, cine ar fi crezut? Suedia. Au primit numeroși refugiați, iar acum au probleme la care nu s-ar fi gândit niciodată", a afirmat Trump sâmbătă seară în Florida, într-un discurs virulent în apărarea politicii sale anti-refugiați.
El a invocat de asemenea atentatele, de această dată reale, de la Bruxelles, Nisa și Paris.
Imediat, această informație falsă a devenit virală pe Twitter, sub hashtag-urile #lastnightinSweden ("ieri seară în Suedia") și #SwedenIncident ("incident în Suedia").
Fostul premier suedez Carl Bildt a deschis tirul ironiilor: "Suedia? Un atentat? Ce a fumat (Trump — n.r.)?".
Gunnar Hokmark, un eurodeputat suedez, a distribuit un mesaj al unui compatriot care a scris: "Ieri seară, în Suedia, fiul meu a scăpat hotdogul în focul de tabără. Este atât de trist".
"Însă cum ar fi putut (Trump) să știe acest lucru?", se întreabă eurodeputatul în comentariul său.
How could he know? https://t.co/SnZ4GgSqnP
— ; Gunnar Hökmark (@ghokmark) February 19, 2017
Alți utilizatori de Twitter l-au ironizat pe Trump publicând, sub denumirea de "plan secret pentru un atentat în Suedia", instrucțiuni cu montare a mobilei de la Ikea.
Contul oficial național @sweden, care este administrat în fiecare săptămână de câte un alt cetățean suedez, a primit circa 800 de întrebări în patru ore.
"Nu. Nimic de acest fel nu s-a întâmplat în Suedia. Nu a avut loc niciun atac terorist", a răspuns responsabilul din această săptămână, o mamă bibliotecară.
Una dintre teoriile care au circulat pe internet a fost că președintele american a văzut vineri la Fox News un reportaj despre problemele legate de imigrație în Suedia, potrivit DPA.
Magnus Ran, cercetător specializat în terorism în cadrul Universității de Apărare din Suedia, a scris pe Twitter, după ce s-a uitat la clip, că este vorba de "știri false".
AGERPRES