Donald Trump este sfătuit de consilierii săi să nu-l demită pe procurorul general Jeff Sessions (presă)
Președintele american, Donald Trump, este sfătuit de către consilierii săi să nu-l demită pe procurorul general Jeff Sessions, în pofida unor dispute dintre cei doi, potrivit unor surse familiare cu discuțiile din interiorul Casei Albe, relatează joi agenția Reuters.
La începutul acestei săptămâni, în mass-media au apărut relatări potrivit cărora Sessions și-ar fi prezentat recent demisia, fapt ce-a sporit presiunea asupra lui Trump, în timp ce fostul director al FBI James Comey, care a fost înlăturat din funcție pe neașteptate luna trecută, se pregătește de audiere în Congres joi în legătură cu interacțiunile sale cu președintele american.
Potrivit informațiilor a două surse, Trump nu i-a acceptat demisia lui Sessions și acum președintele este sfătuit să-l mențină în funcție pe procurorul general, cel puțin pentru un timp.
Consilieri politici și juridici de la Casa Albă i-au spus lui Trump luna trecută că o eventuală demitere a lui Jeff Sessions ar stârni o altă furtună politică și ar face și mai dificilă activitatea unor posturi cheie din cadrul Administrației sale, au precizat sursele sub rezerva anonimatului. ''Acesta este sfatul care i s-a dat (președintelui). Dar s-ar putea ca el să nu țină cont'', a spus una dintre surse.
Un înalt oficial de la Casa Albă a confirmat că Trump a fost sfătuit de consilieri să-l mențină în funcție pe Sessions, pentru că ''el este cel mai indicat pentru acest post''.
Reuters notează că Departamentul american al Justiției a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.
Trump este cunoscut pentru faptul că ignoră în mod repetat sfaturile din partea consilierilor săi apropiați.
La începutul acestei săptămâni, Trump a afirmat că Departamentul Justiției, condus de către Sessions, s-a înșelat prezentând la Curtea Supremă ''o variantă atenuată, corectă din punct de vedere politic'', a interdicției sale de călătorie în cazul persoanelor originare din mai multe țări cu populație majoritar musulmană. Răbufnirea lui a slăbit apărarea avocaților guvernului potrivit căreia interdicția de călătorie, care a fost blocată de tribunale federale, nu s-a dorit a fi o interdicție împotriva musulmanilor.
Conform relatărilor mass-media, Sessions și-ar fi prezentat demisia din cauza tensiunilor cu Trump în legătură cu decizia sa de autorecuzare în ancheta federală referitoare la legăturile dintre asociați ai lui Trump și oficiali ruși conform căreia Rusia s-ar fi amestecat în alegerile prezidențiale americane din 2016.
Sessions, ex-senator, a fost unul dintre primii parlamentari republicani care au aprobat candidatura lui Trump la alegerile prezidențiale și a avut un rol important în campanie. El s-a autorecuzat în ancheta referitoare la Rusia în martie, după ce nu a divulgat o reuniune pe care a avut-o cu ambasadorul Rusiei la Washington.
Trump și Sessions erau împreună la Casa Albă pe 17 mai, când procurorul general adjunct Rod Rosenstein i-a luat prin surprindere numindu-l pe fostul director al FBI Robert Mueller în funcția de consilier special pentru a conduce ancheta referitoare la Rusia.
După aflarea veștii, Trump l-a criticat puternic pe Sessions, acuzându-l că s-a autorecuzat în ancheta privind Rusia și că a lăsat pe mâna lui Rosenstein numirea unui anchetator dinafară, au mai spus sursele.
Trump s-ar fi plâns, de asemenea, că Sessions nu l-a avertizat în legătură cu decizia lui Rosenstein. Departamentul Justiției a indicat că Sessions nu a avut nici un rol în decizie.
AGERPRES