Domnitorul-marionetă care a condus Țara Românească mai puțin de trei ani. Nepoata sa a fost soția lui Constantin Brâncoveanu
Pus pe tronul Țării Românești de către Cantacuzini, Antonie-Vodă a avut una dintre cele mai scurte domnii, conducând Țara Românească între 1669 și 1672. El a murit în cele din urmă la Istanbul, la doar câteva săptămâni după ce a fost mazilit de turci.
Antonie-Vodă provenea dintr-o familie bogată, tatăl său fiind Mihai Grecul, un comerciant apreciat pe care însuși Mihai Viteazul îl ridicase la rangul de boier.
Data nașterii sale nu este cunoscută, iar cercetătorii consideră, după ce au analizat sute de documente, că acesta s-ar fi născut undeva între 1620 și 1625.
”Înainte de a fi pus pe tronul Țării Românești, Antonie-Vodă își căpătase în Țara Românească renumele unui om foarte gospodar și chibzuit, ambele dublate de o modestie rară. În doar câțiva ani, acesta a reușit să își mărească considerabil averea lăsată de tatăl său. Antonie-Vodă a ocupat mai multe dregătorii, fiind apreciat de către postelnicul Constantin Cantacuzino. Inițial, boierii Cantacuzini l-au susținut pe Radu Leon, cel care conducea Țara Românească din 1665, însă după ce acesta a complotat împotriva lor, l-au dat jos de pe tron, punându-l în loc pe Antonie Vodă, care a fost un domnitor-marionetă. Acesta, deși harnic și cinstit, era cunoscut și ca un om obedient. Iar Cantacuzinii nu au avut vreo problemă în a-l pune domnitor doar de fațadă”, precizează profesorul de istorie Constantin Vasilescu.
A creat o școală pentru săraci
În scurta perioadă în care a condus Țara Românească, Antonie-Vodă nu a avut aproape deloc autoritate, cel mai mare eșec al său fiind acela că nu a reușit să concilieze puternicile familii ale Cantacuzinilor și Leurdenilor, între care existau vechi conflicte. Antonie-Vodă a încercat pe parcursul domniei sale să fie foarte econom cu banii vistieriei , asta fiind una din marile probleme din timpul domniei de patru ani a lui Radu Leon, care sărăcise Țara Românească.
Trebuie spus că nepoata sa, Maria (Marica), s-a căsătorit cu Constantin Brâncoveanu în 1674. Antonie-Vodă avea relații foarte bune cu familia Brâncoveanu . În iunie 1669, acesta a emis un hrisov, aflat în prezent la Muzeul Județean Argeș, prin care întărea stăpânirea jupânesei Stanca şi a copiilor ei, Barbul şi Constantin Brâncoveanu, asupra jumătăţii satului Bîrza din judeţul Romanaţi.
În mai 1669, Antonie-Vodă a înființat în orașul Câmpulung Muscel o școală la care puteau învăța și elevii săraci. Școala era finanțată din veniturile a două vămi de pe culoarul Câmpulung-Bran, și anume Rucăr și Dragoslavele.
Tot în timpul domniei sale, la Târgșor, în Prahiva, a fost ridicată biserica mănăstirii Turnu.
La începutul anului 1672, Antonie-Vodă a fost obligat de către Marele Vizir Köprülü Fazıl Ahmed să renunțe la tron, fiind mazilit. În locul său, domnitor al Țării Românești a fost impus Grigore I Ghica, cel care a dat mulți bani Marelui Vizir pentru a obține tronul.
În primăvara lui 1672, la doar câteva săptămâni după ce fusese mazilit, Antonie-Vodă a murit la Constantinopol.
Sursa: adevarul.ro