DOLIU la Dinamo/Acuzaţii GRAVE: „Doamna doctor fuma o ţigară şi a ajuns pe lângă salvare”. MEDIC: „A fost adus la noi cu o ambulanţă, fără manevre de resuscitare”. VIDEO
Patrick Ekeng, jucătorul echipei Dinamo, a căzut pe gazon, în timpul meciului cu FC Viitorul (scor 3-3) şi a fost transportat de urgenţă la spital. În ciuda eforturilor făcute de medici, mijlocaşul "roş-albilor" s-a stins din viaţă, din cauza unui stop cardio-respirator. Camerunezul avea 26 de ani şi ajunsese în Ştefan cel Mare la începutul anului. Un suporter prezent la meci acuză că medicul de pe ambulanţă a ajuns în pas de melc la Ekeng.
Camerunezul Patrick Ekenge (26 de ani), a intrat pe teren în minutul 63, iar şapte minute mai târziu a căzut pe gazon, fără să fie atins de nimeni. Medicii celor două formaţii au intervenit, l-au întors pe o parte, iar după 2 minute şi 47 de secunde a intrat pe gazon şi o ambulanţă. Fotbalistul, care a suferit un stop cardio-respirator, a fost dus la Spitalul de Urgenţă. Medicii au încercat mai bine de o oră să-l resusciteze, dar nu au mai putut să-l salveze. Câţiva fani dinamovişti au aşteptat cu sufletul la gură, în faţa spitalului, veştii legate de mijlocaş.
Medicul de pe ambulanţă era în tribună?
"Şoferul, când a ajuns pe teren cu ambulanţa, era fără medic. Doamna medic fuma o ţigară şi a ajuns pe lângă salvare", a declarat unul dintre suporterii echipei Dinamo. Din informaţiile celor de la digisport.ro, medicul de pe ambulanţă privea meciul din tribună, în momentul în care s-a petrecut tragicul eveniment.
"A fost adus la noi cu o ambulanţă, fără manevre de resuscitare, din câte ştim. S-au iniţiat manevre de resuscitare care au durat aproximativ o oră şi 30 de minute. Aceste manevre au rămas din păcate fără rezultat. Pacientul a decedat”, a spus şi doctorul Cristian Pandrea, de la Spitalul de Urgenţă.
"I-am făcut masaj cardiac şi i-am eliberat căile respiratorii pe teren şi le-am spus medicilor să-l urce direct pe targă. Nu ştiu cât timp a trecut până a venit ambulanţa, nu realizez trecerea timpului atunci.
Probabil vom afla şi o cauză în zilele următoare. Nu există ambulanţă fără medic, probabil era şi medic pe ambulanţă. Pe targă i-am făcut masaj cardiac şi am ajuns aici repede (n.r. la Spital): un minut, două. Nu a avut absolut nicio problemă până acum, sportivii fac teste serioase pentru a obţine viza medicală", a spus Liviu Bătineanu, doctorul echipei Dinamo.
"Medicul delegat pentru această partidă ne-a spus că ambulanțele sunt dotate corespunzător. Protocoalele sunt foarte bine stabilite. Eu am discutat cu medicul și el mi-a confirmat că totul e în regulă. Nu pot avea eu competență pentru a verifica ambulanța. Nu vă pot spune numele medicului delegat", a spus Vasile Marcel, observatorul meciului.
Patrick Ekeng a murit. Întrebările care au nevoie de un răspuns după această tragedie
Ekeng a murit, dar în urma lui rămân o serie de întrebări fără răspuns, deocamdată:
1. Era mai indicat ca Patrick Ekeng să fie suspus unor manevre de resuscitare încă de pe teren? "În astfel de cazuri, factorul timp este esenţial", a declarat Pavel Ciuhodaru, medic ieşean.
2. De ce ambulanţa de pe stadionul Dinamo, conform informaţiilor de la stadion, nu era echipată cu un defibrilator?
3. De ce medicul de la Spitalul Floreasca a declarat că, din ce ştie el, fotbalistul a fost adus la spital fără manevre de resuscitare, în vreme ce doctorul lui Dinamo a afirmat că i-a făcut manevre de resuscitare în ambulanţă?
4. Cât de serioase sunt testele medicale efectuate de fotbalişti la Institutul de Medicină Sportivă şi dacă în urma acestor teste se pot depista problemele cardiace grave? Patrick Ekeng a murit.
Ce spun doctorii
Liviu Bătineanu, doctor Dinamo: I-am făcut masaj cardiac şi i-am eliberat căile respiratorii pe teren şi le-am spus medicilor să-l urce direct pe targă. Nu ştiu cât timp a trecut până a venit ambulanţa, nu realizez trecerea timpului atunci. Probabil vom afla şi o cauză în zilele următoare. Nu există ambulanţă fără medic, probabil era şi medic pe ambulanţă. Pe targă i-am făcut masaj cardiac şi am ajuns aici repede (n.r. la Spital): un minut, două. Nu a avut absolut nicio problemă până acum, sportivii fac teste serioase pentru a obţine viza medicală".
Doctor de la Spitalul de Urgenţă Floreasca: "Am primit verdictul în cazul pacientului în vârstă de 26 de ani, care s-a prăbuşit pe terenul de sport. A fost adus la noi cu o ambulanţă fără manevre de resuscitare, din ce ştim noi. A suferit un stop cardio-respirator la camera de gardă. Nu pot să fac speculaţii, dar ăsta a fost finalul. Nu e prima dată când se întâmplă un asemenea eveniment. Cauzele vor fi stabilite în urma examenului necropsic.
Pavel Ciuhodaru, medic (DigiSport): "În astfel de cazuri, factorul timp este esenţial. Este esenţial ca din primele secunde să se facă acel ABC al resuscitării. Orice temporizare face diferenţa între viaţă şi moarte. După 4 minute, pronosticul este pus sub semnul întrebării. La o oră şi jumătate, şansele se îndreaptă spre zero".