Doi tăietori de lemne, uciși de un trib indigen izolat din adâncul Amazonului, pentru că le-ar fi invadat terenurile

Doi tăietori de lemne, uciși de un trib indigen izolat din adâncul Amazonului, pentru că le-ar fi invadat terenurile

Doi tăietori de lemne au fost uciși cu arcul și săgețile după ce ar fi invadat terenul tribului indigen Mashco Piro necontactat din adâncul Amazonului peruvian, potrivit unui grup pentru drepturile omului, citat de CNN .

Grupul, cunoscut sub numele de FENAMAD, apără drepturile populațiilor indigene din Peru. Acesta afirmă că tensiunile dintre exploatatori forestieri și triburile indigene sunt în creștere și că sunt necesare mai multe măsuri de protecție din partea guvernului.

Conform FENAMAD, alți doi exploatatori forestieri implicați în atac sunt dați dispăruți, iar un altul a fost rănit, iar eforturile de salvare sunt în curs de desfășurare.

Grupul de apărare a drepturilor, care reprezintă 39 de comunități indigene din regiunile Cusco și Madre de Dios din sud-estul Peru, a declarat că incidentul a avut loc la 29 august în bazinul râului Pariamanu, în timp ce tăietorii de lemne își extindeau pasajele în pădure și au intrat în contact cu tribul teritorial retras și renumit.

„Statul peruan nu a luat măsuri preventive și de protecție pentru a asigura viața și integritatea lucrătorilor care au fost grav afectați”, a declarat grupul într-un comunicat, adăugând că autoritățile nu au ajuns încă în zonă de la incident.

FENAMAD a declarat că atacul a avut loc la doar 25 de kilometri (15,5 mile) de un incident din iulie, când Mashco Piro a atacat din nou exploatanții forestieri. Grupul a afirmat în declarația sa că, deși a informat guvernul cu privire la riscul unei creșteri a violenței, nu s-a făcut nimic.

„Este o situație încinsă și tensionată”, a declarat Cesar Ipenza, un avocat din Amazon, specializat în dreptul mediului în Peru. „Fără îndoială, în fiecare zi există mai multe tensiuni între popoarele indigene izolate și diferitele activități care se află pe teritoriul pe care îl străbat ancestral.”

Au existat mai multe alte rapoarte anterioare privind conflicte. Într-un incident din 2022, doi tăietori de lemne au fost atacați cu săgeți în timp ce pescuiau, unul dintre ei mortal, în urma unei confruntări cu membri ai tribului.

În ianuarie, Peru a relaxat restricțiile privind defrișările, o măsură criticată de o parte a societății. De atunci, cercetătorii au avertizat cu privire la creșterea defrișărilor pentru agricultură și la modul în care acestea facilitează exploatarea forestieră și minieră ilicită.

Ipenaza a declarat că autoritățile din zonă au depus unele eforturi, cum ar fi mobilizarea unui elicopter, însă, în general, Ministerul Culturii din Peru, responsabil pentru protecția populațiilor indigene, a depus „un angajament redus”.

Ministerul Culturii nu a răspuns imediat la un mesaj trimis miercuri prin care se solicitau comentarii cu privire la atac și la eforturile de protecție ale acestuia.

Atacul a avut loc cu o zi înainte ca Forest Stewardship Council (FSC) să suspende pentru opt luni certificarea de durabilitate a unei companii de exploatare forestieră pe care grupurile pentru drepturile omului și activiștii au acuzat-o că a invadat terenurile grupului indigen.

„Este absurd ca certificatori precum FSC să mențină certificarea unor companii care încalcă în mod clar și deschis drepturile fundamentale ale omului și drepturile indigenilor”, a declarat Julia Urrunaga, director al programului Peru din cadrul Agenției de Investigații de Mediu. „Este îngrozitor că oamenii trebuie să moară în continuare și că trebuie să fie un scandal internațional pentru a se lua măsuri”.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…