Doi soldaţi ucraineni, ucişi în estul ţării, pe fondul războiului hibrid desfăşurat de Rusia la frontiera ucraineană

Doi soldaţi ucraineni, ucişi în estul ţării, pe fondul războiului hibrid desfăşurat de Rusia la frontiera ucraineană

Doi soldaţi ucraineni au fost ucişi de către rebelii separatişti proruşi în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei, scena unui conflict armat din 2014 între forţele guvernamentale şi rebeli, a anunţat marţi armata ucraineană, pe fondul escaladării tensiunilor din ultimele zile, relatează Reuters.

Kievul susţine că Rusia a comasat trupe în apropiere de frontiera de est a Ucrainei în ultimele săptămâni, în timp ce informaţiile despre atacuri ale rebelilor împotriva forţelor guvernamentale s-au înmulţit semnificativ.

NATO şi-a manifestat preocuparea faţă suplimentarea forţelor ruse în regiunea Donbas, unde conflictul cu separatiştii s-a soldat deja cu 14.000 de morţi, conform datelor ONU.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de eşuarea transpunerii în practică a acordului de pace de la Minsk, destinat să pună capăt conflictului din Donbas.

Pe acest fundal îngrijorător, SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană şi NATO şi-au exprimat sprijinul pentru Ucraina.

Statele Unite au calificat drept 'credibile' informaţiile despre deplasările de trupe ruse la frontiera ucraineană, cerând Moscovei explicaţii cu privire la 'provocări' şi declarându-se pregătite să se angajeze în aplanarea situaţiei, după cum a declarat luni Departamentul de Stat.

Reprezentanţii Rusiei şi SUA au discutat despre situaţia din sud-estul Ucrainei, a comunicat marţi agenţia rusă oficială de presă TASS, citând o declaraţie a ministrului rus adjunct de externe Serghei Riabkov.

Riabkov afirmase luni că Rusia are contacte la nivel înalt cu SUA cu privire la tensiunile din estul Ucrainei, respingând totodată temerile legate de acumularea de forţe ruseşti la frontiera ucraineană, fără a ezita să avertizeze că Moscova va răspunde la 'provocările' Ucrainei.

Kremlinul insistă de câteva zile că deplasările de trupe din interiorul Federaţiei Ruse nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, întrucât nu sunt îndreptate împotriva vreunei ţări şi apoi Rusia 'îşi transferă trupele după cum consideră de cuviinţă', aşa cum a tot declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov.

Rusia creează o tensiune artificială prin deplasarea trupelor sale la frontiera cu Ucraina pentru a fi luată în seamă de actorii globali, dar riscurile ca Moscova să înceapă în prezent acţiuni militare la scară largă în Doneţk şi Lugansk (Donbas) sunt 'foarte mici', a declarat luni seara Oleksi Reznikov, vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate din estul separatist al Ucrainei, într-o intervenţie la postul ICTV, citat marţi de principalele media ucrainene, între care agenţia oficială de presă Ukrinform.

'În opinia mea, riscurile unor acţiuni militare la scară largă sunt minime. Ceea ce se petrece acum reprezintă un element al unui război hibrid, un război informaţional. Federaţia Rusă provoacă o tensiune artificială pentru a atrage atenţia asupra sa, încercând astfel să forţeze alţi jucători globali la negocieri', a afirmat Reznikov în emisiunea 'Libertatea cuvântului'.

Cu toate acestea, oficialul ucrainean nu a exclus cu totul posibilitatea unor provocări din partea Moscovei, potrivit publicaţiei Zerkalo nedeli.

Anterior, comandantul şef al armatei ucrainene, generalul Ruslan Homceak, declarase că Rusia mobilizează trupe la frontiera cu Ucraina, în contextul pregătirilor armatei ruse pentru efectuarea unor exerciţii în regiunea Briansk (vest) şi Crimeea (anexată în 2014).

Despre o pregătire reală a trupelor ruseşti pentru o invazie în Ucraina se va putea vorbi doar dacă ruşii vor instala spitale militare în apropierea graniţei ucrainene. Acesta va fi indiciul că Kremlinul se pregăteşte de acţiuni majore, a opinat la rândul său Ben Hodges, general în retragere şi fost şef al armatei americane din Europa, într-un interviu acordat luni canalului ucrainean de televiziune TSN.

'Este un lucru să ai trupe la frontieră, dar este complet altceva să le oferi tot ceea ce au nevoie acestea pentru a efectua operaţiuni. Vorbesc despre combustibil, muniţie şi spitale de campanie. Dacă nu vedeţi spitale, nu sunt sigur că trupele ruse se pregătesc de o ciocnire serioasă', a subliniat el.

Pe termen lungă însă, Hodges este convins că Kremlinul nu şi-a abandonat obiectivul de a ajunge la Odesa şi de a izola Ucraina de Marea Neagră, de a crea un coridor terestru între Crimeea şi estul Ucrainei prin Mariupol şi Berdiansk, conform aceluiaşi post de televiziune, citat de portalul Liga.

Referitor la perspectiva negocierilor, vicepremierul ucrainean a menţionat că autorităţile de la Kiev vor încerca să găsească alt loc decât Minskul pentru întâlnirile trilaterale în cadrul Grupului de contact (Ucraina, Rusia şi OSCE), după încheierea pandemiei. În prezent, aceste întâlniri se desfăşoară în regim de videoconferinţă.

Belarusul se află sub influenţa Rusiei şi Kievul 'nu are încredere' în autorităţile belaruse, a declarat Reznikov la postul de televiziune ICTV, citat de Interfax-Ukraina. Minskul a devenit loc pentru întâlnirile Grupului de contact din 31 iulie 2014.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”