
Doi râși „îndrăgostiți”, surprinși de camere în Munții Făgăraș: „50% târcoale, 50% performanțe vocale”
Imagini inedite cu doi exemplari de râsi au fost recent surprinse de camerele de monitorizare a faunei, în munții Făgăraș. Cuplul a fost filmat în timp ce mergea prin zăpadă.
Momentele de relaxare și tandrețe dintre doi râși îndrăgostiți au fost surprinși de camerele de monitorizare ale Fundației Conservation Carpathia .
„Doi râși îndrăgostiți: 50% târcoale, 50% performanțe vocale. Dă sunetul mai tare să auzi cum sună dragostea în Munții Făgăraș!”, au postat, pe 7 martie 2025, reprezentanții Conservation Carpathia, pe Facebook, alături de imagini video.
Râsul este un prădător foarte discret, care trăiește în libertate circa 17 ani. Prezența acestuia este un indicator al unui ecosistem sănătos și echilibrat.
„Râșii se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate, putând face salturi mari. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori iese la vânătoare, acesta fiind un vânător solitar”, precizează Romsilva.
Este a treia specie ca dimensiune dintre mamiferele carnivore ce se întâlnesc pe teritoriul României, fiind un vânător solitar. Preferă habitatele forestiere, cu covor vegetal ierbos înalt în care se camuflează perfect. Hrana constă în căprioare, rozătoare, veverițe, păsări, capturând adesea și cocoși de munte.
Râsul este al treilea mare prădător al Europei , după urs și lup. În Europa trăiesc circa 9.000 – 10.000 de râși, iar dintre aceștia, în jur de 1.200 – 1.500 trăiesc în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate.
Supranumiți, în 1907, de către geograful francez Emmanuel de Martonne „Alpii Transilvaniei”, Munții Făgăraș, din Carpații Meridionali, reprezintă o adevărată bijuterie a României.
Sursa: adevarul.ro