Doi poliţişti din Capitală, acuzaţi că cereau mită şoferilor, condamnaţi la 6 ani de închisoare cu executare
Claudiu Aurel Cojocariu şi Marius Gabriel Necula, agenţi în cadrul Secţiei 17 Poliţie din Capitală, au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti la câte 6 ani de închisoare cu executare, ei fiind acuzaţi că cereau mită de la şoferii prinşi că treceau pe culoarea roşie a semaforului în zona Răzoare.
Potrivit deciziei instanţei, Claudiu Aurel Cojocariu şi Marius Gabriel Necula au interdicţia de a exercita profesia de poliţist, pe o perioadă de 5 ani, după executarea pedepsei închisorii.
În acelaşi dosar, alţi doi poliţişti, Constantin Cristian Rădulescu şi Adrian Stobocică, au fost condamnaţi la 3 ani de închisoare cu suspendare, ei fiind obligaţi să muncească 100 de zile în folosul comunităţii, primul în cadrul a două şcoli din Slatina, judeţul Olt, iar al doilea - poliţist la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din sectoarele 3 şi 5 din Bucureşti.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
Cei patru poliţişti au fost trimişi în judecată în iunie 2017 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie - luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă.
Procurorii susţin că Aurel Cojocariu şi Marius Gabriel Necula, agenţi în cadrul Secţiei 17 Poliţie, au pretins şi primit bani de la şoferi, pentru a nu îi sancţiona sau pentru a interveni în favoarea lor pe lângă alţi oameni ai legii.
"În ziua de 27.03.2017, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu privind circulaţia pe drumurile publice, agenţii de poliţie au pretins şi primit de la un conducător auto suma de 900 de lei, în schimbul influenţei pe care urmau să o exercite pe lângă funcţionarii competenţi, în vederea ştergerii înregistrărilor efectuate de camerele de supraveghere din zona intersecţiei dintre bulevardul Timişoara şi strada Răzoare, care surprindeau comiterea unei contravenţii de către conducătorul auto, respectiv nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului la pătrunderea în intersecţie", declara PTB.
De asemenea, poliţiştii au fost acuzaţi că i-au cerut aceluiaşi şofer 200 de euro, pentru a nu aplica măsura suspendării dreptului de a conduce pe drumurile publice şi amenda contravenţională corespunzătoare abaterii constatate. Ulterior, Marius Gabriel Necula a primit de la conducătorul auto suma de 200 de euro, fiind prins în flagrant de procurori.
Anchetatorii au mai constatat că poliţiştii au pretins şi primit de la un alt conducător auto suma de 600 de lei, pentru a nu îi suspenda permisul şi a nu îl sancţiona contravenţional.
"O parte din această sumă de bani a fost pretinsă şi în schimbul influenţei pe care cei doi lucrători de poliţie urmau să o exercite pe lângă funcţionarii competenţi, în vederea ştergerii înregistrărilor efectuate de camerele de supraveghere din zona intersecţiei dintre bulevardul Timişoara şi strada Răzoare, care surprindeau comiterea contravenţiei în cauză, respectiv nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului la pătrunderea în intersecţie", menţiona PTB. AGERPRES