Doi miniştri din Elveţia şi-au dat demisia în mai puţin de o săptămână

Doi miniştri din Elveţia şi-au dat demisia în mai puţin de o săptămână

După demisia de la începutul săptămânii a ministrului elveţian al economiei, deţinătoarea portofoliului pentru transport şi energie şi-a anunţat şi ea joi demisia, punând capăt unei perioade de suspans care dura din 2017, relatează AFP.

Doris Leuthard, care este decana guvernului după 12 ani de activitate ministerială, dar care nu are decât 55 de ani, a anunţat anul trecut că va renunţa la funcţie până la sfârşitul legislaturii care se încheie la finalul lui 2019.

"A venit timpul să facem loc unor forţe noi", a menţionat ministrul respectat de toate partidele în scrisoarea sa de demisie. După demisia lui Doris Leuthard, guvernul elveţian nu mai are în componenţă decât o singură femeie.

Anunţul politicienei democrat-creştine (PDC, centru), intervine după cel al ministrului economiei, Johann Schneider-Ammann, de 66 de ani. Politicianul liberal-radical (PLR, dreapta), care şi-a anunţat demisia marţi, va pleca şi el din funcţie la sfârşitul anului, pentru că doreşte să petreacă mai mult timp în familie şi "să fie un bunic activ", a declarat el pentru media elveţiene în cadrul unei conferinţe de presă.

Plecarea sa nu a surprins de loc media elveţiene, care îl ironizau frecvent pe ministru, acuzându-l că aţipea de multe ori în public.

"În conferinţă de presă, în şedinţă, în timpul unui interviu, tăceri de mai multe secunde lungi - cu ochii pe jumătate închişi - urmează după luările sale de cuvânt. Iar apoi iese brusc din moleşeală pentru a-şi încheia răspunsurile", scria ziarul Le Temps la jumătatea lunii septembrie.

Ministrul a făcut de altfel aluzie la aceste critici, nu fără umor, cu prilejul conferinţei sale de presă.

"Vedeţi, m-am trezit. Şi dacă mai închid ochii în unele reuniuni, este pentru a mă concentra mai bine asupra conţinutului care s-a discutat. Mi se întâmplă cu siguranţă să fiu obosit. Dar asta se întâmplă pentru că muncesc şi călătoresc mult. Ceea ce implică şi jet-lag", sindrom provocat de decalajul orar, scrie La Tribune de Geneve, care îl califică pe ministru drept "subdotat în comunicare".

Pauzele de comunicare ale ministrului şi lentoarea sa de vorbire au făcut turul planetei şi al reţelelor sociale atunci când în 2016, cu prilejul Zilei bolnavilor, el explica, cu o figură de înmormântare, că "râsul este bun pentru sănătate".

Specificitatea democraţiei elveţiene şi sistemul pluripartit le permite principalelor partide să-şi împartă cele şapte portofolii ministeriale din guvern.

Principalele partide ale ţării sunt reprezentate în guvern potrivit sistemului aşa-numit al "formulei magice". Această ecuaţie instituită în 1959 (2 locuri PS, 2 PLR, 2 PDC şi unul UDC), a fost modificată în 2003, când UDC (Uniunea democratică de centru, dreapta populistă), care a intrat în Parlament cu 26,7% din voturi, a obţinut un loc suplimentar în Consiliul federal în detrimentul PDC. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri