Doi medici de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, reținuți în ancheta privind cele 17 decese suspecte

Doi medici de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, reținuți în ancheta privind cele 17 decese suspecte

Doi medici de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” au fost reținuti de procurori, în dosarul privind decesele suspecte de la această unitate medicală. Medicii sunt cercetați pentru tentativă de omor și omor calificat.

Medicul Mirela Păiuș de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” a fost reținut de procurori

Medic reținut în dosarul privind morțile suspecte de la Spitalul Pantelimon - Foto Arhiva

Este vorba despre Mirela Păiuș, medic ATI, și Maria Miron, medic specialist Anestezie Terapie Intensivă, care au fost reținute miercuri, 7 august, de procurori.

La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. și P.M., având calitatea de medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București.

Inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei).”, informează un comunicat al Parchetului Capitalei.

Amintim că patru angajați ai Spitalului Pantelimon din Capitală au fost ridicați miercuri de polițiști și duși la audieri în cadrul unei investigații privind decesele suspecte de la Secția ATI.

Anchetatorii investighează decesul a 17 pacienți în perioada 4-7 aprilie 2024, suspectând că doza de noradrenalină a fost redusă intenționat. Procurorii au deschis un dosar penal pentru omor și au ridicat documente medicale, iar o asistentă a fost acuzată de mărturie mincinoasă.

În cursul zulei, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat demisia conducerii Spitalului „Sfântul Pantelimon”.

Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgenţă este esenţial pentru reuşita reformelor şi investiţiilor derulate de Ministerul Sănătăţii, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Câteva ore mai târziu, managerul Spitalului Sf. Pantelimon, medicul chirurg Bogdan Socea, a anunțat că își va depune demisia de onoare.

Ancheta preliminară dezvăluia că acuzațiile sunt false

O anchetă internă a unității sanitare, dar și una a ministerului Sănătății și a Colegiului Medicilor arăta în aprilie că acuzațiile de moarte suspectă în cazul celor 17 pacienți de la Terapie Intensivă sunt nefondate.

Ministerul Sănătății concluziona la acea vreme că sesizările privind moartea suspectă a 17 pacienți la Spitalul „Sfântul Pantelimon” nu sunt justificate. Verificările au relevat că acuzațiile nu pot fi dovedite și că ar fi fost generate de conflicte interne între conducerea spitalului și un medic de la ATI. De asemenea, asistenta care ar fi făcut denunțul nu ar exista, mai arata ancheta.

Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI”, informa comunicatul de presă al Ministerului Sănătății, din aprilie.

De altfel, raportul Comisiei interne de la Spitalul „Sf. Pantelimon" a concluzionat că nu s-au înregistrat abateri profesionale în cazul presupusei administrări incorecte a unui medicament care ar fi cauzat decesul celor 17 pacienți.

Totodată, Colegiul Medicilor din București a confirmat că în toate cele 17 cazuri de deces de la Spitalul Pantelimon din Capitală nu s-au găsit suspiciuni că au existat abateri de la protocoale sau acțiuni intenționate de a suprima viața pacienților.

Amintim că pe 11 aprilie managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informaţii provenite de la un asistent medical, că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secţiei ATI ar fi decedat 20 de pacienţi printr-o administrare incorectă a unui medicament.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…