Doi inculpați au încheiat cu DNA acorduri de recunoaștere a vinovăției în dosarul 'Craiova Waterpark'

Doi inculpați au încheiat cu DNA acorduri de recunoaștere a vinovăției în dosarul 'Craiova Waterpark'

Două persoane au încheiat cu procurorii DNA acorduri de recunoaștere a vinovăției și au acceptat să primească pedepse cu suspendare, în dosarul privind fraude cu fonduri europene la realizarea unui complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din Craiova, în valoare de 80 milioane lei.

În noiembrie 2016, procurorii DNA au trimis în judecată pentru fapte de corupție și spălare de bani mai mulți membrii din conducerea SC Polystart Impex SRL, firma care s-a ocupat cu implementarea proiectului "Craiova Waterpark", respectiv Cristian Dobre — acționar majoritar, Luis Guilherme Gomes de Almeida — administrator, Cezar Romanescu — diriginte de șantier și reprezentant al SC Project THC SRL, Viorel Florescu — manager tehnic construcții civile, Tudor Răgălie — arhitect.

Ulterior, în ianuarie 2017, DNA a sesizat Tribunalul Dolj cu acordurile de recunoaștere a vinovăției încheiate cu alți doi inculpați — Ion Ganță și Mihăiță Daniel Radu.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2013 — 2014, Ion Ganță, în calitate de angajat al unei societăți comerciale, a facilitat obținerea pe nedrept de către SC Polystart Impex SRL și reprezentanții acesteia a sumei totale de 3.248.707 lei, în contextul derulării contractului de lucrări încheiat în anul 2013 între Primăria Craiova și o asociere de firme din care făcea parte și SC Polystart Impex SRL, având ca obiect realizarea unui complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova, proiect finanțat din fonduri europene, în valoare totală de 80.699.200 lei.

Astfel, Ion Ganță, primind dispoziție directă de la Luis Guilherme Gomes de Almeida, a intermediat reproiectarea structurii de rezistență a unui obiectiv al construcției, în vederea reducerii semnificative a cantităților de material și manoperă executate efectiv, pentru a se obține în mod ilicit diferența dintre sumele de bani plătite de beneficiar (Primăria Craiova și ADRSV Oltenia — partea de cofinanțare din fonduri europene) în baza unor situații de lucrări care nu conțineau mențiuni reale (corespunzătoare proiectului tehnic oficial modificat în mod ilicit) și sumele de bani cheltuite pentru lucrările executate efectiv.

Totodată, Ion Ganță a semnat listele de cantități de lucrări suplimentare și centralizatorul aferent dispoziției de șantier, având reprezentarea că acestea nu corespund realității, că nu sunt justificate de realitatea efectivă din teren și că, prin emiterea acestei dispoziții, se creează premiza decontării de către SC Polystart Impex SRL a unor lucrări suplimentare, care nu se impuneau a fi executate și care în realitate nici nu s-au executat.

În aceeași perioadă, Mihăiță Daniel Radu, în calitate de angajat al unei societăți comerciale, la solicitarea inculpaților Cristian Dobre și Luis Guilherme Gomes de Almeida, a mijlocit negocierea sumei de bani pretinsă și primită ulterior ca mită de Cezar Răzvan Romanescu, pentru ca acesta, în calitate de reprezentant al SC Project THC SRL, să nu își exercite în mod corespunzător îndatoririle legale și contractuale asumate față de Primăria Craiova, beneficiarul investiției "Craiova Waterpark" și astfel să favorizeze interesele ilicite patrimoniale ale Polystart Impex SRL.

În același scop, Mihăiță Daniel Radu a intermediat încheierea între Polystart Impex SRL și Project THC SRL a unui contract fictiv având ca obiect prestări servicii, în valoare de 242.536 lei fără TVA, cunoscând că serviciile menționate drept obiect al contractului nu vor fi executate efectiv și că prin aceasta s-a urmărit doar să se creeze o aparență de legalitate a sumelor de bani pretinse și primite de dirigintele de șantier cu titlu de mită, pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuțiilor sale contractate cu beneficiarul proiectului.

În prezența apărătorilor aleși, Ion Ganță și Mihăiță Daniel Radu au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor și acceptă să fie condamnați la câte 3 ani închisoare cu suspendare, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, și interzicerea, pe o perioadă de 4 ani, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Cei doi inculpați au fost obligați să plătească fiecare suma de 1.500 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de către stat.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații vor presta muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 90 de zile, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj.

Dosarele de urmărire penală privind pe Ion Ganță și Mihăiță Daniel Radu, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul Dolj.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Cine și ce a urmărit? / Citiți aceste cifre și apoi decideți voi la ce manipulare am fost supuși în ultimele 30 de zile

2 Uite o informație interesantă despre exit-poll-urile de duminică ...

3 VIDEO Dragnea, anunț surprinzător în privința votului său pentru viitorul președinte

4 Voi ați citit asta? / Practic, la faza cu „racheta balistică intercontinentală” a Rusiei, ucrainenii au mințit și americanii au știut...

5 VIDEO Surprinzătorul motiv pentru care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod