Doi diplomaţi germani aflaţi la post la Teheran au fost expulzați
Iranul a expulzat doi diplomaţi germani aflaţi la post la Teheran, ca măsură simetrică după expulzarea a doi diplomaţi iranieni de către Berlin în 22 februarie, ca urmare a condamnării la moarte a unui germano-iranian, a indicat miercuri Ministerul de Externe iranian, potrivit France Presse.
Iranul a expulzat doi diplomaţi germani Foto: Pixabay
Diplomaţia iraniană a anunţat într-un comunicat „expulzarea a doi diplomaţi germani ca elemente indezirabile în urma intervenţiilor (...) guvernului german în afacerile interne şi judiciare'' ale Iranului.
În 22 februarie, Germania a anunţat expulzarea a doi diplomaţi iranieni, calificând drept „total inacceptabil'' condamnarea disidentului Jamshid Sharmahd, în vârstă de 67 de ani, potrivit Agerpres.
Acesta fusese acuzat de participare la un atentat contra unei moschei din Shiraz, în sudul Iranului, soldat cu 14 morţi în aprilie 2008. Justiţia i-a reproşat între altele că a stabilit contacte cu „ofiţeri ai FBI şi ai CIA'' şi că a „încercat să contacteze agenţi ai Mossad-ului israelian''.
Susţinătorii lui Sharmahd din Germania au respins aceste acuzaţii, cerând Berlinului să „acţioneze imediat pentru a-i salva viaţa''.
„Republica Islamică Iran va acţiona cu hotărâre contra oricărei cereri excesive'' cu privire la această condamnare, a replicat miercuri purtătorul de cuvânt al MAE iranian, Nasser Kanani.
Într-o primă reacţie, Ministerul de Externe al Germaniei a declarat că expulzarea de către Iran a celor doi diplomaţi germani, deşi de aşteptat, „este arbitrară şi nejustificată". „Nu au făcut nimic rău", a adăugat ministerul german, citat de Reuters.
Cel puţin 16 deţinători de paşapoarte occidentale, printre care şase francezi, se află în detenţie în Iran , majoritatea având dublă naţionalitate, deşi Iranul nu recunoaşte acest statut pentru cetăţenii săi.
Condamnarea la moarte a lui Jamshid Sharmahd a fost anunţată după noile sancţiuni adoptate recent de Uniunea Europeană în semn de protest faţă de reprimarea manifestaţiilor din Iran organizate după moartea tinerei kurde Mahsa Amini, pe 16 septembrie anul trecut, în arestul poliţiei iraniene.
Sursa: adevarul.ro