Doi astronauţi şi un cosmonaut au revenit pe Pământ după ce au petrecut peste 200 de zile în spaţiu
Doi astronauţi americani şi un cosmonaut rus au revenit în siguranţă pe Pământ, vineri, după încheierea misiunilor lor de peste 200 de zile la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), relatează DPA.
"Bine şi sănătoşi acasă", a transmis agenţia spaţială americană NASA într-un comunicat.
Astronautul american Andrew Morgan a petrecut 272 de zile în spaţiu, în timp ce colega sa, Jessica Meir şi cosmonautul rus Oleg Skripochka s-au aflat la bordul ISS timp de 205 zile, a precizat NASA.
Ei au revenit pe Pământ într-o capsulă spaţială Soyuz rusă, paraşutată în Kazahstan.
Rusia operează operaţiuni de zbor spaţial în Kazahstan, pe cosmodromul Baikonur.
Capsula Soyuz a aterizat la sud-est de oraşul îndepărtat Zhezqazghan de unde cei trei urmau să fie transportaţi cu elicopterul la Baikonur.
ISS, care orbitează la aproximativ 400 de kilometri deasupra Pământului, este condusă printr-o colaborare a echipajelor SUA şi ale Rusiei, însărcinate cu realizarea unor experimente ştiinţifice care ar fi imposibil de efectuat pe suprafaţa planetei noastre.
În decursul perioadei petrecute la bord, astronauţii şi cosmonauţii sunt implicaţi în cercetarea efectelor gravitaţiei zero asupra corpului uman, inclusiv deplasarea fluidelor şi funcţionarea ţesutului cardiac, notează DPA.
"Tot ceea ce învăţăm ne va ajuta să mergem pe Lună şi pe Marte", a declarat săptămâna trecută astronautul american Chris Cassidy înainte de a ajunge cu bine la bordul laboratorului spaţial, alături de doi cosmonauţi ruşi, Anatoli Ivanishin şi Ivan Vagner.
Din cauza măsurilor de carantină instituite din cauza noului coronavirus, astronauţii NASA Andrew Morgan şi Jesica Meir vor parcurge o rută neobişnuită - şi mai obositoare - către casă, după ce au aterizat în siguranţă în stepa din Kazahstan vineri, a transmis un oficial sanitar rus, citat de Reuters.
Pentru că toate provinciile din Kazahstan sunt în carantină din cauza coronavirusului, echipele de căutare şi salvare nu au putut instala o bază în Zhezqazghan sau în centrul provincial, Karaganda, a declarat Viaceslav Rogozhnikov, director adjunct al Agenţiei Federale de Biologie Medicală din Rusia.
De aceea a fost folosit, în schimb, cosmodromul Baikonur, iar echipajul navei spaţiale Soyuz MS-15 trebuie dus în acest loc după extragerea din capsulă, a afirmat Rogozhinov, într-un interviu difuzat online de agenţia spaţială rusă Roscosmos.
Până să urce la bordul unui avion al NASA, astronauţii vor parcurge 300 de kilometri de la Baikonur până la oraşul Kîzîlorda - un drum terestru istovitor, de câteva ore, după peste 200 zile petrecute în spaţiu şi 3.280 de orbite ale Pământului.
La 26 martie, agenţia spaţială rusă Roscosmos a anunţat că nu va amâna reîntoarcerea pe Terra a echipajului de pe ISS ca urmare a ameninţării pandemiei de COVID-19. AGERPRES