Dogaru (SCMD): În România nu au fost niciodată 6 milioane de pensionari pe punctul de pensie; sunt 2,2 milioane
Numărul pensionarilor pe punctul pe pensie este, în România, de 2,209 milioane, nu 6 milioane, iar scopul guvernanţilor este de a schimba statutul juridic al pensiei în asistenţă socială, a declarat, miercuri, în timpul protestului organizat de către reprezentanţii asociaţiilor şi federaţiilor de pensionari, Mircea Dogaru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD).
"Punctul de pensie este un furt. Aţi fost furaţi, pentru ca pensiile voastre să fie mai mici, atunci când s-a introdus (punctul de pensie, n.r.). A spus-o şi Curtea de Casaţie şi Justiţie, în 2011. Ce lege este aia cu aplicare din 2021? Câţi vor mai trăi dintre pensionarii de astăzi? În câţi 35 de ani vor recalcula două milioane de pensii? Ne lovim de o altă minciună: că sunt 6 milioane de pensionari. Nu este adevărat. Nu au fost niciodată 6 milioane de pensionari în România. Sunt fix 2,209 milioane de pensionari pe punctul de pensie. De ce această minciună? Ca să schimbe statutul juridic al pensiei la asistenţă socială. Ce e aia anvelopă? Pensia este rezultatul unui calcul şi trebuie să fie dată cât trebuie, nu cât vor ei. Statul are în plan să-ţi dea pensie cât vrea, când vrea şi cum vrea", a afirmat Dogaru.
Potrivit liderului sindical, orice lege trebuie să plece de la definiţia pensiei, care reprezintă un drept de proprietate.
"Aseară, ministrul Muncii spunea că sunt patru proiecte (pe Legea pensiilor, n.r.). Voi ce aţi văzut, domnilor? Un proiect. Restul de trei unde sunt? Mai ţineţi minte a 13-a pensie care trebuia să fie dată, din 2012, în fiecare an de Crăciun, pensionarilor cu pensii mai mici de 1.000 de lei? De trei ani nu se mai vorbeşte... Orice lege trebuie să plece de la definiţia pensiei. Pensia este un drept de proprietate câştigat în baza unui contract de muncă. Unde nu este contract de muncă, nu există pensie. Pensia minimă de 640 de lei nu are legătură cu nimic, e o pomană dată pentru nemuncă, şi este mai mare decât pensiile normale. Până şi noi avem conducători de tanc, în grupa I de muncă, cu pensii de 496 de lei", a explicat preşedintele SCMD.
Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul Legii pensiilor în luna august a acestui an. Potrivit instituţiei, documentul urmăreşte eliminarea inechităţilor dintre cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, dar şi dintre bărbaţi şi femei, aşa cum se întâmplă în prezent.
"Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează", argumentau, în august, oficialii ministerului.
Potrivit acestora, proiectul de act normativ se bazează pe mai multe principii fundamentale: contributivitate, adică plată în funcţie de contribuţie; egalitate, adică pensionari care au aceeaşi vechime, dar care au ieşit la pensie în momente diferite, primesc aceeaşi sumă de bani; solidaritate socială, adică generaţiile în activitate susţin, prin plata contribuţiilor lor, generaţiile de pensionari şi, în viitor, vor fi susţinute la rândul lor; imprescriptibilitate, adică dreptul la pensie nu se poate prescrie.
În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet.
Câteva sute de pensionari au participat, miercuri, la un miting organizat de Federaţia "Unirea" în faţa Guvernului, principala revendicare fiind creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, din 2021. AGERPRES