Dodon, intervievat de Russia Today: România încearcă să submineze suveranitatea Republicii Moldova
Majoritatea cetățenilor din Republica Moldova care au dobândit cetățenia română au făcut-o nu pentru că își doresc să fie români, ci pentru a călători în Uniunea Europeană fără viză, a declarat președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, într-un interviu transmis luni de postul de televiziune de stat Russia Today.
"Majoritatea cetățenilor noștri susțin păstrarea statalității Republicii Moldova. În ceea ce privește poziția României, sunt prietenii și vecinii noștri, bineînțeles, dar ne îngrijorează. Am spus de foarte multe ori că îmi doresc să fim prieteni cu România, sunt vecinii noștri și nu avem probleme cu ei, cu o singură excepție — încercarea lor de a submina suveranitatea Republicii Moldova. Vom adopta o poziție dură și critică în această privință. Cred că orice partid din Moldova care cere unirea cu România ar trebui scos în afara legii. Constituția noastră stipulează că aceste acțiuni ar trebui considerate anticonstituționale", a spus Dodon.
Mai mult, întrebat de ce a considerat necesar să înlocuiască limba română cu limba moldovenească pe site-ul Președinției de la Chișinău și să nu mai arboreze steagul UE la intrarea în Palatul Republicii, Dodon a invocat din nou Constituția, care stipulează că limba oficială este moldoveneasca. "Vom continua în aceeași direcție. Cred că la școală copiii nu trebuie să studieze istoria altui stat, ci istoria Moldovei", a arătat Dodon.
"Nu suntem membri ai UE, suntem parte din Acordul de Asociere. Prin urmare, credem că singurul steag care ar trebui arborat pe clădirile noastre, cum ar fi, înainte de toate, clădirea președinției, este steagul Moldovei", a spus președintele Republicii Moldova.
De asemenea, el a reiterat că i se pare inacceptabil ca Republica Moldova să fie nevoită să aleagă între Est și Vest. "Problema pe care am avut-o în ultimii șapte ani a fost că politica noastră externă a fost forțată către Europa, cu un mesaj clar anti-Rusia. Dar a avut Moldova beneficii din acest lucru? În niciun caz. Ceea ce fac acum este să remediez acest dezechilibru. Nu sunt în favoarea ruperii relației cu UE, este vecina noastră. Nu va fi nicio Cortină de Fier pe Prut care să separe Moldova de UE. Nu ne dorim acest lucru. Suntem parteneri cu UE, avem un acord cu privire la călătoria fără vize care este important pentru cetățenii noștri. Nu sunt împotriva relațiilor cu Europa, sunt doar un susținător al parteneriatului strategic cu Rusia", a atras atenția liderul de la Chișinău.
Dodon a mai spus că nu vede Republica Moldova integrată în UE, pentru că, deși acum 7 ani peste 70% dintre moldoveni își doreau integrarea, acum procentul este la 35-40%, iar majoritatea cetățenilor sunt susținători ai integrări eurasiatice.
El și-a mai exprimat dorința de a schimba Constituția țării după alegerile parlamentare, în cazul în care socialiștii câștigă, pentru că ea nu-i lasă președintelui dreptul de a desființa acordul cu UE.
AGERPRES