Dodecaedrele romane, un secret de nepătruns pentru arheologi. Cum au fost construite și la ce foloseau
Obiecte cu forme bizare cu 12 feţe egale, descoperite în ultimele 3 secole, reprezintă un mister de nepătruns pentru arheologi. Au fost găsite în morminte, lângă câmpuri de bătălie, printre comori şi pe fundul râurilor. Dar la ce foloseau? Oamenii de știință încă nu găsesc răspunsul.
Dodecaedre romane expuse la un muzeu din Germania FOTO wikimedia
Dodecaedrul roman este un obiect mic, gol pe dinăuntru, făcut din bronz, mai rar din piatră, având o formă geometrică cu 12 fețe plate. Fiecare fațetă este un pentagon, relatează atlasobscura.com Este înfrumusețat de mici bile, sfere în fiecare colț, punct de intersecție al pentagoanelor, iar fețele pentagonale au, de cele mai multe ori, găuri circulare, centrale. După mai mult de 200 de ani de la descoperirea sa, cercetătorii nu au făcut nici un pas semnificativ în descifrarea originii și funcțiunilor acestui obiect misterios.
Majoritatea obiectelor sunt realizate din bronz, dar unele sunt din piatră și nu au găuri sau butoane. Dodecaedrele sunt adesea de mărimea unui pumn, dar pot varia în înălțime de la aproximativ 4 până la 11 centimetri. Dimensiunea găurilor variază, de asemenea, de la 6 la 40 de milimetri. Două găuri opuse sunt de obicei de dimensiuni diferite.
Obiectele de acest tip au fost necunoscute până când primul a fost găsit în 1739 în Aston, Hertfordshire. În total, cel puțin 116 au fost dezgropate din locuri precum nordul Angliei și Ungaria. Dar cele mai multe au fost găsite în Galia, în special în bazinul Rinului, în Elveția de astăzi, estul Franței, sudul Germaniei și Țările de Jos. Unele au fost găsite în tezaurele de monede, ceea ce indică faptul că proprietarii lor le considerau valoroase. Majoritatea pot fi datate în secolele al II-lea și al III-lea d.Hr.
Teorii cu privire la întrebuințarea lor
Nu există nicio mențiune despre dodecaedrele din epoca romană. Orice teorie cu privire la funcția lor se bazează exclusiv pe speculații. Câteva sugestii:
Un tip specific de zaruri pentru un joc
Un obiect magic, posibil din religia celtică. Un obiect similar mic, gol, cu proeminențe, a fost recuperat de la Pompei într-o cutie cu bijuterii
O jucărie pentru copii
O greutate pentru plasele de pescuit
Capul unui sceptru de căpetenie
Un fel de instrument muzical
Un instrument de estimare a distanțelor și de supraveghere a terenurilor, în special în scopuri militare
Un instrument pentru a estima dimensiunea și distanța față de obiectele de pe câmpul de luptă în beneficiul artileriei
Un dispozitiv pentru detectarea monedelor
Un calendar pentru determinarea echinocțiilor de primăvară și de toamnă și/sau a datei optime pentru semănatul grâului
Un suport pentru lumânări. (Reziduul de ceară a fost găsit în unul sau două dintre obiectele recuperate.)
Un conector pentru stâlpi din metal sau lemn
Un instrument de tricotat special pentru mănuși. (Asta ar explica de ce nu au fost găsite dodecaedre în regiunile mai calde ale Imperiului.)
Un manometru pentru calibrarea conductelor de apă
Un dispozitiv astrologic folosit pentru ghicire. (Pe un dodecaedru găsit la Geneva în 1982 erau înscrise numele latine pentru cele 12 semne ale zodiacului.)
Răspândirea geografică a dodecaedrelor pe care le cunoaștem este deosebită: toate au fost găsite în teritorii administrate de Roma, locuite de celți, relatează sursa citată. Acest lucru sporește teoria conform căreia acestea erau specifice culturii galo-romane, care a apărut în urma contactului dintre popoarele celtice din Galia și cuceritorii lor romani.
În mod suprinzător, arheologii din anii 1960 au găsit obiecte similare de-a lungul Drumului Mătăsii maritime din Asia de Sud-Est, cu excepția celor mai mici și făcute din aur. Ele pot fi dovezi ale influenței romane asupra anticului regat indochinez Funan.
Sursa: adevarul.ro