Documentul 79. China renunță treptat la tehnologia occidentală

Documentul 79. China renunță treptat la tehnologia occidentală

China depune eforturi intense pentru a se debarasa de companiile occidentale de tehnologie și a le înlocui produsele cu alternative interne, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ).

FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

Eforturile în acest sens au început în 2022, în baza Documentului 79, clasificat drept strict secret. De atunci, cota de piață a companiilor occidentale de tehnologie scade vertiginos în China, în timp ce furnizorii interni de componente și software-uri sunt în creștere accelerată, constată ziarul american.

Conform sursei citate, Documentul 79 a fost prezentat într-un cerc foarte retrâns de oficiali de rang înalt, pentru a preveni orice scurgere de informații în exterior. Planul regimului de la Beijing este de a asigura autonomia tehnologică a Chinei. Inițiativa vizează atât companiile private, cât și companiile și instituțiile de stat. În prezent, companiile de stat sunt obligate să prezinte actualizări trimestriale în legătură cu progresele înregistrate în privința înlocuirii software-urilor străine cu cele interne.

Potrivit WSJ, acest demers a decurs până acum conform așteptărilor regimului de la Beijing. Majoritatea companiilor și instituțiilor chineze cumpără de-acum doar tehnologie autohtonă chiar dacă este inferioară celei occidentale. Această tendință se observă în scăderea cotelor de piață ale unor giganți tehnologici precum Microsoft, HP Enterprise și Cisco. De exemplu, cota de piață a HP Enterprise a scăzut cu 10,1% în doar cinci ani, situându-se la 4% anul trecut. Același lucru s-a întâmplat în cazul Cisco, a cărei cotă de piață a ajuns la 8%, cu jumătate mai puțin decât acum cinci ani. Vânzările Microsoft în China reprezintă astăzi doar 1,5% din vânzările totale ale companiei cu sediul în Redmond, statul Washington.

Aplicația de socializare WeChat își transferă găzduirea și gestionarea datelor de la Oracle, IBM și Microsoft către companii chineze precum Alibaba și Huawei, care și-au dezvoltat propriile sisteme de management ale bazelor de date pentru a înlocui tehnologia occidentală în China.

KylnOS, un sistem de operare chinezesc, este considerat acum la nivelul Windows 7, lansat de Microsoft în octombrie 2009. S-ar putea să nu sune grozav, dar Windows 7 este considerat de mulți drept cel mai bun sistem de operare creat vreodată, notează WSJ.

Potrivit WSJ, piața tehnologică chineză era asigurată pe jumătate cu soluții interne încă din 2022. Având în vedere eforturile făcute în baza Documentului 79, în mod sigur companiile tehnologice locale dețin cea mai mare parte din piață. Dacă Documentul 79 va fi implementat pe deplin, companiile tehnologice occidentale își vor înceta activitatea în China până în 2027.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii