DOCUMENTELE din Panama arată LĂCOMIA „Filierei Evreiești”! Amănunte INCENDIARE!

DOCUMENTELE din Panama arată LĂCOMIA „Filierei Evreiești”! Amănunte INCENDIARE!

Documentele #PanamaPapers scot la lumină alte 20 de hectare pe care magnatul israelian Beny Steinmetz le deține, pe ascuns, în Snagov.

Suprafața descoperită de RISE Project  completează latifundia cunoscută a lui Steinmetz de la marginea Bucureștiului, adică cele 46 de hectare aflate în Băneasa și Snagov – terenuri din care o parte se află sub sechestru DNA în dosarul retrocedărilor frauduloase care au vizat Ferma Regală Băneasa și pădurea Fundul Sacului din Snagov. În acest caz, israelianul este anchetat alături de controversații Remus Truică (fostul director de cabinet al lui Adrian Năstase), Dan Andronic (directorul Evenimentul Zilei) și prințul Paul Lambrino.

Stăpânul discret din Panama

Cele 20 de hectare neștiute ale lui Steinmetz au o structură opacă de proprietate care începe cu un SRL din București și se înfundă într-o companie offshore din Panama, înregistrată de casa de avocatură Mossack & Fonseca.

Firma offshore se numește Lester Invest Group SA și a fost înființată în iulie 2009. În același an, a cumpărat firma românească Allegro Invest, la pachet cu o mare parte din suprafața de 20ha de la Snagov.

Anterior, SRL-ul bucureștean aparținuse unui anume Traian Potcoavă din comuna Vlădeni, Brașov, și sub acest patronaj, încă din 2007, în plină bulă imobiliară, începuse să cumpere terenuri de milioane la Snagov. În 2009, avea deja 20ha, direct de la proprietari sau intermediarii de drepturi litigioase.

Compania offshore a fost înființată la cererea grupului Onyx din Geneva, Elveția, condus oficial de Beny Steinmetz. Un angajat vechi al magnatului, director în holding, a fost omul care a trimis efectiv solcitarea în Panama. Se numește Sandra Merloni-Horemans și este legată de miliardarul Steinmetz în mai multe afaceri, inclusiv într-unele investigate acum pentru corupție pe trei continente.

 

Din același cabinet al corporației lui Steinmetz a plecat și însărcinarea către avocatul român, Robert Roșu, de a reprezenta offshore-ul panamez Lester Invest Grup în procesul administrativ de achiziție a SRL-ului bucureștean cu terenurile de la Snagov. Robert Roșu este fondator al casei de avocatură Tuca, Zbârcea și Asociații și, de anul trecut, suspect în dosarul “Truică-Steinmetz-Lambrino”, privind cele două retrocedări penale amintite.

Confruntat de RISE Project cu informațiile din corespondența electronică purtată de managerii lui Steinmetz cu avocații de la Mossack & Fonseca, Robert Roșu susține că nu-și amintește de firma Lester Invest Grup din Panama: “Am semnat mii de acte, dar numele acestor companii nu îmi spun nimic”. Cât despre legăturile sale cu miliardarul Beny Steinmetz, avocatul susține că a prestat pentru acesta exclusiv servicii juridice. 

Din paradis fiscal, în paradis imobiliar

În toți acești ani, Consiliul Județean Ilfov a emis mai multe certificate de urbanism pentru construcția unor ansambluri rezidențiale pe terenurile secrete ale lui Steinmetz din Snagov.

Cele 20 de hectare sunt compuse din 23 de loturi, cu suprafețe cuprinse între câteva sute de metri pătrați și câteva hectare. Unele dintre aceste terenuri sunt poziționate lângă pădurea seculară Codrii Vlăsiei.

În perioada 2007-2009, când a fost derulat grosul achizițiilor imobiliare, terenurile din Snagov erau evaluate de bănci la 300-380 de euro pe metru pătrat. 

#PanamaPapers închide cercul în dosarul Pădurea Snagov

Retrocedarea din pădurea Fundul Sacului Snagov este un alt tun imobiliar orchestrat de rețeaua lui Beny Steinmetz în România. Companiile magnatului au obținut fraudulos 47 de hectare de pădure dintr-o fostă rezervație naturală protejată – statut desființat fără explicații la începutul anilor 2000. 

Scoaterea pădurii Fundul Sacului din registrul ariilor protejate a condus la o operațiune complicată de preluare a acesteia de către gruparea Beny Steinmetz – Remus Truică – Tal Silberstein – Shimon Sheves. Toți, puși acum sub acuzare la DNA.

Tunul și secvențele lui

În 2002, prințul Paul Lambrino face primele demersuri prin care solicită să i se retrocedeze 47 de hectare în Pădurea Fundul Sacului. Inițial, Romsilva se opune, dar autoritățile locale din Ilfov decid să-l împroprietărească pe Paul Lambrino. La început, cu 10 hectare, apoi cu restul până la 47ha.

Ulterior, retrocedarea pădurii e declarată ilegală de către Curtea de Conturi care menționează într-un raport din 2012 că pădurea Fundul Sacului din Snagov nu a aparținut niciodată Casei Regale, deci nu putea fi retrocedată vreunui urmaș al acesteia.

Prințul Paul a transmis RISE Project că nu face comentarii pe marginea acestui subiect.

Mail-ul de înființare al Riverside Real Estate

În ianuarie 2005, Sandra Merloni-Horemans, omul lui Beny Steinmetz, transmite de pe email-ul de serviciu de la Onyx Financial Advisors, Geneva, un mesaj către Mossack Fonseca, Panama, prin care solicită înființarea firmei offshore –Riverside Real Estate Corp.

În septembrie 2005, aceeași Sandra Merloni-Horemans deschide un offshore nou, Reciplia Limited, de data asta în Cipru. Prin intermediul paravanului cipriot apare îndecembrie 2005, în România, un SRL cu același nume. Administratorul celei din urmă este direct Sandra Merloni-Horemans, contabila magnatului Steinmetz. Până la urmă, offshore-ul panamez devine acționarul celui din Cipru care, la rândul lui, deține firma din România – capătul suveicii.

În 2006, Prințul Paul obține restituirea domeniului de 47 de hectare din Snagov în doar patru ani, timp record pentru acea vreme. Paul Lambrino beneficiază de sprijinul oferit de edilul Snagovului, Apostol Mușat, și de funcționarii primăriei, dar nu reușește să ducă demersul la capăt. Motivul: pădurea e încă proprietatea Ocolului Silvic Snagov, iar un funcționar de aici respinge punerea în posesie.

Acum intră în acțiune Remus Truică.

Pe 1 noiembrie 2006, prințul Paul îi cedează lui Truică drepturile litigioase asupra celor 47ha, iar pe 3 martie 2007 este emis cel mai important act din schema imobiliară: prefectul de Ilfov, Nicolae Jecu, aprobă punerea în posesie cu 36 de hectare de pădure a prințului Paul pentru că Remus Truică intervine pe lângă funcționarii Romsilva care autorizează rapid retrocedarea pădurii Fundul Sacului. În aceeași zi, în Cipru, acționariatul Reciplia Limited este modificat cu Remus Truică proaspăt acționar minoritar (15,5% ). Restul e împărțit de offshore-ul panamez al lui Steinmetz, Riverside Real Estate Corp, și un altul (STG Ventures LTD), folosit de partenerii tradiționali ai magnatului, consultanții Tal Silberstein și Shimon Sheves (fost ministru israelian), în afacerile lor din România. 

În octombrie 2007, prințul Paul vinde cele 47 de hectare din pădurea Fundul Sacului Snagov către Reciplia SRL – capătul românesc al suveicii lui Beny Steinmetz. Prețul? Doar 500.000 de euro. Adică 1 euro pe metru pătrat. Câteva luni mai târziu, terenul e reevaluat oficial la 380 de euro/metru pătrat. Din acest moment, rețeaua offshore marca Steinmetz devine proprietar de facto în pădurea Fundul Sacului din Snagov.

Garanții pentru credite preferențiale la BRD

Imediat după tranzacție, jumătate din terenurile intrate în proprietatea Reciplia SRL sunt vândute mai departe. Remus Truică vine la prima strigare și rămâne cu 2,3 hectare la prețul subevaluat de 11 euro/metru pătrat.

Câteva luni mai târziu, o parte dintre aceste terenuri sunt gajate, iar evaluările băncilor arată că valoarea lor reală este de câteva sute de ori mai mare. Spre exemplu, Sorin Roșca Stănescu – un alt cumpărător rapid – ipotechează terenul său în suprafață de un hectar la BRD, iar banca stabilește că valorează 3,8 milioane euro. Stănescu plătise 25.000 euro.

O parte din terenurile din pădurea Fundul Sacului, dar și cele ale Fermei Regale Băneasa, ajung să fie utilizate de Sorin Roșca Stănescu și de partenerii lui Remus Truică pentru a obține credite preferențiale, de milioane de euro, de la BRD. 

Cu Fundul Sacului sub sechestru

Contactat de RISE, Remus Truică a spus că nu poate să discute pe marginea activității firmelor din lanțul Reciplia fiindcă este un dosar în lucru la DNA.

Miliardarul Beny Steinmetz a transmis prin intermediul unui purtător de cuvânt, citat de presa din Israel, că nu a fost implicat în nici un fel de activitate ilegală. Procurorii anticorupție au pus însă la dispoziția judecătorilor interceptările din care rezultă că acesta era la curent până și cu faptul că vânzarea unei părți din terenurile de la Snagov reprezenta mita oferită celorlalți membri ai grupului.

La final, Steinmetz a rămas cu 25ha în pădurea Fundul Sacului. Le deține în continuare prin suveica de firme România-Cipru-Panama, dar au fost sechestrate de procurorii DNA. 

Documente și pentru cazul Ferma Regală Băneasa

Prin aceeași rețea offshore, Beny Steinmetz a mai gestionat o retrocedare penală: Ferma Regală Băneasa, evaluată la 138 de milioane de euro.

Paul Lambrino și Remus Truică sunt protagoniști și în acest caz, urmând aceeași rețetă: prințul revendică, apoi îi cedează drepturile lui Truică, acesta din urmă câștigă folosindu-și influența, iar Steinmetz devine proprietar.

Prin contractul de cedare a drepturilor, prințul Paul urma să primească 20% din banii obținuți din vânzarea ulterioară a terenurilor, iar Truică și partenerii – restul de 80%. În plus, Lambrino ar fi primit, susțin procurorii, un avans de 4 milioane euro. Potrivit DNA, Steinmetz a transferat această sumă în România, implicarea miliardarului fiind susținută și de o serie de interceptări din care reiese că acesta s-a interesat personal de modul în care evoluează retrocedarea Fermei Băneasa. 

Aceeași schemă

Cele 21 de hectare din terenurile Fermei au devenit proprietatea aceleiași structuri offshore construită de Beny Steinmetz, adică cea folosită și în retrocedarea penală din Snagov, iar o serie de documente dezvăluie că miliardarul controla în permanență evidența proprietăților din România.

În 2013, Onyx Capital din Geneva, holdingul lui Beny Steinmetz, a solicitat casei de avocatură panameze Mossack Fonseca să-l împuternicească pe israelianul Moshe Agavi pentru a încheia două contracte de evaluare a terenurilor din Băneasa.

 

În această misiune, angajatul a reprezentat efectiv offshore-ul Riverside Real Estate Corp, adică firma-mamă din schema Panama-Cipru-România, Un alt document păstrat de registratorii din Panama arată că actele de formare ale companiei Riverside Real Estate Corp sunt păstrate în cartierul general din Geneva al Onyx Capital, holdingul asumat al lui Beny Steinmetz. 

Cine sunt Tal Silberstein și Shimon Sheves

Tal Silberstein (47 de ani), om de afaceri și consultant politic, a ajuns în România în 2002, angajat de Traian Băsescu. L-a consiliat apoi pe Adrian Năstase în campania electorală din 2004 și mai apoi pe Călin Popescu Tăriceanu în perioada în care era premier. În România i-a avut parteneri pe Arthur Finkelstein, Dan Andronic, Shimon Sheves, după cum declara într-un interviu publicat în Jurnalul Național.

În 2008 el devine acționar al Multimedia Political Communication alături de D.A. Comunication & Media companie deținută de către Dan Andronic. Presa a relatat că Silberstein este un apropiat al lui Steinmetz. Un document din arhiva Mossack Fonseca arată că din 2015, Tal Silberstein este unic acționar al Riverside Real Estate Corp LTD, compania care deține prin Reciplia LTD terenurile din Băneasa și Snagov.

Shimon Sheves (64) a fost șeful de cabinet al fostului premier israelian Iţhak Rabin, între 1992 și 1995. A venit în România în anii 2000 și l-a avut partener pe Dan Andronic în compania First One Communication. Remus Truică declara în 2004 că este prieten cu Sheves și, indirect, că acesta, alături de Tall Silberstein, controlau STG Ventures LTD. În 2004 presa a mai speculat și că Shimon Sheves ar fi fost consultant al PSD. Remus Truică declara în 2007 că Sheves l-a consiliat în 2004 pe Adrian Năstase. În Israel, Sheves a fost acuzat oficial de corupție și a primit o condamnare pe fond care însă a fost anulată de o decizie a curții Supreme. Procurorii din România susțin că Sheves alături se Steinmetz au finanțat rețeaua locală reprezentată de Remus Truică, prin care terenurile din Băneasa și Snagov au fost retrocedate ilegal. 

Attila BIRO/RISE Project



populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...