DOCUMENTE/Se cere declararea lui Isărescu colaborator al Securității. Avea nume de cod „Manole”

DOCUMENTE/Se cere declararea lui Isărescu colaborator al Securității. Avea nume de cod „Manole”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (71 de ani), este considerat de CNSAS colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota in care ii este consemnata aceasta calitate.

Conform procedurii, Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului, a anunțat  ziare.com.

În martie 2017, jurnalistul Cătălin Prisacariu, redactor-șef adjunct al  Newsweek România , a publicat documente care arătau că Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Manole“.

Actualul guvernator se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe.

Turnătoriile sursei „Manole“ vizau, în special, diplomați străini de la București, cu care Mugur Isărescu avea contacte constante, dar nici colegii săi de la Institutul de Economie Mondială nu ar fi scăpat de „notele“ pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unității Militare 0195.

Cum a fost identificat Isărescu ca fiind sursa Manole? Într-o „notă“ din septembrie 1986, sursa cu acest nume de cod vorbește despre un eveniment care i s-a întâmplat chiar lui. Cu aceas-tă ocazie, „Manole“ își menționează adresa de domiciliu: strada Miron Constantinescu, nr. 33, blocul Z11.Într-un alt document al Securității, datat 1979, aceeași adresă îi este atribuită unui angajat al IEM identificat cu numele real: „Isărescu Constantin Mugurel (...), domiciliat în București, Str. Miron Constantinescu nr. 33, bl. Z11“.

„Eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preț de către aceeași oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea“, a fost reacția lui Isărescu la această dezvăluire.

Citește și:  BNR sunt eu

„Colegiul a aprobat Nota de Constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii, pentru urmatoarea categorie de persoane: - art. 3 lit. q (guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, presedinte, vicepresedinte de banca si membrii consiliului de administratie din sectorul bancar) - 1 persoana", se arata in comunicatul dat de institutie dupa sedinta de martea trecuta a Colegiului, mai scrie ziare.com

Senatul a adoptat în iulie anul trecut, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă prin care o categorie amplă de demnitari vor avea dosarele de la Securitate reexaminate, printre ei aflându-se guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și Avocatul Poporului, Renate Weber.

OUG 24/2008 privind activitatea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității prevedea că doar o parte dintre funcționari și demnitari sunt obligați să depună declarații pe proprie răspundere că nu au făcut poliție politică. Printre cei exceptați era și guvernatorul Băncii Naționale.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...